Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Közlekedés Budapesten?

Közlekedés Budapesten?

Figyelt kérdés
2 hét múlva fogok felkerülni Bp-re.Eddig csak autóval voltam és akkor is vittek.Így nem igazán kellett odafigyelnem a közlekedésre.De most magamra leszek utalva és tömegközlekedést kellesz használnom.Esetleg tudnátok mondani olyan módszereket(pl vmilyen térkép)amivel könnyebben tudok tájékozódni,címeket megtalálni?
2012. júl. 17. 11:31
 1/1 anonim ***** válasza:

Én a Cartographia és a DIMAP térképeit ajánlom, ezeket akár online is meg tudod rendelni. Figyelj oda arra, hogy lehetőleg ne legyen 2011-nél régebbi kiadású (szerintem már kijött a 2012-es is), de ami abszolút tilos, az a 2009 előtti, mert 2008-ban szinte teljesen újraszervezték a város tömegközlekedési hálózatát. Mindenképpen legyen a térképen tömegközlekedési hálózat, természetesen. Arra is figyelj, hogy az utcák házszámozása legalább a belvárosi részlettérképen szerepeljen. Ezen túlmenően mérlegelj aszerint, hogy vannak-e kiegészítő térképek pl. lakótelepekről, parkokról, bár ezek nélkül is teljes értékű egy térkép. A térképekből elérhető az atlasz és a zsebatlasz formátum is, az előbbi kb. A5, az utóbbi A6 méretű. Utóbbi egy nagyobb kabátzsebben is elfér.

Emellett javaslom, hogy nyomtasd ki magadnak vagy vásárold meg valamely nagyobb BKK-pénztárban a BKK közlekedési hálózatának a térképét. Ezt a BKV oldalán (www.bkv.hu) találod meg. Hasznos még ugyanott a sematikus éjszakai hálózat-térkép, meg a Budapest (gyors)vasúti és villamoshálózata című térkép is.

Mindemellett fontold meg azt, hogy beruházol egy okostelefonba, amelynek segítségével szinte bárhol a városban tudsz navigálni, akár GPS segítségével is. Ez a papíralapú térképet is feleslegessé teszi, bár én - tősgyökeres és jól tájékozódó pestiként, igaz, egyúttal futárként - mind a mai napig használok papíralapú térképet IS.

Egyébként ha lesz időd, célszerű egy térképpel a kezedben felfedezni kicsit a várost. Ülj fel random valamelyik buszra vagy villamosra és miközben nézelődsz, néha pillants rá a térképre, próbáld beazonosítani, merre jársz. Kezdd alapvetően a Hungária körúton belüli résszel vagy azzal a környékkel, ahol lakni-tanulni-dolgozni fogsz. Szerintem a személyes tapasztalásnál jobb módszer nincs ahhoz, hogy megtanulj egy idegen városban, környezetben tájékozódni. Ha esetleg végleg eltévednél valahol, keress egy megállót. A legtöbb járat érint valahol metróállomást, ezt egy M betűt formáló szimbólum jelzi a megállók listájában. Menj el eddig a megállóig az adott járattal, a metróállomáson pedig már biztosan találsz térképet az egész városról és be tudod azonosítani, hol is vagy. Persze szélsőséges esetben előfordul, hogy nem megy az adott megállóban semmi a metróhoz, ilyenkor is célszerű felszállni, majd a legközelebbi átszállási ponton (ahol már több menetrendet látsz a megálló oszlopán) ismét próbálkozni. Ja és persze kérdezz, kérdezz, kérdezz. Azért van a szád.

2012. júl. 17. 14:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!