Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Miért van ez így?

Miért van ez így?

Figyelt kérdés
Még nincs jogosítványom még a tanfolyamot sem kezdtem el de van ami nem egészen világos és nem értem a lényegét. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten lakott területen belül miért kell a belső sávba besorolni. Ha a barátommal is mentünk autóval figyeltem és a dolgokat és tanítgat a szabályokra de ezt nem igazán értem hogy miért is kell besorolni oda miért nem mehet a szélső sávban

2014. febr. 10. 00:19
 1/4 waland ***** válasza:
100%

Több oka lehet:

A legalapabb, hogy a szélső sáv lekanyarodó, vagy buszsáv.

Lehet, hogy a szélső sáv átlagsebessége lassabb, mint a belsőé, ezért inkább ott megy.

Előfordulhat, hogy tudja, hogy egy szakaszon bár nincs kanyarodósáv, mégis sokan fordulnak le, ami miatt neki, egyenesen haladónak sokszor kéne lassítania.

Lehet, egyszerűen csak szeretne nem sokára balra befordulni, és nem akar kínlódni a sávváltással az utolsó pillanatban.

A főszabály szerint egyébként mindig az őt legszélső jobb oldali sávjában kell haladni, kivéve ha az lekanyarodó, busz-, kerékpár- vagy leállósáv. A belső sávok előzésre vannak. Lakott területen belül viszont él egy olyan enyhítés, hogy itt a nagyobb gépjármű-áteresztőképesség miatt szabadon lehet haladni bármelyik normál sávban, viszont tilos sűrűn váltogatni azokat.

[link]

2014. febr. 10. 00:48
 2/4 waland ***** válasza:
Na, nem az őt, hanem az út legszélső sávját akartam írni :D Fránya helyesírás-ellenőrző, tudhatná, hogy mire gondolok :)
2014. febr. 10. 00:51
 3/4 egySanyi ***** válasza:
Lakott területen belül én is sűrűbben szeretek a belső sávban haladni, mert a külső sáv általában sokkal döcögősebb kátyúsabb a kamionok miatt.
2014. febr. 10. 10:51
 4/4 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen mindenkinek a segítséget még hasznát vehetem ezeknek a válaszoknak ha majd elkezdem a jogsi megszerzését csak ezt nem igazán értettem hogy miért kell a belső sávban menni
2014. febr. 10. 12:32

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!