Ha 15 évesen átbiciklizek a zebrán, mikor zöld a lámpa (az út üres volt) és ezt két rendőr látta, olyankor szabhatnak ki rám pénzbírságot?
"A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia."
"7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. "
Mást viszont nem ír.
Csak azért írtam, hogy nem vitatta senki, mert nem erről szólt a kérdés.
Másrészt én úgy tanultam még anno, hogy a gyalogosnak van a zebrán elsőbbsége de kerékpárosnak csak akkor van ha bringa út halad át a zebránál - ha nincs bringa út akkor csak akkor van elsőbbsége, ha leszállva róla áttolja a bringát, mivel az autós nem tud rá számítani, ha nincs neki jelezve mint ahogy a bringaútnál szokott lenni.
Itt pedig az a dilemma, hogy ugyanakkor attól még, hogy a kerékpárosnak nincsen elsőbbsége a zebrán, a saját felelősségére áttekerhet e rajta, vagy szabály köti őt a leszálláshoz.
"Itt pedig az a dilemma, hogy ugyanakkor attól még, hogy a kerékpárosnak nincsen elsőbbsége a zebrán, a saját felelősségére áttekerhet e rajta, vagy szabály köti őt a leszálláshoz."
Igen áttekerhet, ezzel még szerintem a rendőröknek sincs baja. Az útteten keresztbe átkerékpározni nem lehet. Mindegy, hogy a rendőr azért büntet meg, hogy a zebrán átbicikliztél, vagy az úttesten keresztbe átbicikliztél. Ha egy zebra nem az úton keresztbe lenne akkor lehetne ezt a kérdést felvetni, de így nem sok értelme van.
ma 20:44
Az úgy meg van, hogy ez egy kiragadott mondat és így nem értelmezhető?
Főleg, hogy nem a zebrára vonatkozik.
"az úttesten tilos áttekerni"...
Ezek szerint minden útkereszteződésben és balra kanyarodáskor szabályt szegek?
Aki ezt így leírta, az igazán idelinkelhetné azt az általam ismeretlen pontját a KRESZnek, mely szerint kerékpárral csakis és kizárólag jobbra kanyarodva körözhetek.
"A kerékpárosnak le kell szállni és azt tolva..."
Már írtam, hogy az 54. paragrafusnak a lakott truületen kívüli főútvonalról, illetve a kerékpárútról a vele párhuzamos úttestre való balra kanyarodást tiltó (4) bekezdésének a szövegkörnyezetből kiragadott egy, önállóan értelmezhetetlen mondata ebben a szituációban
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!