Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Autózni olcsóbb mint vonatozni...

Autózni olcsóbb mint vonatozni? Szerintem igen. Többi lent.

Figyelt kérdés

Tegnap eszembe jutott (mivel megint emelni készülnek a jegyárakon: gyorsvonat pótdíj), hogy vajon mennyivel kell többet fizetnem, ha autózni akarok vonat helyett. Eléggé megdöbbentem. Leírom a képletet.

Adott két város távolsága (ahová leggyakrabban vonatozok): 24 km.

Jelenleg 620 ft a másod, 780 az első osztály.

Ha a 24-et megszorzom 4-gyel=96 + még a kerek számok szépsége miatt hozzáadok 4-et, hogy 100 km legyen.

Ez a száz km első osztályon 3120, másodon 2480 Ft-ba kerül. (Ráadásul ezért a pénzért csak 96 km-et visz a vonat, mert kerekítettem).

Az üzemanyag literárát számoljuk 420 Ft-al.

3120/420=~7,43 2480/420=~5,9 (vagyis ennyi liter üzemanyagot tudsz venni belőle.

Tehát ha az első osztállyal számolunk (mert azért a legtöbb autó fényévekkel kényelmesebb,mint egy másodosztályú vonat), akkor ha a verdánk vegyesben nem fogyaszt többet 7,4 liternél százon, máris olcsóbban jövünk ki, és nem egy mocskos zsúfolt vonaton utazunk. Egy takarékos dízel kisautó ezt az értéket sok városi futással, klímával is simán hozza. De ha a másodosztályt nézzük, akkor is: 5,9 literes fogyasztási keretbe is sokminden belefér (pl. Opel Corsa C 1.0-ával, sok városi furikázással, jól meghajtva, télen, hóban 5,7 liter körül mértem)

Tehát: vonat helyett olcsóbb alternatíva egy gazdaságos kisautó, de pl. 1,9-es 2,2-es motorral hajtott nagyobb gépek a 7,4 literbe beleférhetnek könnyedén.

Ezek után megéri vonatozni?

2013. máj. 9. 01:35
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

" de pl. 1,9-es 2,2-es motorral hajtott nagyobb gépek a 7,4 literbe beleférhetnek könnyedén. "

Főleg városban...

Tételezzük fel dolgozni jársz. Az 2*24km, ami 22 munkanappal számolva 1056km, kerekítsünk 1100. Ha a Corsád 5,7 litert eszik és 410 a benzin, akkor ez neked havi 25707 Ft. A 25km-es 30 napos bérlet 17800. De ha dolgozol, akkor a munkáltatód köteles fizetni a bérlet 86%-át, így neked csak 2500 forintba kerül. Megtakarítás a Corsahoz képest 23207Ft/hó, 278 500/év, ha 5 évig dolgozol ott akkor 1 392 000.

Ehhez jönnek még az autó járulékos költségei, biztosítás legyen évi 20 000 ( 5 év 100 000), teljesítményadó évi 11 000 ( 55 000 ), évi 1 olajcsere 8000 ( 40 000 ) és akkor még nem vettél gumit, fékbetétet, nem romlott el stb stb. Így is 5 év alatt -ha kerekítünk- 1 600 000-rel olcsóbb a vonat. Az azért ütős nem?

2013. máj. 9. 02:16
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Ja és akkor első nap volt egy patika Corsad téli nyári gumi garnitúrával. Ha nincs, akkor annak az árát is add hozzá :D
2013. máj. 9. 02:17
 3/9 A kérdező kommentje:
napi szinten nem járok be, jövőre diákom se lesz, városon belül pedig taxi vagy egyéb közlekedés kell, mert messze van az állomástól minden. bérletet meg nem éri meg vennem. ja, és nem mindig ugyanoda megyek, ráadásul vonattal megközelíthetetlen helyekre is gyakran járok. igaz amit mondasz, de az én esetemben még így is jobban járok autóval (a nagyobb gépeknél dízelre gondoltam)
2013. máj. 9. 02:38
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Vonatot nem tudom, én volánbusszal tudnék járni dolgozni, de autóval havi kb. 3000 forinttal olcsóbban jövök ki(ebbe bele van számolva az éves autóbiztosítás is), és nem ázok-fázok a megállóba, és nem cipekedek a boltból, és háztól házig megyek.

És akkor mondja azt valaki, hogy az autó luxus.

