Kb. mennyi idő alatt lenne megy egy buszos jogosítvány és mennyibe kerülne?
29 éves vagyok. Eddig elég sok időt dolgoztam sofőrként kisebb teherautón és áruszállítón. Most úgy döntöttem, hogy szeretnék váltani! Már régóta gondolkodok azon, hogy vagy inkább nagyobb teherautón, vagy kamionon, vagy buszon vállaljak munkát. Végül a busz mellett döntöttem, egyrészt azért mert humánus emberbarát vagyok, másrészt pedig azért mert véleményem szerint egy kicsit "úribb" munka mint teherautózni vagy kamionozni. Sajnos csak "B" kategóriás jogosítványom van ami viszont nem elég (max trolira). Viszont eddig sokat vezettem és így sok tapasztalatom van a 3,5 tonna alatti áruszállítókból.
Az egyik kérdésem konkrétan az lenne, hogy egyből el tudok kezdeni egy buszos ("D" kategóriás) tanfolyamot vagy el kell mennem előtte külön "C"-re is?
Kb. mennyi idő alatt lenne meg a buszos jogsi és mennyiért?
Volánokhoz vagy a BKV-hoz egyből el tudok menni dolgozni ha megvan a jogsim?
A válaszokat köszönöm szépen előre is! :)
"Sajnos csak "B" kategóriás jogosítványom van ami viszont nem elég (max trolira)"
Remélhetőleg trolira is csak utas kategóriában jó a B-s jogsid, helyedben buszos cégeknél vagy a munkaügyi központban érdeklődnék hátha valaki megtámogatná a képzést.
"Az egyik kérdésem konkrétan az lenne, hogy egyből el tudok kezdeni egy buszos ("D" kategóriás) tanfolyamot vagy el kell mennem előtte külön "C"-re is?"
Hála a 326/2011 rendeletnek, 2013 január 19.-e óta nem kell C kategória a D-hez. Elég a B és a betöltött 24. életév.
"Kb. mennyi idő alatt lenne meg a buszos jogsi és mennyiért?"
Ehhez tanulmányozd át az iskolák ajánlatait.
"Volánokhoz vagy a BKV-hoz egyből el tudok menni dolgozni ha megvan a jogsim?"
Ha jól tévedek akkor szükséges némi PAV II és GKI is. Aztán ha van felvétel, akkor bizonyára el is tudsz menni dolgozni.
Korábban én is azt hittem, hogy már nem kell C a D-hez. Időközben kiderült, hogy ez a félreértés a túlbonyolított jogi szabályozásból ered:
A 326/2011 (XII.28.) kormányrendelet nem köti a C-s jogsi meglétéhez a D-s jogosítvány kiállítását, viszont a 24/2005 (IV.21.) GKM rendelet a D kategóriás elméleti vizsga feltételeként megköveteli a C kategóriás jogsit.
Tényleg, a 24/2005 csak a D1 nél engedi a B kategóriát.
Jó lenne már ezeket összefésülni...
:(
Ahogy fentebb írták, kell a C kategória is.
Én nagyon sok munka mellett szűk fél év alatt tudtam le a C+D-t, de ez 3-4 hónap alatt is mehetett volna. (Ennél gyorsabban az NKH miatt vsz. nem megy.) Utána kell még GKI alapképzés, ami már csak néhány nap (és egy újabb forgalmi vizsga), de ugyanúgy 130 ezer forint körül mérik.
A Volánt és a BKV-t nem tudom, de a VT-Arriva rettenetesen keres sofőröket, és máshol is azt hallom, hogy nagy a sofőrhiány. El kell döntened, hogy a "biztos munka, kevés pénz" (tömegközlekedés), vagy a "bizonytalan munka, bizonytalan pénz" (maszek) irány szimpatikusabb számodra. Esetleg elhúzol külföldre, ahol sokkal többet fizetnek.
Ahol én végeztem, ott sem a C-nél, sem a D-nél nem engedték levezetni a kötelező 30 órát, csak kevesebb, mint a felét. Ennek lehet, hogy valaki örül, mert gyorsabban végez; én sajnáltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!