Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Mikor jön meg a VÉDA csekk?...

Mikor jön meg a VÉDA csekk? Át lehet vállalni?

Figyelt kérdés

Pénteken átmentem a sárgán, de nem tudom, hogy a vonalnál piros volt e már mert szemebe sütött a nap :(

Na de az a bibi, hogy anyué a autó, én elmúltam 18 éves. Ügye át lehet vállalni a bírságot ilyen esetbe?

2016. ápr. 20. 17:12
1 2 3
 11/27 A kérdező kommentje:
Jól van ám, bár minden nap ezzel kelek s fekszek, eddig semmilyen szabálysértést nem csináltam, pont most ebben a hónapban változik ez is? :D
2016. ápr. 24. 11:06
 12/27 anonim válasza:
0%
Ennek az új rendszernek köszönhetően még több stadion fog épülni Felcsúton a közeljövőben az tuti.:D
2016. ápr. 24. 16:12
 13/27 A kérdező kommentje:

Inkább minthogy kórházakat tegyék rendbe. A stadion mégis vidámabb hely, a vénaszkenner meg még csikiz is, szóval, jól járunk. Ennek tudatába már boldogan fogom engedni, hogy még zöldön áthaladásért is büntessenek......

sárgán... 2013 óta nem büntethetnek ELVILEG.

2016. ápr. 24. 21:57
 14/27 anonim ***** válasza:
74%

Azt, hogy változott a jogszabály, a 10. válaszban vagy 5 t-vel kellett volna írni. Annyira múlt idő, hogy már régóta nem is érvényes. A belinkelt cikk megjelenésének időpontja 2010.02.19. 05:05. 2012. szeptember 1-e óta nem a cikkbeli összegek a bírság-tételek.

A 6. válasz tartalmazza a hatályos jogszabályi helyet, és azt, hogy a „Bírság összege forintban 50 000.”

És, egyértelműen a piros lámpán való áthajtást bünteti. Amire szabálysértésként hivatkozik az az „1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet” (KRESZ) „9. § (4) bekezdés d) pont” megszegése. Ez pedig: „d) a kör alakú, valamint a nyilat vagy kerékpárt mutató folyamatos piros fény a továbbhaladás tilalmát jelzi: a c) pontban meghatározott helyen meg kell állni;”.

A sárgán áthaladásért valóban büntettek, évekkel ezelőtt. Azonban, 2012-ben az Országgyűlés Közlekedési Ügyekkel Foglalkozó Munkacsoportja állásfoglalására ez a bírságolás megszűnt. Indoklásuk szerint „Amíg nem lesz előre jelezve a sárga lámpára való váltás – mondjuk visszaszámlálással vagy a zöld lámpa villogásával -, addig nem büntetik a rajta való áthaladást sem.”

Egyébként, javaslatuk alapján csökkenet a piroson áthajtás büntetése 100e Ft-ról 50e Ft-ra. Indoklásuk: „Régebben 100 ezer forint volt a piros lámpán való áthajtás büntetése, ez 50 ezer forintra mérséklődött. A 100 ezer forint is már egy olyan összeg, amely a legtöbb család számára kifizethetetlen. A vasúti átjáróban, a tilosban való áthajtás büntetése 300 ezer forint volt, ez lecsökkent 60 ezer forintra, és csak akkor büntethető, ha valóban van ott kötöttpályás közlekedés.”

Az 50e Ft-os – kötelezően megállapítandó – bírság összeget tartalmazó 410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelet hatályos szövege elolvasható, például, a Nemzeti Jogszabálytárban: [link]

A megjegyzésből látszik, hogy „A 3. melléklet a 228/2012. (VIII. 23.) Korm. rendelet 3. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.” Tehát valóban, a Munkacsoport javaslatára változott, 2012. szeptember 1-től. Ez azt jelenti, hogy immár több mint három és fél éve 50e Ft, és csak a piros lámpa szerepel, a sárga nem.

Ehhez, a hivatkozott hatályos – jó két és fél éve változatlan - KRESZ: [link]

2016. ápr. 25. 10:24
 15/27 anonim ***** válasza:
Mi lett végül? Küldtek valamit?
2017. jan. 13. 19:52
 16/27 A kérdező kommentje:
Semmit. Ja és karácsony előtt nem kötöttem be az övet és úgy látott meg a VÉDA, még mindig nem jött csekk...
2017. jan. 14. 12:47
 17/27 anonim ***** válasza:

Köszi a választ.

Én is hasonló szituációban vagyok, mint te. Véda közelében lévő lámpánál sorban haladtam. Közvetlenül egy magas teherautó után menetem. És a lámpát már csak akkor vettem észre, mikor már sárga volt. Befékezni nem akartam, mert le volt fagyva az út, volt vagy -18 fok. Nem éreztem volna biztonságosnak ha besatuzok. A lámpát még láttam pirosra váltani és nagyon határeset, hogy pont a vonalon kívül, vagy már belül voltam-e.

Ez 1,5 hete volt, most várom, hogy jön-e 50.000Ft-os csekk.

Hozzáteszem 18 éve vezetek. Munkahelyemen is hajtok céges autókat, fél millió km-t biztos levezettem már balesetmentesen. De eddig soha semmilyen büntetést nem kaptam.

2017. jan. 15. 11:04
 18/27 VulpesJason válasza:

Üdv.!

Megkérdezhetem, hogy végülis megkaptad e bírságot? Én is tök hasonló szituban vagyok, én is teherautó mögött mentem és későn vettem észre, nem tudtam volna biztonságosan megállni, várom a csekket! :(

2017. jún. 12. 15:47
 19/27 A kérdező kommentje:
Nem jött semmi. Javaslom a fedélzeti kamerát, én már régóta használok olyat ( bakker több mint 1 éve volt ez a szitum,) és ha ilyen szitum van , elmentem és ha kapok csekket azzal fellebezek...
2017. jún. 12. 17:00
 20/27 anonim ***** válasza:
# 17 vagyok. Az én esetem is már több mint fél éve volt. Nem jött semmi.
2017. jún. 12. 19:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!