Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Autóbalesetben ez hogy van?

Autóbalesetben ez hogy van?

Figyelt kérdés
Ha pl. tegyük fel elalszik a kormány mögött a sofőr és neki megy egy út melletti fának, akkor amikor érzi, hogy sodródik le az útról arra azért még feleszmél? És akkor már nincs ideje cselekedni, vagy akkor is alszik? Am vezetés közben könnyű elaludni? Amikor csukódik le az ember szeme, akkor nem fél, hogy most mi lesz?

2014. szept. 14. 21:54
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
81%

Van amikor igen, feleszmel, de tul keso, es nyilvan van amikor nem mert olyan gyorsan jon a baleset.

Nekem ket kollegam is aludt el a volannal, mindketto fenyes nappal, es elotte egyaltalan nem ereztek magukat faradtnak. Az egyik arra eszmelt hogy folyamatosan uti ki a kocsi elejevel a muanyag oszlopokat az ut szelen, a masik meg arra hogy az autopalya belso savjaban nekiutkozik a szalagkorlatnak.

Orszaguton eleg ket masodperc ahhoz hogy atterj a szembejovo savba es frontalisan utkozz mondjuk egy kamionnal. Utana senki sem deriti ki felebredtel-e az utolso pillanatban.

2014. szept. 14. 22:48
 2/14 anonim ***** válasza:
95%

Ezeket az elalvásokat ne úgy képzeld el, mint a tévé előtt horkoló nagyapót. Inkább csak eltompul az érzékelése, elnehezedik keze, lába, a szeme. Az a sem itt, sem ott állapot.

Gondolj bele abba, hogy 60 km/óra az 16 m/sec. Azaz, még egy ilyen városi tempónál is egy másodperc alatt 16 métert tesz meg a kocsi.

Egy pillanatnyi ilyen eltompulás is végzetes lehet.

Voltam hasonló állapotban, nem lett baj. Ráfoghatnám az utasaimra, mert sem ablakot nem engedtek nyitni, sem légkondit használni, s elfogyott a levegőm (külsőre állított szellőző ellenére). De én döntöttem.

Állítom, nagyon nehéz kijönni belőle. Nem működsz ésszerűen. Érzékeled a bajt, de valahogy mégsem születnek meg a megfelelő válaszreakciók.

Szerencsére esetemben nem lett baj, a második hullámot elkaptam, azonnal nyomtam le tökig az ablakot, s kitisztult a fejem.

Több dolgot kérdeztél, de szerintem ezzel egyszerre mindre adtam választ.

Nem tudsz már ésszerűen cselekedni, s félem sincs benned. Talán te is voltál már úgy, éreztél olyant, mint a történések körülötted nem valóság lenne. Mintha filmet néznél. Valami ilyen érzéshez tudnám hasonlítani.

2014. szept. 14. 22:54
 3/14 A kérdező kommentje:
De ha érzi vezetés közben az ember, hogy álmos az nem zavarja? Vagy mire gondol ilyenkor? "áá úgyse fogok elaludni" vagy mi? :D
2014. szept. 14. 22:56
 4/14 A kérdező kommentje:
Értem köszi :)
2014. szept. 14. 22:58
 5/14 A kérdező kommentje:
Most, hogy mondod volt már velem is ilyen, csak nem autónál. Feküdtem az ágyon, magam előtt fogtam a tabletemet. (fejhalgatón zenét halgattam). Egy pillanatra csuktam le a szemem és mintha mindenem elnehezedett volna. Kb a szemem lecsukására 2 mp-re egy hatalmas koppanásra "ébredtem". Kiesett a kezemből a tablet, egyenesen a földre zuhant.
2014. szept. 14. 23:04
 6/14 anonim ***** válasza:
93%
Na látod, ez a kis kihagyás 32 méter. Ha 90-el mész, akkor 25 méter. 2x25 méteren át nem tudsz magadról. Fitt embernél is 2 másodperccel szoktak számolni reakcióidőt, akkor az már 100 méter.
2014. szept. 14. 23:12
 7/14 anonim ***** válasza:
90%
Puff, hibásan küldtem ez az átfogalmazott választ. A magában álló 25 méter törlendő. A 2x25-től helyes.
2014. szept. 14. 23:14
 8/14 anonim ***** válasza:
93%

"De ha érzi vezetés közben az ember, hogy álmos az nem zavarja?"

Csak azt érzed, hogy fáradt vagy - nem azt, hogy mindjárt elalszol. Így nem is állsz meg, aztán ebből vannak a problémák jellemzően amikor arra a pár másodpercre lecsukódik az ember szeme.

Mondjuk a saját tapasztalataim alapján azért előfordulnak elég komoly eltérések 1-1 helyzet között. Volt már olyan (24-25 óra ébrenlét után), hogy minden különösebb előjel nélkül elaludtam, szerencsére vasárnap dél volt és felébredtem a szemközti sávban. Egy másik esetben felkeltem péntek reggel 8-kor, 2-re bementem melózni, éjfélre hazaértem és hajnali 4-kor, alvás nélkül indultam az ország túlsó végébe utánfutóval. Szombat éjfélre sikerült hazaérnem, de szombat déltől már nagyon fáradtnak éreztem magamat és öntenem kellett magamba a kávét, folyamatosan dohányozni és teljesen letekerni az ablakot. Nem aludtam el egy pillanatra sem, de időnként olyan kettős látásom volt, hogy meg kellett állnom.

Mindkettő nagyon szar helyzet volt, lehet érdemesebb lett volna félreállni és aludni 1-2 órát.

2014. szept. 15. 00:13
 9/14 anonim ***** válasza:
90%
Nálam úgy kezdődik, hogy hallucinálok, aztán simán megyek nyitott szemmel merev testtel, de közben alszom. A feleségem akkor szokott rám szólni, ha érzi, hogy lassul az autó, mert olyankor ösztönösen lassítok.
2014. szept. 15. 07:37
 10/14 anonim ***** válasza:
77%
A kresz tanfolyamon is oktatják, hogy ilyen helyzetekben a sofőrnek egy 10-15 percre meg kell(ene) állnia, és megmozgatnia magát. Különösen nyáron, a 40 fokos melegben veszélyes, a fáradt vezetés.
2014. szept. 15. 08:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!