Nagyon félek a repüléstől; ötletek?
Nézzél a mai repülőgépekkel kapcsolatos, érdekes műsorokat a Nat. Geo-n. Ha megismered, sokkal könnyebben barátkozol meg vele.
Egyébként az baleseti arányokat tekintve sokkal több a hajó és autóbaleset, úgyhogy azt is lehet mondani, hogy odafent nagyobb biztonságban vagy mint ha autóban ülnél :D
Szerintem egy rozzant húsz éves neoplán busszal sítúrára indulni a Tátrába százszor veszélyesebb.
A repülőket agyonbuzerálják, meghatározott üzemóraszám után cserélik az alkatrészeket, ha rossz, ha nem, és a szerelőnek minden egyes csavar meghúzását egyenként alá kell írnia a munkanaplóban, de nem ám csak meghúzzák, hanem minden egyes csavart sasszeggel biztosítanak is, hogy még véletlenül se tekeredhessen le. A pilóták agyonképzettek, mérnöki diploma és számtalan kisgépen repült óra kell ahhoz, hogy egy légibuszt vezethessenek, és minden egyes típusra külön-külön le kell vizsgázniuk, nem úgy van ám, hogy 40 éve megcsinálták a jogsit Roburon, osztán azóta se...
No persze viszmajorok történhetnek:
Miért félsz?
Irracionális a dolog, tehát magától a helyzettől, hogy a levegőbe emelkedsz?
Vay attól, hogy mi van, ha lezuhansz?
Mert előbbivel pszichológushot fordulj, utóbbinál meg gondolj bele: az autó is meghibásodhat, és autópályán 130-cal belecsapódni mondjuk egy felüljáró tartópilléreibe legalább annyira fáj, mint lezuhanni :D
A repüléstől való félelem általában abból adódik, hogy tudjuk, ha egy repülő meghibásodik a levegőben, akkor az leesik...és annyi. Tehát ki vagy téve teljesen az esetleges problémáknak, nincs semmi ráhatásod.
Egy autó is meghibásodhat 130-nál, és felborulhat, de ugyan úgy, simán megállhat, vagy kisebb sérüléssel kiszállhatsz belőle. Repülőnél nincs ilyen, ha az leesik, akkor ott esélyed nem sok van.
Ez a félelem oka általában.
Ezen kell megpróbálni túltenni magát annak aki repülni akar. Vagyis inkább tudomásul venni, elfogadni. Másrészt tényleg tény, hogy repülőgép meghibásodás viszonylag ritka, bár tény,hogy nincs is annyi repülő a levegőben, mint ahány autó az utakon.
"A repüléstől való félelem általában abból adódik, hogy tudjuk, ha egy repülő meghibásodik a levegőben, akkor az leesik.."
Szerencsére ez azért nem ilyen egyszerű. (: Nyilván elromolhatnak dolgok a gépen menet közben, de ilyenkor szerencsére csak az esetek tényleg ritka részében zuhan le a gép, ahhoz már tényleg komoly és valószínűtlen meghibásodás szükséges. Még az összes hajtómű leállása esetén is (aminek szintén poronty esélye van, de tegyük fel) is el tud a gép siklórepülésben ereszkedni a legközelebbi reptérig, persze ennek elmélete bonyolultabb, de kb. a papírrepülőhöz hasonló módon. Nyilván nem kellemes siklórepülésben kényszerleszállni, de a függőleges tehetetlen zuhanásnál azért 1 fokkal jobb. :D Összességében nem kell aggódni, inkább élvezni kell, sok embernek nincs lehetősége gyakran repülni, fogd fel új élményként! A felhők látványa odafenn.. az pedig egy lenyűgöző dolog, mintha egy mesevilág lenne, pedig a te világod egy kicsit más nézőpontból. :)
Én úgy tudom, hogy a nagy utasszállító, sugárhajtású gépek a tolóerő megszűnése esetén minimális siklásra sem képesek, hanem leesnek, mint egy tégla.
Bár tényleg nem értek hozzá, de én így tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!