Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Friss jogosítványom van, de...

Friss jogosítványom van, de nem merek vezetni, mit tegyek?

Figyelt kérdés

Nagyon nehezen végre megszereztem a jogosítványt, de egyszerűen nem merek forgalomban vezetni. Ti hogy kezdtétek el, mindig üljön be mellém valaki eleinte, vagy mit tegyek?

20/L

2015. márc. 21. 18:19
1 2
 1/12 anonim válasza:
24%
ha félsz ne vezess,vezess háztartást :D
2015. márc. 21. 18:20
 2/12 anonim válasza:
25%
es az miert volt fontos hogy 20 eves vagy es lany?
2015. márc. 21. 18:24
 3/12 anonim ***** válasza:
95%
Neked kell érezned, hogy nem jelentesz - e veszélyt a forgalomra. Abból indulok ki, hogy mivel jogosítványt szereztél, nem. Vezess sokat, a tapasztalatot a vezetésben kilométerben mérik. Vezess ha csak alkalom nyílik rá, ha csak a sarokig kell menni, akkor is te vezess. Ha van rá lehetőség egyedül menj, próbálj hosszú útra is elmenni, rokonokhoz vidékre, hasonlók. És amikor csak lehet egyedül, amikor nem számíthatsz segítségre. Eleinte izzasztó lesz, de előbb - utóbb megjön a sikerélmény is.
2015. márc. 21. 18:25
 4/12 anonim ***** válasza:
95%
Vezess olyankor amikor nagyon kevesen vannak az utakon. Vagy ha a belvárosban laksz akkor maradj csak fő útvonalon, maradj nyugodt még ha dudálnak is.
2015. márc. 21. 18:37
 5/12 anonim válasza:
83%

Nehéz dolog lesz a félelmet leküzdeni, de fontos, hogy tegyél ellene, és ne hagyd annyiban, mint ahogy az első válaszoló javasolta. Ő valószínű sok mindent feladott az életében, de nem szabad megállni, ha falba ütközöl (persze csak képletesen :D)

Mindenképp rutint kell szerezned. Sokat kell vezetned, akár úgy is, hogy valaki ül melletted, de annó nekem sokkal jobban ment a vezetés egyedül. Nem zavart senki, egyedül tanultam meg, hogy nekem hogy a jó, nem feszélyezett mások figyelme.

Én mindenképpen javasolnám, hogy egyedül is vezess. És ne pánikolj be, ha valami nem jön össze elsőre. Ha negyedjére tudsz beparkolni valahova, akkor negyedjére, nincs azzal baj.

2015. márc. 21. 18:45
 6/12 anonim ***** válasza:
96%

Én majdnem 30 évesen szereztem meg kb 1 éve. Gondolhatod.

Amikor megvettem a kocsit, akkor elhívtam faterom meg egy ismerősét, hogy hozzák nekem haza a kocsit.

Itthon pedig előbb mentem pár kört 1-2 kisebb utcában a környéken.

Párom mellettem ült, így nyugodtabb voltam kicsit, kimentünk aldi-ig, 1-2km, kb ilyen kicsi utakat tettem vele pár napig.

Utána nagy nehezen, sok remegéssel, ki mertem menni a melóhelyemre, kb 30km, többnyire egyenes szakasz, fele lakotton kívül. Féltem is, mert az oktatás alatt egyszer mentünk 50km felett, amikor az M3 bevezetőn mentünk.

Nem volt egyszerű. Elkezdtem bejárogatni a melóhelyre a kocsival, szép lassan kezdtem megszokni.

1-2 hónap múlva rávettem magam, hogy párom szüleihez vidékre lemenjünk vele, kb 100km. Hungáriáán keresztül kell menni a soroksárin, stb. Persze hajnalban indultunk amikor kicsi volt a forgalom.

Azóta ez már nem gond.

Számomra az új dolgok a nehezek, kicsit félek tőlük, konkrétan itt az olyan helyektől amiket nem ismerek, pl félek, hogy nem tudok időben sávot váltani és rossz irányba megyek.

Ilyen is volt. A Hősök tere környékéről mentem haza, fateromék laknak ott. Elcsesztem a sávot a Dózsa Györgyön, így el kellett kanyarodnom balra a Seffánia felé. Szerencsére a helyet ismerem, csak a közlekedés volt arra új számomra.

