Van ehhez egyáltalán joga? Ma kísértem gyermekimet az iskolába, amikor egy polgárőr megállt a kereszteződésben és utasított hogy szálljak le.

Ha a két gyereket biciklin szállítottad, akkor speciel igaza volt, mert utánfutó nélkül csak egy lurkót szállíthatsz kerékpáron. (Gyerekszállító utánfutó esetén nem vagyok biztos a szabályban.)
Egyéb esetben viszont, ha a két gyerek is bringázott, akkor valóban nincs igaza. Csak elsőbbséget kell adnod, megállnod vagy leszállnod nem kötelező.

És az út amin átkeltél?
Ha zebrán akarsz átkelni, akkor is le kell szállni. Egyébként (azaz az úton kerékpároztok vagy van felfestve kerékpáros átkelő sárga jelekkel) nem muszáj.
(Bár lehet biztonságosabb, a gyalogos nem tud olyan hamar megjelenni az autó előtt, így több ideje van az autósoknak észlelésre, kisebb a valószínűsége egy balesetnek - főleg ha forgalmas útszakaszról van szó.)

A polgárőr nem utasíthat semmire. Sokan rendőrnek képzelik magukat, de nem azok.
"csak stop táblánál vagyok köteles leszállni" nem kell leszállni ott sem, csak megállni. Kocsiból sem szállsz ki a stopnál... :)
Viszont: 12 éve alatti gyerek főúton nem közlekedhet. Nem lehet, hogy ez volt a baja?
Minden esetre szerintem nem érdemes foglalkozni a dologgal. Tehetsz panaszt, de nem látom semmi értelmét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!