Ha fizető várakozóhelyen valaki megvár engem a kocsiban 1 órán keresztül, akkor sem kell fizetni?
Én úgy tudom, hogy ha ül valaki a kocsiban, akkor az nem minősül parkolásnak. Van-e ennek valami felső határa?
(Kecskeméten a belvárosban érdekelne)
Köszi a lepontozást, de tudom, mit írok. A várakozás az várakozás, akkor is, ha tele a kocsi.
A megállás idejére nem kell fizetni, de az csak az utasok kiszállásához szükséges idő, max. 5 perc.
Idézet egy tavalyelőtti indexes cikkből:
"Egy jogszabályi kiskaput kihasználva ingyen parkolhatunk a fizetőövezetekben is, ha felnyitjuk az autó csomagtartóját, írja a Blikk. Ez ugyanis nem várakozásnak, hanem folyamatos rakodásnak minősül, és a vonatkozó rendelet a rakodás időtartamát nem határozza meg. A lap újságírói ki is próbálták a módszert: órákig állt az autójuk nyitott csomagtartóval fizetőövezetben, ők pedig távolabbról figyelték, de valóban nem bírságolták meg, több parkolóőr is elment mellette.
A Blikknek nyilatkozó parkolóőr azt mondta, hogy egyre gyakoribb a módszer, az autósok lezárják az utasteret, a csomagtartóból kiveszik az értékesebb tárgyakat, és úgy hagyják ott a kocsit.
Murányi József, az Emberibb Parkolásért Egyesület főtitkára szerint ha mégis megbírságolnak egy így parkoló autót, és az ügy eljut a bíróságig, akkor a parkolási társaság nem fogja tudni bizonyítani, hogy a tulajdonos bliccelt, nem pedig rakodott."
Talán csak azért, mert nincs folytatása a cikknek?
És miért ne lenne köze? Kinyitja a csomagtartót és a benne ülő utas pedig közli a parkolóőrrel, hogy igen..rakodunk.
Ebben mit nem értesz?
5 percig tarthat a várakozás.
Viszont a valódi kiskapu a fénykép.
Nem tud lefényképezni ha ül valaki a vezetőülésnél, sőt ha még a tompítottat is felkapcsolod neki amikor fotózni akarna, akkor főleg.
Ugyanis akkor a fotón az látszódna, hogy lefotózott valakit aki épp leparkol vagy kiáll.
Én ezt csak Gödöllőn játszom meg a postánál. Ugyanis ultraköcsög dolog fizetős parkolót betenni a posta mellé. (ráadásul nagyon kicsi). Ott nem vagyok hajlandó fizetni. Kolléganő berohan a csomagokkal, feladja, addig kint megvárom. Igaz, egyszer se láttam még ott közterest bírságolni.
Pesten azért nem tuti, hogy megjátszanám.
Mégsincs kiskapu?
A Cink.hu jogi szakértője szerint meg lehet büntetni azokat az autósokat akik így trükköznek, és egyáltalán nem mentesülhetnek a parkolási díj alól nyitott csomagtartóval. A Cink.hu szerint a fővárosi rendeletben valóban nincs olyan rendelkezés, ami a rakodást szabályozná a személygépkocsik esetében, de ez nem jelenti azt, hogy nyitott csomagtartóval történő megálláskor/várakozáskor ne kellene díjat fizetni.
A fővárosi rendelet szerint a közúti várakozóhelyeken a tehergépkocsik valóban várakozhatnak díj fizetése nélkül, azonban csak maximum 20 percig, és a rendeletben leírt jelzőtárcsával (ára: 1600 forint+áfa) ezt jelezni kell, de ez csak a tehergépkocsik részére lehetséges. Ha valaki az autójának a csomagtartóját nyitva hagyja, és elmegy a járműtől, akkor az még nem fog rakodásnak minősülni, mert a KRESZ-ben foglaltak szerint a rakodás nem folyamatos, így az ilyen jellegű megállás már várakozásnak fog minősülni, így díjköteles - írta a lap.
Nem, nem kell stopper.
A vagy B esemény tűnik ki és/vagy beszállásnak?
a.
1.Autó megáll
2. vezető kiszáll
3. utas üldögél csendben
b.
1. autó megáll
2. vezető és utas kiszáll
Ha a vezető nincs a kocsiban, de a közelében sem, az csak várakozás lehet, semmiképpen sem megállás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!