Forgalmi vizsga előtti stressz mivel kezelhető?
Az önbizalommal.
Ha az oktatód enged vizsgázni,már olyan rossz nem lehetsz.A többi rajtad múlik.A fékpróbát ne felejtsd el,aztán tied a pálya.Egyfolytában nézelődni a tükrökben,indexelni,elsőbbséget adni és nem lesz semmi gond (már ha nem túl geczi a vizsgabiztos).
Ne adj okot,hogy belekössenek bármibe is.
A vizsgabiztos is emberből van, vannak rendes, segítőkész vizsgabiztosok, akik ha szükséges megpróbálják oldani a feszültséget.
Az, hogy ki lesz a vizsgabiztos, és milyen napja van, a szerencsén múlik, a vizsga kezdete előtt az oktató már tudja, és adhat a vizsgabiztos személyhez köthető tanácsot (van-e valami különös "bogara", merre szeret kitérőket tenni) - erre jó a vizsga előtti plusz egy óra.
Meg kell próbálni fejben ráhangolódni arra, hogy nem a vizsgabiztossal foglalkozol, ha az oktatód szerint vizsgázni mehetsz, a vizsgabiztos csupán egy ellenőr, megnézi, hogy valóban tudsz vezetni, nem csupán az oktató bemondására adnak jogosítványokat.
Van jelentősége annak, ha a vizsga a "tanuló kérésére" lett kiírva, ott sem reménytelen a helyzet, de a vizsgabiztosnak jelzés az olyan.
A feladat egyszerű, bár nem feltétlenül könnyű: szabályosan kell közlekedni.
A vizsgabiztos azt nézi meg, hogy alap szinten képes vagy-e önállóan közlekedni az autóval, képes vagy megfelelő, átgondolt döntéseket hozni.
Nem elvárás, hogy a feladatokat első próbálkozásból perfect megcsináld, parkolásoknál lehet javítani, igazítani, olyankor lényeg a nyugalom.
Amikor én vizsgáztam, a vizsga előtti napokban egyre feszültebbnek éreztem magamat, de meglepő módon ez a vizsga előtti napon megszűnt, és valami megmagyarázhatatlan érzés lépett a helyébe: "nem érdekel, nem foglalkozom vele, legrosszabb esetben legfeljebb megbukok, ami másokkal is megtörtént már... nem érdekel"
A vizsga napjának reggelén persze ismét feszültebb voltam, de közel sem annyira, mint napokkal korábban, nem is stressz volt, inkább vizsgadrukk: izgultam, de ott volt az is, "hogy nem érdekel, legrosszabb esetben megbukok"
Nem részletezem, nagy vonalakban annyi történt, hogy meglepően nyugodt voltam az induláskor, hamar kiderült, hogy a vizsgabiztos rendes fazon. Volt néhány alkalom, amikor valami okból (forgalmi helyzetek) jobban kezdtem izgulni - vagy megérezte, vagy már rutinból tudta mi játszódik le a vizsgázóban olyankor - de néhány szóval gyorsan megnyugtatott.
A vizsgabiztos tisztában van vele, hogy a vizsgázó izgul, naponta vizsgáztatnak, nagyon sok "izgulós történetet" tudnának mesélni, nem az érdekli őket, hogy a tanuló mennyire izgul.
Gyakorlások alatt nem fordult elő veled, hogy rossz sávba kanyarodtál be, vagy rosszul soroltál be, vagy legalább az oktatóddal nem beszéltetek az olyan helyzetről?
Menthető lett volna a helyzeted, egyszerűen szólsz, hogy "bocs rosszul soroltam be, innen csak a megadott irányba mehetek tovább".
Behúz a vizsgabiztos egy hibapontot, vagy még azt sem, mert a szabályoknak megfelelően jártál el, az oktatód pedig új utasítást ad.
Nem szemrehányásként írtam ezt, megértelek, kár volt ott annyira kapkodni, rutinos vezetővel is megtörténik, hogy rossz sávba sorol be, ha már nincs idő kellő körültekintéssel sávot váltani, menni kell tovább abba az irányba, amelyik az adott sávból megengedett.
Forgalmi vizsgán nem tévesztettem sávot, de a gyakorlások alatt többször is. Nem tudom mások hogy voltak vele, de nálam alapból működött, hogy akkor arra megyek tovább, amerre a kötelező haladási irány utasít, s az oktatóm mondta is, hogy ezt a vizsgán is elfogadják, persze nem sorozatosan elkövetve.
Én már 2x buktam.
Elsőn egész nyugodt voltam, masodikon nagyon izgultam.
Elsőnél azért nem izgultam mert oktatóm adott egy bogyót amiről azt mondta ilyen szuper cucc, felpörget stb jobban figyelsz. Aztán elmondta c vitamin, de a tudat hogy ez tuti cucc megnyugtatott. Sajna elrontottam és nem jött össze akkor pedig szerencsés vizsga lehetett volna. Masodiknál meg...szar volt az egész annyira izgultam.
Oktatóm aszonta, akkor sikerül ha leszarod...leszarod hogy összejön a vagy nem...csak vezetsz és kész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!