Hogyan működik pontosan ez EÁKER "rendszer"?
Nem egészen világos a tájékoztatás.
Bejelentkezés után lehet kitölteni az űrlapot, de azt utána ki kell nyomtatni és magával vinnie a szállítónak, és ha kap ellenőrzést felmutatni, vagy elektronikusan rögzíteni kell a rendszerben?
Ha te a fuvarozó vállalkozó vagy, akkor tudnod kellene.
Ha sofőr, akkor elég a szám is.
Egyik sem vagyok, csak megkérted, hogy járjak utána, és nem egészen értem.
Segítenél benne, vagy várjak esetleg egy másik válaszolóra?
Az EKÁER számot a megbízó igényli, a fuvarozónak nincs elvileg dolga vele (max ha átrakás történik akkor a rendszámot módosíthat, ha kap rá felhatalmazást), a sofőrnél nem kell kinyomtatva lenni semminek. A bejelentéskor kapott számot kell felírnia és bediktálnia egy esetleges igazoltatáskor.
Elég elb*szott egy rendszer.
Ezzel (is) foglalkozom, van vele macera bőven...
Felmész a honlapra és kitöltesz egy űrlapot és kész.
Kell a felrakó, lerakó és idejük, áru súlya, értéke szállítólevelenként, rendszám.
Nagyjából ennyi.
Ez engem is érdekelne arra az esetre, ha küldök, vagy fogadok árut.
Az árut ha feladom, akkor amikor megérkezett, azt az időpontot is be kell jelenteni az EKÁER oldalán a korábban kapott számmal és csak utána lezárni? Ha nekem küldtek árut, akkor nekem jelenteni kell a küldőtől kapott EKÁER számmal a megérkezés időpontját és lezárni a menetet?
Vagy elég nekem csak küldéskor bejelenteni és a fogadónak már nem kell? Vagy ha én kapok, csak akkor jelentsem, ha külföldről jött az áru?
A korábbi linken elég jól össze vannak szedve a dolgok, de a lényeg, hogy belföldi forgalomban a feladó igényli számot. És neki is kell lejelenti amikor az áru megérkezett, így záródik a kör. Export/import esetében, mindig a magyar fél igényli a számot, még a felrakodás előtt. Majd pedig importnél lejelenti a megérkezést is. Export esetében nem kell jelenteni a lerakodást.
Minden útdíjköteles autóval végzett szállítást le kell jelenteni, kivéve ha részrakóban az egy címzettől egy feladóhoz menő áru kevesebb mint 2,5 tonna és értéke kisebb, mint 2 millió forint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!