Tehát a lényeg, hogy fokozatosan mindent.

Egyrészt nem baj ha van melletted valaki, nem baj ha nem tapasztalt, a lényeg, hogy egy kicsit megnyugtató, plusz azért ő is segít majd neked, pl megszólal, hogy meg ne fordulj, hisz ez egy irányú út :)

Vezetgess kisebb forgalmi időkben, hétvégén könnyebb , és hétköznap hajnalban vagy napközben.

Kezdetnek elég a kis utca is, mert elsőnek a kocsit kell szoknod. Én pl párszor azért lefullasztottam a dízel kocsimat is. Egyszer a lámpánál is egy taxi előtt, jó ciki volt. De már egyáltalán nem fulladok.

Talán olyan 3-4 hónapja merek előzgetni is. Eleinte nagyon fostam, volt amikor nem is volt a legjobb.

Most már rutinosabb vagyok. Sima kocsikat már könnyebben előzök, teherautókat, csak nemrég kezdtem el.

Kamiont kb 2 hónapja előztem ki elsőnek (méghozzá tökéletesen).

Ne akarj mindent elsőre ez a fontos.

Ha már kicsit érzed a kocsit, akkor mehetsz kicsit forgalmasabb főutakra is.

Érdemes megtervezned az utat, hogy merre mész majd. Megnézni google streetview-en. Én a sávokat igyekszem megnézni előre, hogy mikor vannak buktatók, hol érdemes váltani.

Budapesten nem annyira nyerő ha mindig a külsőben mész és az utolsó x méteren váltasz a belsőbe mert az kanyarodik. Vannak olyan helyek ahol nem gáz, de sok út annyira forgalmas, hogy vagy beváltasz már km-ekkel előre, vagy később nem jutsz be pofátlankodás nélkül.

Ilyen pl a Hungária. Amikor az M5-ös felől jövök a Kerepesi út felé, akkor nekem a külső kell. Nah ott nem félek, ha a belsőbe át is megyek, utána gond nélkül visszaváltok majd a külsőbe, de ez fordítva már nehezebb, mert mindenki a belsőben akar menni, és nem szeretik beengedni az embert. Egy tanulónak ez tényleg nehézkesebb.

Amikor az M5-ös felé megyek, akkor már mindig a belsőben kezdek, igaz megyek is max-al. Tehát ez csak akkor vállalható, ha a 70-es táblánál nem 50-el mész.

2015. márc. 21. 18:54
 7/12 anonim ***** válasza:
55%

Ne vezess egy darabig egyedül, ne menj vidékre, maradj a városban. Ha rendszeres vezetés mellett sem változik a helyzet, akkor nincs mit tenni, nem neked való a vezetés.

Nekem a férjem van így, nem is vezet.

2015. márc. 21. 19:03
 8/12 anonim ***** válasza:
96%

Én fél éve kezdtem el vezetni 37 évesen úgy, hogy már 13 éve volt jogosítványom. Képzelheted, hogy paráztam az elején rendesen. A következő dolgokat tettem, és pár hét alatt szépen belejöttem:

1. Elmentem és vettem gyakorlóórákat tanárnál. (Ezt neked nyilván nem kell, ha most szerezted meg a jogsit.)

2. Amikor megvolt az autó, megkértem a már hosszú évek óta vezető nagynénémet (anyám nem vezet, apám már meghalt), hogy üljön be mellém és vezessünk együtt pár órát. Ez sokat segített.

3. Külön gyakoroltam az elindulást elhagyott mellékutcán, hogy induláskor ne fulladjak le.

4. Elején csak vasárnap mentem, sokkal kisebb a forgalom. Sokkal könnyebb. Szerintem ez döntő volt abban, hogy egy kis magabiztosságot szerezzek.

4. Google mapsen mindig alaposan megnéztem, hogy hova fogok menni (mikor hol kell kanyarodni stb.)

5. Később vettem egy GPS-t. Nekem sokat segít.

A lényeg az, hogy gyakorolni kell, anélkül nem fog menni. De gyorsan bele lehet jönni.

2015. márc. 21. 19:20
 9/12 anonim ***** válasza:
#8: Gratulálok.
2015. márc. 21. 19:25
 10/12 anonim ***** válasza:
43%
Még egy dolog: rakd ki a T betűt.
2015. márc. 21. 19:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!