Kémia! 5 feladat! Tudsz segíteni?
1. Melyik gáz nagyobb térfogatú és hányszor: 10 g hidrogéngáznak vagy 600 g klórgáznak
2. Mekkora a térfogata 0,45 mol oxigéngáznak standard hőmérsékleten és nyomáson?
3. Mekkora térfogatot tölt be 2,6 x 10^22 db hidrogénmolekula standard nyomáson és 20 Celsius fokon?
4. Mekkora a térfogata 80 g tömegű fluorgáznak 0 Celsius fokon és standard nyomáson?
5. Mekkora a tömege a 46 dm^3 térfogatú, 20 Celsius fokos és 0,1 MPa nyomású klórgáznak?
Levezetést írnátok?
(Bocs, hogy ide tettem a kérdést... csak itt remélem többen észreveszik...)
Mért itt írsz házit?
Erre külön képletek vannak
M(H2)=2g/mol
M(O2)=32g/mol
M(Cl2)=71g/mol
M(F2)=19g/mol
Standard hőmérséklet és nyomás: 25°C, 101,325 kPa
Avogadro-szám: 6*10^23 (ez 1 mol anyagmennyiségnek felel meg).
Ha ezeket figyelembe veszed, akkor ezt az egész hóbelebancot ki tudod számolni a következő képlettel:
pV=nRT
Ahol:
p = Nyomás
V = Térfogat
n = Anyagmennyiség
R = Az egyetemes gázállandó, értéke 8,314 J/(molK)
T = A hőmérséklet.
Akármelyik feladatban ha megvan az anyagmennyiség, akkor már tudsz mindent.
Aztán többet meg ne lássak nem odaillő témában ilyen kérdést!
Gondolom 9.es vagy. Avogadro törvénnyel elég gyorsan megtudod oldani.Biztos benne van a könyvedben. Csak a képletbe kell behelyettesítened, vagy csinálsz belőle egyenletet és úgy oldod meg. Most nincs kedvem mindet megcsinálni de 1ben segítek. Legyen a 4. feladat. Egyébként nincs olyan, hogy 0Cfok és standard. A 0Cfok az normál állapot. Én most standardal fogok számolni. Ha ki kell számolnod normálban is, akkor meg fogod tudni csinálni a levezetésem alapján. Egyébként állatokhoz az jár fel, aki ahhoz ért. Én csak véletlen találtam meg. Legközelebb a saját kategóriájába írd!
(M)F=38g/mol
1 mol azaz 38g standardállapotú gáz térfogata 24.5 dm3
80g xdm3
x/24,5=80/38 x=80/38*24.5=51.5
Ha rossz a megoldás bocsi, rég tanultam.:D Egyébként házi, vagy verseny?
(M)F=38g/mol
1 mol azaz 38g standardállapotú gáz térfogata 24.5 dm3
...........80g............................... xdm3
x/24,5=80/38........... x=80/38*24.5=51.5
előző voltam. Csak hogy jobban lásd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!