Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » KRESZ ismerete nélkül kerékpár...

KRESZ ismerete nélkül kerékpározhatok Budapesten?

Figyelt kérdés
Falun tanultam meg bicajozni, meg utána egy kis városkában egy ideig. Most, hogy Budapestre kültöztem gondolkodtam rajta, hogy jó lenne itt is kerekezni. Viszont nincs jogosítványom és így csak a lámpajelzéseket (piros, sárga, zöld) meg a kerékpársáv jelzését ismerem fel. Az autós forgalomról semmilyen ismeretem nincs. Neki merjek így vágni kerékpárral Budapest utcáinak?
2014. júl. 19. 12:24
1 2
 11/20 Alex Fly ***** válasza:

Már megint...

Miért is szállunk le és toljuk át? És miért is nem a körülnézés hiánya a gond? Autóval is úgy adod meg az elsőbbséget a kereszteződésben, hogy kiszállsz és körülnézés nélkül áttolod? Ha nem, akkor a másik közlekedőtől miért ezt várod el?

2014. júl. 24. 09:56
 12/20 anonim ***** válasza:
Azért, kedves nagyon okos barátom, mert így van benne a KRESZ-ben, és mert ha te átgurulsz a zebrán a biciklivel, és én összetöröm miattad a kocsit, akkor azon felül, hogy nagy eséllyel kórházba kerülsz, még a kocsim javíttatását is kifizettetik veled.
2014. júl. 25. 01:31
 13/20 anonim ***** válasza:
Egyébként meg nem azt írtam, hogy nem kell körülnézni, hanem azt, hogy az említett példámban nem azon van a hangsúly, hanem azon, hogy le kell szállni, utáni körülnézni, és áttolni.
2014. júl. 25. 01:32
 14/20 Alex Fly ***** válasza:

Akkor gondolom nem okoz nehézséget ismertetni a KRESZ azon pontját, ami konkrétan. tiltja. Most már tényleg kíváncsi lennék rá, mivel mindenki olyan pontosan tudja ezt, ám a vonatkozó szabályt senki sem volt képes ismertetni. Gondolom a legegyszerűbb és leglogikusabb lehetőség -miszerint azért, mert ilen nincs benne-, kizárt, mert ugye aki olyan biztosan állítja a meglétét, az nem tévedhet...

Nem, a lakott területek kívüli főútról balra kanyrodás nem a lakott területen levő zebrára vonatkozik, mielőtt még valaki ismét ezzel jönne.

Nem létező szabályokra meg nem kellene hivatkozni.

2014. júl. 25. 10:56
 15/20 anonim ***** válasza:

Ennyi idő alatt akár Google-be is megkereshetted volna, de úgyis van időm, én teljesen ráérek, rászánok 5 percet, hogy megkeressem neked, és a kedves veled azonos agyhullámon működőknek, mert látom nehéz elfogadni, hogy a biciklis is tud szabálytalankodni.

De oké, akkor kezdjük elölről, ha ez így jobban tetszik, akkor átfogalmazom, mint tényt: zebrán a biciklisnek NINCS elsőbbsége. Ha leszállsz a bicikliről és tolod, akkor elsőbbséged van. Ha gurulsz, nincs elsőbbséged. Fent említett eset: elütlek, te bajod; nem vagyok köteles átengedni egyetlen gurulós biciklist se a zebrán. Se motorost, se rollerest, se eltévedt helikopterest.

Ennyi úgy se elég, nem nyugszol bele, folytatom:

hogy is hívják a zebrát másképpen? Gyalogátkelőhely...szerintem a neve egyértelműen takarja mit lehet csinálni a zebrán. Egy gyalogos, biciklivel a popsija alatt már járműnek minősül; de oké, ha még ez se elég, nézzünk szét abban a fránya KRESZ-ben, hátha ír a gyalogátkelőkről:

43.§(1): "Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni."

