Ha 15 évesen átbiciklizek a zebrán, mikor zöld a lámpa
(az út üres volt) és ezt két rendőr látta, olyankor
szabhatnak ki rám pénzbírságot?
11/34 A kérdező kommentje:
Okéé, értem... nem vagyok én olyan nagy szabályszegő, a kreszt is betartom, de nem volt kinek elsőbbséget adnom, sárga csík meg nem volt. Pedig meg is állítottak, de még csak nem is igazoltattak, csak elkezdtek "fenyegetőzni" a pénzbírsággal és feljelentéssel, én meg álltam ott értetlenül.... de végül 'figyelmeztetéssel' elengedtek.
Egyébként lány vagyok c:
A többség nem tartja be a szabályokat, mivel a többség az autósiskolában hall először a KRESZről. Vagy még ott sem. De ebben a konkrét szituban semmilyen módon nem büntethetik meg, mivel nem tudják beazonosítani és valószínűleg nem is érdekelte őket.
2014. máj. 13. 23:05
ma 18:59
A mezei rendőrök sokszor nagyon hülyék a jogszabályokhoz meg a KRESZ-hez is. Nem vicc rendőrségen dolgozom, civilként. Tudnék mesélni, van alapja a rendőrvicceknek.
Ahogy már linkeltem ez miatt nem lehet megbüntetni. De nem ez az első eset, hogy a rendőrnek fingja sincs a jogszabályokról. Lásd magánterületen akart olyan jogszabályt betartatni, ami csakis közterületen érvényes. Fogalma nem volt róla, hogy hol is van, csak hebegett-habogott.
2014. máj. 13. 23:35
Ezért önmagában nem jelenthetnek fel: a zebrán áttekerés nem szabálytalan. Az viszont más kérdés, hogyan kerültél kerékpárral a zebrára. Ha kerékpárúton/gykpúton haladva, akkor az nem gyalogátkelőhely, hanem útkereszteződés az annak megfelelő szabályokkal. Amennyiben viszont szabálytalanul a járdán tekerve értél az ominózus átkelőhöz, akkor az 30000 forintodba kerülhet -nem a zebrán áttekerés, hiszen az nem tiltott, hanem- a tilosban haladásod (járdán abban az esetben mehetsz, ha az úttest közlekedésre alkalmatlan (KRESZ 54. § (2)), mivel 12 éves elmúltál így a másik eset rád nem vonatkozik). Ha viszont szabályosan kerültél zebrára, akkor nyugodt lehetsz: nincs olyan szabály, ami alapján megbüntethetnének (amennyiben ilyen tervük lenne, ragaszkodj ahhoz, hogy pontosan idézzék a vonatkozó szabályozást- és ne fogadd el az 54. § (4) szövegkörnyezetből kiragadott utolsó mondatát, ami erre az esetre nem vonatkozik).
2014. máj. 14. 12:40
Nekem az egyik haverom gyalogosan ment át a zebra mellett 3 méterrel és pont ott volt a rendőr. Megállították, felírták az adatait és mondták, hogy majd küldenek értesítést a bírságról. Végül csak egy felszólítást kapott, simán rá akartak ijeszteni, hogy máskor figyeljen oda. Valószínűleg téged is csak kicsit megdorgálni akartak, hogy jogosan e, azt ebből a leírásból nem nagyon tudtam eldönteni.
2014. máj. 14. 13:02
Pedig ha baleset van és a kerékpárost a gyalogátkelőn ütik át, nincs elsőbbsége tekerve, mert azon csak a gyalogosnak van elsőbbsége. Nem véletlenül van olyan sok heyen kitéve a tábla, hogy "TOLVA SZABÁLYOS+ és két kis kép is van hozzá mellékelve. Még szép, hogy nem lehet rajta tekerni. A jogértelmezéseket is el kell olvasni, ott van BENNE!!!!
2014. máj. 14. 23:31
Abból, hogy nincs elsőbbsége tekerve, nem következik, hogy nem tekerhet át.
2014. máj. 15. 09:09
tegnap 23:31
Olvasd már el ami linkelve lett!!! KRESZ!!! Érted?? Tőled okosabb embörök kivesézték, hogy át lehet menni bringával a zebrán csak nincs elsőbbséged.
2014. máj. 15. 17:50
Ismerősömet ütötték el zebrán, mert áttekert rajta és ő volt a hibás.
2014. máj. 15. 20:40
a 20:40
Ezt senki nem vitatta.
2014. máj. 15. 20:44
Kapcsolódó kérdések: