Autó teljesítmény adatai?
Sokszor magyarázták, soha nem értettem; hátha most.
Azonos márka és tipus:
A autó: 1.6 150LE (110kW) 240Nm;
gyorsulás (0-100,50-100km/h: 8.7mp,8.7mp
B autó: 1.6 182LE (134kW) 240Nm; gyorsulás (0-100,50-100km/h: 8. 0mp,7.8mp
Kérdések: 1. a nyomatékban miért nem látszik a teljesítménykülönbség, ha még a tipus is azonos?
2. Akkor mitől gyorsul mégis jobban a B autó?
3. (konkrét) melyik megy fel biztonságosabban egy nagyon meredek lejtőn?
Az adatok, amiket leírtál, a csúcsteljesítmény és a csúcsnyomaték.
Ahhoz, hogy rendesen le tudd írni az autók viselkedését, az egész nyomatékgörbére szükség van, magyarul az egész fordulatszámtartományon tudni kell, hogy mekkora a nyomaték, amit az adott fordulatszám mellett a motor le tud adni.
A B autó valószínűleg azért gyorsul jobban, mert a fordulatszámtartomány nagyobb részében magasabb a nyomatéka, mint az A autónak.
A teljesítménykülönbség valószínűleg azért nem látszik meg a nyomatékban, mert B autó magasabb fordulatszámon adja le az adott nyomatékot. (A teljesítmény a nyomaték és a szögsebesség (a fordulatszámmal arányos) szorzata)
2-es válaszolóval értek egyet,szélesebb fordulatszám tartományban adja le a motor a maximumhoz közeli nyomatékot és ez a gyorsuláson is észrevehető.
a meredek emelkedőn egy 50 LE körüli lada is felmegy biztonságosan.
@#4:
konkrét, hegyi lejtőről van szó, amit valóban már Lada-val is sikerült abszolválni, viszont jóval nagyobb teljesítményű autóval is jópárszol akadtam el a közepén, és csak újra nekifutva tudtam feljutni. Ezért a kérdést úgy fogalmaznám at, hogy "melyikhez kell kevesebb vezetéstechnikai tudás?"
u.i. én arra tippelnék, hogy ebben az esetben is a nyomaték számít (pl. az alacsonyabb fordulatszámon is egy picit nagyobb nyomaték - ld. #2), de lehet, hogy tévedek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!