Autóbalesetben ez hogy van?
Van amikor igen, feleszmel, de tul keso, es nyilvan van amikor nem mert olyan gyorsan jon a baleset.
Nekem ket kollegam is aludt el a volannal, mindketto fenyes nappal, es elotte egyaltalan nem ereztek magukat faradtnak. Az egyik arra eszmelt hogy folyamatosan uti ki a kocsi elejevel a muanyag oszlopokat az ut szelen, a masik meg arra hogy az autopalya belso savjaban nekiutkozik a szalagkorlatnak.
Orszaguton eleg ket masodperc ahhoz hogy atterj a szembejovo savba es frontalisan utkozz mondjuk egy kamionnal. Utana senki sem deriti ki felebredtel-e az utolso pillanatban.
Ezeket az elalvásokat ne úgy képzeld el, mint a tévé előtt horkoló nagyapót. Inkább csak eltompul az érzékelése, elnehezedik keze, lába, a szeme. Az a sem itt, sem ott állapot.
Gondolj bele abba, hogy 60 km/óra az 16 m/sec. Azaz, még egy ilyen városi tempónál is egy másodperc alatt 16 métert tesz meg a kocsi.
Egy pillanatnyi ilyen eltompulás is végzetes lehet.
Voltam hasonló állapotban, nem lett baj. Ráfoghatnám az utasaimra, mert sem ablakot nem engedtek nyitni, sem légkondit használni, s elfogyott a levegőm (külsőre állított szellőző ellenére). De én döntöttem.
Állítom, nagyon nehéz kijönni belőle. Nem működsz ésszerűen. Érzékeled a bajt, de valahogy mégsem születnek meg a megfelelő válaszreakciók.
Szerencsére esetemben nem lett baj, a második hullámot elkaptam, azonnal nyomtam le tökig az ablakot, s kitisztult a fejem.
Több dolgot kérdeztél, de szerintem ezzel egyszerre mindre adtam választ.
Nem tudsz már ésszerűen cselekedni, s félem sincs benned. Talán te is voltál már úgy, éreztél olyant, mint a történések körülötted nem valóság lenne. Mintha filmet néznél. Valami ilyen érzéshez tudnám hasonlítani.
"De ha érzi vezetés közben az ember, hogy álmos az nem zavarja?"
Csak azt érzed, hogy fáradt vagy - nem azt, hogy mindjárt elalszol. Így nem is állsz meg, aztán ebből vannak a problémák jellemzően amikor arra a pár másodpercre lecsukódik az ember szeme.
Mondjuk a saját tapasztalataim alapján azért előfordulnak elég komoly eltérések 1-1 helyzet között. Volt már olyan (24-25 óra ébrenlét után), hogy minden különösebb előjel nélkül elaludtam, szerencsére vasárnap dél volt és felébredtem a szemközti sávban. Egy másik esetben felkeltem péntek reggel 8-kor, 2-re bementem melózni, éjfélre hazaértem és hajnali 4-kor, alvás nélkül indultam az ország túlsó végébe utánfutóval. Szombat éjfélre sikerült hazaérnem, de szombat déltől már nagyon fáradtnak éreztem magamat és öntenem kellett magamba a kávét, folyamatosan dohányozni és teljesen letekerni az ablakot. Nem aludtam el egy pillanatra sem, de időnként olyan kettős látásom volt, hogy meg kellett állnom.
Mindkettő nagyon szar helyzet volt, lehet érdemesebb lett volna félreállni és aludni 1-2 órát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!