Athajtottam a piroslampan a Dozsa Gyorgy uton. Varhato buntetes?
Miért ne figyelhetné a térfigyelő? Én kaptam már közteresektől 50.000 csekket, kötelező haladási irány be nem tartásáért. A térfigyelő alapján küldték ki.
Ráadásul rendőröktől lehet kérni részletfizetést, közteresektől nem...
A piroson áthajtásért is 50ezres csekk várható. Lehet hogy megúszod, de ne legyél biztos benne.
Elsődleges kérdés, hogy az adott kereszteződésben – amit másik két kereszteződésnél is terveztek – megvalósították-e a piros lámpán áthajtás figyelését.
Ha igen, és nem volt esetleg, éppen akkor technikai hibája, akkor két eset lehetséges:
◄①►. Nem volt rendőr szolgálatban a közlekedési megfigyelő központban.
Mivel a közterület-felügyelet, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. TÖRVÉNY 20. § (11) f) pontja és a 20. § (1) kg) pontja alapján csak a behajtási tilalomra, a korlátozott övezetre (zóna), a kötelező haladási irányra vonatkozó szabályszegések esetén jogosult önállóan is ellenőrizni és bírságolni, így nem történhet bírságolás.
E három szabályszegéssel kapcsolatban figyelemre méltó, amit a fenti törvény 20. § (4b) bekezdése tartalmaz. Eszerint, a három fenti szabálysértés esetén, ha a szabályszegést elkövető személye a helyszínen nem válik ismertté és a szabályszegést a külön jogszabályban meghatározott technikai eszközzel nem rögzítették, a bírságot a gépjármű forgalmi rendszáma alapján megállapított üzemben tartóval szemben kell kiszabni. Ilyenkor az üzemben tartó címére kell a kiszabott összeget tartalmazó csekkszelvényt megküldeni.
Azaz, nem követelmény sem a helyszíni igazoltatás, sem a technikai felvétel.
◄②►. Volt rendőr szolgálatban a közlekedési megfigyelő központban.
Mivel ő jogosult a piros lámpán való áthajtást is ellenőrizni, illetve, emiatt bírságolást kezdeményezni, ekkor, várható a csekk.
Koszonom a tartalmas valaszod!
Olvastam egy cikkben igen, hogy tervezve van a piroslampafigyeles ott. Van esetleg valakinek informacioja arrol h megvalosult-e? Hol jarhatnek utana?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!