Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Ha 15 évesen átbiciklizek a...

Ha 15 évesen átbiciklizek a zebrán, mikor zöld a lámpa (az út üres volt) és ezt két rendőr látta, olyankor szabhatnak ki rám pénzbírságot?

Figyelt kérdés
Mert ugye iskolába járok, ezért nincs önálló jövedelmem. Vagy milyen feljelentést tehetnek, ha tehetnek?

2014. máj. 13. 15:58
1 2 3 4
 11/34 A kérdező kommentje:

Okéé, értem... nem vagyok én olyan nagy szabályszegő, a kreszt is betartom, de nem volt kinek elsőbbséget adnom, sárga csík meg nem volt. Pedig meg is állítottak, de még csak nem is igazoltattak, csak elkezdtek "fenyegetőzni" a pénzbírsággal és feljelentéssel, én meg álltam ott értetlenül.... de végül 'figyelmeztetéssel' elengedtek.

Egyébként lány vagyok c:

2014. máj. 13. 18:59
 12/34 anonim ***** válasza:
A többség nem tartja be a szabályokat, mivel a többség az autósiskolában hall először a KRESZről. Vagy még ott sem. De ebben a konkrét szituban semmilyen módon nem büntethetik meg, mivel nem tudják beazonosítani és valószínűleg nem is érdekelte őket.
2014. máj. 13. 23:05
 13/34 anonim ***** válasza:

ma 18:59

A mezei rendőrök sokszor nagyon hülyék a jogszabályokhoz meg a KRESZ-hez is. Nem vicc rendőrségen dolgozom, civilként. Tudnék mesélni, van alapja a rendőrvicceknek.

Ahogy már linkeltem ez miatt nem lehet megbüntetni. De nem ez az első eset, hogy a rendőrnek fingja sincs a jogszabályokról. Lásd magánterületen akart olyan jogszabályt betartatni, ami csakis közterületen érvényes. Fogalma nem volt róla, hogy hol is van, csak hebegett-habogott.

2014. máj. 13. 23:35
 14/34 Alex Fly ***** válasza:
Ezért önmagában nem jelenthetnek fel: a zebrán áttekerés nem szabálytalan. Az viszont más kérdés, hogyan kerültél kerékpárral a zebrára. Ha kerékpárúton/gykpúton haladva, akkor az nem gyalogátkelőhely, hanem útkereszteződés az annak megfelelő szabályokkal. Amennyiben viszont szabálytalanul a járdán tekerve értél az ominózus átkelőhöz, akkor az 30000 forintodba kerülhet -nem a zebrán áttekerés, hiszen az nem tiltott, hanem- a tilosban haladásod (járdán abban az esetben mehetsz, ha az úttest közlekedésre alkalmatlan (KRESZ 54. § (2)), mivel 12 éves elmúltál így a másik eset rád nem vonatkozik). Ha viszont szabályosan kerültél zebrára, akkor nyugodt lehetsz: nincs olyan szabály, ami alapján megbüntethetnének (amennyiben ilyen tervük lenne, ragaszkodj ahhoz, hogy pontosan idézzék a vonatkozó szabályozást- és ne fogadd el az 54. § (4) szövegkörnyezetből kiragadott utolsó mondatát, ami erre az esetre nem vonatkozik).
2014. máj. 14. 12:40
 15/34 anonim ***** válasza:
Nekem az egyik haverom gyalogosan ment át a zebra mellett 3 méterrel és pont ott volt a rendőr. Megállították, felírták az adatait és mondták, hogy majd küldenek értesítést a bírságról. Végül csak egy felszólítást kapott, simán rá akartak ijeszteni, hogy máskor figyeljen oda. Valószínűleg téged is csak kicsit megdorgálni akartak, hogy jogosan e, azt ebből a leírásból nem nagyon tudtam eldönteni.
2014. máj. 14. 13:02
 16/34 anonim ***** válasza:
Pedig ha baleset van és a kerékpárost a gyalogátkelőn ütik át, nincs elsőbbsége tekerve, mert azon csak a gyalogosnak van elsőbbsége. Nem véletlenül van olyan sok heyen kitéve a tábla, hogy "TOLVA SZABÁLYOS+ és két kis kép is van hozzá mellékelve. Még szép, hogy nem lehet rajta tekerni. A jogértelmezéseket is el kell olvasni, ott van BENNE!!!!
2014. máj. 14. 23:31
 17/34 anonim ***** válasza:
Abból, hogy nincs elsőbbsége tekerve, nem következik, hogy nem tekerhet át.
2014. máj. 15. 09:09
 18/34 anonim ***** válasza:

tegnap 23:31

Olvasd már el ami linkelve lett!!! KRESZ!!! Érted?? Tőled okosabb embörök kivesézték, hogy át lehet menni bringával a zebrán csak nincs elsőbbséged.

2014. máj. 15. 17:50
 19/34 anonim ***** válasza:
Ismerősömet ütötték el zebrán, mert áttekert rajta és ő volt a hibás.
2014. máj. 15. 20:40
 20/34 anonim ***** válasza:

a 20:40

Ezt senki nem vitatta.

2014. máj. 15. 20:44
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!