Egész pontosan mit jelent a "szél alatti oldal" és a "szél felőli oldal"?
Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy a vitorlázásban használják, de csak találgatni tudok, hogy mit jelent. Valami olyasmire tippelnék, hogy az alapján váltakozik, hogy merről fúj a szél, de mi van akkor, ha tökéletesen hátulról fúj? Akkor nincs szél felőli oldal? >.< Válaszotokat előre is köszönöm! :-)2013. márc. 23. 10:27
1/2 anonim válasza:
Vitorlással nagyon ritkán megy az ember teljes hátszélben. Az elnevezéseket jól értelmezted: szél feletti az az oldal, ahonnan a szél fúj, szél alatti a másik. Szerintem elég szemléletes ez. Hátszélben persze nincs értelme ezt mondani, de akkor nincs is jelentősége a két oldalnak. Oldalszélben van, mert a hajó kiegyensúlyozására (mivel ugye a szél valamennyire oldalra dönti) a szél feletti oldalra szoktunk ülni (általában, persze vannak kivételek, amikor nem így kell).
2/2 anonim válasza:
Kis kiegészítés: a szabályzat szerint a bumm állása határozza meg a dolgokat. Teát, ha hátszélnél a bumm jobbra áll: balról kapod a szelet, vagyis jogilag ilyenkor a bal oldal a szél felőli, jobb oldal a szél alatti. Ez találkozásoknál fontos. Teljes hátszél kihajózható, szélerőtől és hajótípustól függően. Ilyenkor pillangóban utazol, ez azt jelenti, hogy az orrvitorlát az egyik oldalról húzod be, (azaz engeded ki ameddig a szél kívánja), a fővitorlát tartó aljzat (bumm) pedig vele ellentétes irányban áll (így messziről úgy néz ki a hajód, mint egy szárnyát kitátó lepke). Ilyenkor megpróbálhatod a teljes és pontos hátszelet, de vigyáznod kell, hogy ne csapjon át a bumm, és (ha sebességet akarsz) ne lobogjon a fock belépőéle. Jogilag (ha találkozásra kerül a sor) ilyenkor is az a szél felőli oldal, amely oldalnak ellentettjére áll a bumm. Ööö.. remélem érthető voltam. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!