Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » KRESZ ismerete nélkül kerékpár...

KRESZ ismerete nélkül kerékpározhatok Budapesten?

Figyelt kérdés
Falun tanultam meg bicajozni, meg utána egy kis városkában egy ideig. Most, hogy Budapestre kültöztem gondolkodtam rajta, hogy jó lenne itt is kerekezni. Viszont nincs jogosítványom és így csak a lámpajelzéseket (piros, sárga, zöld) meg a kerékpársáv jelzését ismerem fel. Az autós forgalomról semmilyen ismeretem nincs. Neki merjek így vágni kerékpárral Budapest utcáinak?
2014. júl. 19. 12:24
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:

NE! Eszedbe ne jusson, mert így másokat is veszélyeztetsz és magadat is bajba sodorhatod.

Előbb olvass utána legalább az alapvető szabályoknak. Ajánlom a Magyar Kerékpárosklub honlapját, ahol kezdőknek szóló kisokost is talàlsz.

2014. júl. 19. 12:29
 2/20 Alex Fly ***** válasza:
Nem. A közlekedésben való részvétel feltétet a KRESZ ismerete. És nem csak a fővárosban.
2014. júl. 19. 12:45
 3/20 anonim ***** válasza:
100%

Jogi akadálya nincs - nem kell vizsga vagy ilyesmi.

De ahogy a kollégák mondják: jobban jársz, ha utánanézel az alapvető szabályoknak. Persze az sem garantál semmit, mert az utakon elég gyakran farkastörvények uralkodnak - pl. hiába lenne elsőbbséged másik járművel szemben ha ő nem akarja neked megadni. Erre mondta apám (gondolom nem csak az enyém, hanem még sokezeré is), hogy "elsőbbsége annak van, akinek megadják". :)

2014. júl. 19. 12:52
 4/20 anonim ***** válasza:
0%
10 éves koromban jártam Budapest utcáit bicajjal a haverokkal azon a nyáron amikor odaköltöztünk. Balesetmentesen :D Ha ekkora para vagy, te tényleg tedd le először a jogosítványt, legalább kismotorra és utána ülj fel csak biciklire :D Van egy csomó kerékpárút, kis utcák ahol mehetsz mint a szél :D Ezt tényleg nem hiszem el hogy van ilyen kérdés.
2014. júl. 19. 13:11
 5/20 A kérdező kommentje:
Azt olvastam valahol, hogy úgy lehet biztonságosabbá tenni a kerekezést ha hátul vegy elől? a keréknél van egy kicsit (max 1 méterig) kinyúló rúd felszerelve a bacajra, és arról lóg valami zászló. Ezzel így elvileg nem tolják le a kerékpárost az útról meg nem mennek neki, mert akkor az autó is szépen végigkarcológna a kiálló rúd miatt.
2014. júl. 19. 13:11
 6/20 anonim ***** válasza:

Lol. Budapesten azonnali halált jelentene. Az első arrogáns fax vagy rövidlátó nyugger vagy éjszakás zombi úgy csapna el rudastól, hogy öröm lenne nézni.

Inkább ne akarj Budapesten - különösen ne a belvárosban, a forgalmasabb főutakon - kerékpározni, ha nem ismered a kreszt és nincs tapasztalatod a forgalomban tekeréssel. Nem egy életbiztosítás. Nem azért, mert te vagy a hülye, hanem mert a többiek.

Ismerkedj meg a kresz alapjaival, és fokozatosan próbálj asszimilálódni. Ha fejest ugrasz a sűrűjébe, lehet, hogy nem jársz jól. Elég, ha egyszer megijedsz egy túl közel elhaladó autóstól, félrerántod a kormányt és kész a baj.

2014. júl. 19. 13:43
 7/20 anonim ***** válasza:
50%
Simán, számos autós, biciklis, és az összes gyalogos Budapesten maximum a jobbkézszabályt meg a zebrát ismeri, néha alkalmazza a rájuk vonatkozó szabályokat (nem mindig!), a többit vaskosan le sem ... Csak néhány fotelhuszár meg kresznáci veri a mellét, egyszerű forgalmi szituációkra is több oldalnyi rendeletet idéz (kedvencem a kerékagy meg a totalcar/autózz blogok), stb. Semmi értelme, a bizalmi elv már régen alkalmazhatatlan. józan ésszel kell közlekedni.
2014. júl. 19. 17:23
 8/20 Alex Fly ***** válasza:
Menj el egy bebiciklizésre. Ott pár dolgot megtanítanak.
2014. júl. 20. 04:17
 9/20 anonim ***** válasza:

Emberek! Kb. 30 perc elsajátítani a legfontosabb szabályokat, fotelből. Mi a fäsznak mondjátok neki páran azt, hogy szarja le és ugorjon fejest a forgalomba?

Ezen kívül tényleg hasznos dolog a szervezett bebiciklizés, mert ott olyan mindennapi veszélyforrásokra is felhívják a kezdők figyelmét, amire adott esetben nem is gondolnának. (Pl. beláthatatlan bringaút-átvezetések, parkoló autóból kiugró utasok, túlzott jobbra tartás veszélyei, kanyarodó jármű holtterében tekerés, stb.)

2014. júl. 20. 07:31
 10/20 anonim ***** válasza:

Az a baj, hogy azoknak a legnagyobb a pofájuk, akik azt se tudják mi fán terem a biciklis kresz.

Múltkor is ezért tekert utánam a benzinkúthoz a biciklis, hogy elmagyarázzam neki miért akartam elütni, és miért dudáltam rá olyan határozottan, amikor ő körültekintés nélkül áthajtott előttem a zebrán.

A hangsúly nem feltétlen azon van, hogy körültekintés nélkül, hanem azon, hogy biciklivel *NEM átgurulunk* a zebrán, hanem *leszállunk előtte, szétnézünk, és toljuk*!

2014. júl. 24. 01:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!