Az átguruló biciklis nem gyalogos.

43.§(2): "Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni."

Szóval bármelyik átguruló biciklisen akár a megengedett legnagyobb sebességgel is áthajthatok, kivéve, ha az kihasználja a zebránál várakozó idős néni jelenlétét, akivel majd átslisszan.

43.§(4)b: "A vezetőnek fokozottan ügyelnie kell: egyedül vagy csoportosan haladó (áthaladó) gyermekek, a koruk, testi fogyatékosságuk vagy más ok miatt saját biztonságukra ügyelni felismerhetően nem képes személyek biztonságának a megóvására."

Az átguruló biciklis felismerhetően nem képes ügyelni a saját biztonságára..ugye milyen kár, hogy itt nem erre gondolnak?

Szóval szerintem le lehet állni ezzel, hogy a bicikliseknek mindig igazuk van, mert egyszer ha véletlenül téged ütnek el, akkor a bíróságon úgyis rájössz, hogy ez nem így van.

2014. júl. 26. 01:50
 16/20 Alex Fly ***** válasza:

Nem ez volt a kérdés. Ez pont az, amit én is tudok: a zebrán áttekerő kerékpárosnak -a gyalogossal ellentétben- nincs alapból elsőbbsége. Ezt senki nem vonja kétségbe. Én azt a szabályt kértem, ami leszállásra/tolásra kötelezi a kerékpárost. Azt kérném linkelni és nem egyéb, ebből a szempontból irreleváns paragrafusokat.

Amúgy meg az idézettek közül véletlenül maradt ki a Bécsi Közlekedési Egyezmény. 7.3. ?

2014. júl. 26. 07:11
 17/20 anonim ***** válasza:

Odáig már nem volt kedvem elmenni, mert így is elég unalmas ez, hogy nem bírod felfogni amit írok.

Megvárom amíg te megmutatod azt a válaszomat, ahol azt írtam, hogy KÖTELEZŐ a biciklisnek leszállni. Te hajtod ennyire a magadét, hogy kötelező, kötelező, mert nem bírod belátni -gondolom fanatikus biciklis létedre-, hogy nem minden úgy van, ahogy azt egy biciklis elképzeli.

Egy szóval nem mondtam, hogy kötelező leszállni. Azt mondtam, hogy bármelyik biciklis ha átgurul a zebrán és sikerül elmellőznie a kocsimat, akkor ne tekerjen utánam azért, hogy engem lecsesszen, amikor neki rohadtul nincs se igaza, se elsőbbsége.

Amennyiben nem sikerül elkerülnie a kocsimat, kettőnk közül ő járt rosszabbul, mert én az ég világon semmiben nem vétkeztem. Ő meg utána még fizet is nekem amellett, hogy elütöttem.

Én is szoktam biciklizni, én is szoktam zebrán átgurulni, de ha rám dudálnak, és anyáznak a kocsiból, mert majdnem elütöttek, akkor nem fogok utána menni, mert én voltam a hibás..ennyi, kedves nagyon okos. Ezt kéne belátnod...

2014. júl. 27. 02:13
 18/20 Alex Fly ***** válasza:
Tehát nem kötelező leszállni és tolni. A sok hülyeség helyett elég lett volna ennyit leirni...
2014. júl. 27. 09:50
 19/20 anonim ***** válasza:
Gurulj át valaki előtt a zebrán, meglátod az mennyire fog hülyéskedni ;)
2014. júl. 28. 00:51
 20/20 Alex Fly ***** válasza:
Az nem fog menni... itt ui. szabályosan közlekedve kizárt, hogy járművel zebrán kelljen átmenni -legalábbis amerre én járok. Azért meg nem fogok illegálisan a járdán közlekedni -ami nemcsak hogy tilos, de veszélyes is-, hogy aztán a kijelölt átkelőhelyen szabályosan tekerhessek át.
2014. júl. 28. 20:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!