Szabályos-e egy második biciklit tolni biciklin ülve?
Tényleg nincs konkrétan lefektetve a KRESZ-ben, de azért vannak utalások:
"A közlekedésben résztvevőkre vonatkozó általános rendelkezések
3. §
c) úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon."
"Kerékpárok és segédmotoros kerékpárok
54. §
(3)345 Kerékpárral az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad haladni."
Mivel nem maga előtt tolta, hanem maga mellett, így nem tud egy sorban közlekedni a két kerékpárral.
"(7) Tilos
b) elengedett kormánnyal kerékpározni;"
Ugye ilyenkor nem tudja két kézzel fogni a kormányt?
"e) kerékpáron oldalra kinyúló, előre vagy hátra egy méternél hosszabban kinyúló, a vezetőt a vezetésben akadályozó vagy a személy- és vagyonbiztonságot egyébként veszélyeztető tárgyat szállítani;"
Persze nem a csomagtartón szállította, de bizonyára akadályozta a vezetésben a második kerékpár.
Én mikor kölyök koromban először próbáltam meg így közlekedni, összeakadtak a bringák, és 20 méteren belül taknyoltam is egyet...
Na aztán megint én voltam a szemét dög, lehet lepontozni!
Kimaradt egy sor:
"3. §3 (1) Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles
c) úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon."
Egyrészt ha először fordul elő, normális rendőr lehet jóhiszemű, és csupán figyelmeztethetett is volna, DE
"Mikor közöltem velük, hogy találkoztam már több rendőrrel, de nem büntettek meg"
te magad árultad el magadat, hogy visszaeső vagy
Természetesen nincs ilyen szabály. Ahogy mondták: csak ők tudnak ilyenről.
Ilyen esetben nem szabad elfogadni a büntetést (ha megteszed, onnantól semmi jogorvoslati lehetőség nincs), hanem ragaszkodni kell a szabálysértési feljelentéshez (elméletileg, mert történt már nem is egy esetben, hogy a teljesen szabályosan közlekedőt a bíróság is megbírságolta értelmetlen indokok alapján. Nehéz az igazságot a hatósággal szemben megvédeni...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!