Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Elveszhet a C kategóriás...

Elveszhet a C kategóriás jogosítványom?

Figyelt kérdés

Van Ak, B, C jogsim. Legutóbb amikor hosszabbítani kellett 5 éve az orvosnál mondtam nem kell nekem már hivatásos jogosítvány, elég nekem az úrvezető, azt megkaphattam volna 10 évre. Azt mondták inkább csináltassam hivatásosra, máskülönben elveszik a C kategória. Magyaráztam én, hogy szerintem a kategória nem veszik el - pl. ha veszek egy zil -t akkor azzal járkálhatok saját célra - csak alkalmazottnak nem mehetek el teherautó vezetőnek. Addig győzködtek, hogy belementem, legyen hivatásos. Így azt csak 5 évre kaptam. Most lejárt. Most megint ott vagyok, ha nem kell hivatásos akkor még utoljára megkaphatom 10 évre. Mit csináljak? Én nem akarom elhinni, hogy maga a kategória is elveszik.

A másik, most hogy megszűnt az Ak kategória azt az új jogosítványnál egyszerűen átírják A2 -re minden kérés, egyéb nélkül?

2015. jún. 19. 12:57
 1/6 anonim ***** válasza:
Az nem veszik el! max be vonhatják egyéb okokból!
2015. jún. 19. 14:58
 2/6 anonim ***** válasza:

Pedig a dolog végtelenül egyszerű, a 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet foglalkozik az egészségügyi alkalmassággal.

3.§ 2. bekezdés

" Az egészségi alkalmasságot arra a csoportra vonatkozóan kell megállapítani, amelyre azt az orvosi vizsgálaton megjelent személy kérte. Az 1. alkalmassági csoportra vonatkozóan alkalmasnak minősített személy nem folytathat olyan járművezetői tevékenységet, amelyhez a 2. alkalmassági csoport szerinti egészségi alkalmasság megállapítása szükséges."

Tehát kérheted a családorvostól az 1-es alkalmasságit 10 évre, de az okmányirodában az engedély kiállításakor nem fogják beleírni a C kategóriát!

Természetesen a kategória nem veszik el, mert bármikor csináltathatsz egy 2-es csoportú alkalmasságit, és megint beírják a jogsidba a C-t.

Az, hogy te majd 1-es csoporttal saját tgk-t vezetsz, nem működik.

A jogsi cserénél már automatikusan A2 lesz Ak helyett a jogsidban, mert az utóbbi megszűnt.

2015. jún. 19. 16:49
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem vész el a C kategória, simán beütik 101-es kóddal is a jogsiba, sokáig nekem is úgy volt, csak munkát nem vállalhat vele :D
2015. jún. 19. 18:25
 4/6 anonim ***** válasza:

Akkor legalább lazán kezelik.

:)

2015. jún. 19. 20:16
 5/6 anonim ***** válasza:
már nem kezelik olyan lazán!
2015. jún. 21. 14:14
 6/6 A kérdező kommentje:
Akkor most lazán kezelik, vagy nem kezelik lazán, vagy van aki ismeri konkrétan a tényeket, hogy mi a helyzet? :)
2015. jún. 23. 11:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!