2013. máj. 9. 06:38
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha azt nézzük, egy Nyíregy-Budapest első osztályon 12500 Ft oda-vissza teljes áron, másodosztályon 10300 Ft. Az autóba a benzin, kb,20000 Ft. Így a vonat jobban megéri. De ha utazik két felnőtt ember, akkor már az autó a gazdaságosabb.

A diák első osztályon 8080 Ft, másodosztályon 5860 Ft. Ez így olcsónak tűnik vonattal, de tudom, hogy sok diák utazik ezen az útvonalon. Ha már 3-4-en ülnek egy kocsiba, olcsóbban jönnek ki. (És hamarabb odaérnek.)

Persze, ha valaki mindennap ingázik, és megéri bérletet vennie az olcsóbb.

2013. máj. 9. 07:05
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Az autónál azért kihagytál pár dolgot... Jogsit kell szerezni (nekem pl. nem állták a szüleim), meg kell venni az autót, karban kell tartani, tárolni kell, ellophatják, amortizálódik, papírmunka van vele, az úton oda kell figyelni, ha megittál pár sört, akkor egy ideig el sem indulhatsz. Ez a vonatnál mind nem játszik. Cserébe valóban kényelmetlenebb, rugalmatlanabb. De ha összeszámolod, hogy ténylegesen mennyit fizetsz ki az autód fenntartására, lehet, akkor is megdöbbensz. Jó sokat kell elsőosztályon vonatozni ahhoz, hogy a rejtett költségekkel együtt is olcsóbb legyen autózni.

Nekem sosem volt autóm, nem is hiányzik. Városon belül biciklivel járok szinte mindenhova (ezt az általad említett 24 km-es távot is simán letekerném), szerény számításom szerint havi tízezreket (és egy rakás papírmunkát) spórolok ezzel, úgyhogy igazán megengedhetem magamnak, hogy ha olyan van, amit nem lehet megoldani gépi erő nélkül, akkor buszra, vonatra ülök, taxit vagy fuvarost hívok. Szerintem még így is olcsóbban jövök ki.

Persze ez csak az én életem, preferenciáim, mindenkinek más az élethelyzete, más éri meg neki.

2013. máj. 9. 07:43
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Én is kiszámoltam, ha egyedül utazok, akkor jóval olcsóbban jön ki ha vonattal utazom, ha felveszek magam mellé utasokat is akkor már az autó van előnyben.

Viszont nekem megéri az a luxus (autó), hogy kényelmesen utazom, nem kell idegenekkel összezsúfolódnom, fülhallgató (nem szeretem, árt a hallásomnak) nélkül hallgathatok zenét, mindig van klíma (ami működik is, ráadásul tudom, hogy tiszta a pollenszűrőm), kaputól kapuig közlekedem, ha utasokat viszek, mert úgy olcsóbb, akkor is én választom ki, hogy kivel utazom egy kabinban, van közös témánk, nem büdösek, nem politizálnak, + én írom az utazási szabályokat mivel enyém a kocsi, ha ez nem tetszik valakinek, akár útközben is szívrebbenés nélkül kitehetem az út szélére. :)

Hátrányok: Nem olvashatok, tanulhatok, szunyókálhatok, alkoholizálhatok kedvemre az utazás közben :D Illetve az autót is mindig féltem egy kicsit nehogy meghúzzák, ellopják, vagy belém jöjjön egy mazsola, bojrészer, akárki stb. ;)

2013. máj. 9. 10:55
 8/9 anonim ***** válasza:
64%

Könyvvásárlásnál nem számolom hozzá a könyvespolc árát, de azért a mi az olcsóbb eldöntésében utazásnál én hozzászámolnék mindent. Az autót, az üzemanyagjait, a vizsga- és szervizdíjakat, adót, stb.

Ha futáskilométerre leosztod, akkor többe fog kerülni minden másnál.

2013. máj. 9. 12:25
 9/9 Alex Fly ***** válasza:
48%

Ha a benzin magától elvisz bárhová, akkor így is van.

Amúgy meg már egy átlagos kisautó árából akár egy évtizeden keresztül utazhatok vonattal. És akkor az autóval egy métert nem mentem, csak van.

De te tudod. Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy az autózás jóval olcsóbb, akkor viszont lenne egy tiszteletteljes kérésem:

Valaki magyarázza már meg, miért panaszkodik szinte kivétel nélkül minden autóval közlekedő, hogy milyen horribilis összegbe kerül ez neki ("hány bőrt akarnak még lehúzni az autósokról" és tsai)? Ha egyszer autó nélkül sokkal kényelmetlenebb és összehasonlíthatatlanul többe kerül?!?

2013. máj. 9. 22:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!