Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Hiteles robogó megvétele mi...

Hiteles robogó megvétele mi problémát okozhat?

Figyelt kérdés
Hülye kérdés tudom, de nem tudtam hirtelen jobban megfogalmazni. Na szóval férjem vett egy robogót pár napja 45 ezer ftért. Min kiderült 190 ezer ft volt újonnan 2 éve. A tulaj megvette egyszer esett vele, aztán berakta a garázsba,s most meg eladta két év után. "Pöcc-röff" indul,ahogy mondani szokás, de... ma tudtam meg, hogy hitelre vették 190 ezerért, s még mindig fizetik. Na már most a férjem megvette, ma írnák az adásvételit,de nekem nem tetszik a dolog, mert ugyebár hiteles. A pasi akitől vette azt mondta, hogy majd ő fizeti tovább. De most őszintén ki lenne az a marha aki fizetne egy olyan járműért ami már nem is az övé??? Egy 50 ccmes robogóról van szó. Kérdésem lényegében az volna, h ha megírja az adásvételi szerződést, kijöhet e a bank, hogy elvigye tőlünk a robogót, ha a pasi nem fizeti a hitelt rá később?? V hogy megy ez? Mert sztem ha megveszi a férjem,akkor onnantól kezdve övé a hitel nem? sose volt hitelünk így nem tudom,h megy ez...

2012. júl. 10. 17:39
 1/1 anonim ***** válasza:

Ha a férjed nem rokona az illetőnek és annak még maradt 190 ezer forintnyi vagyona, akkor nem nagyon kell félnetek!

Fedezetelvonás esetén a hitelezők kijátszásáról van szó, vagyis arról, amikor az adós azért köt szerződést vagyontárgyai tekintetében (pl. eladja vagy elajándékozza), hogy meghiúsítsa a vele szemben fennálló követelés behajtását.

A fedezetelvonó szerződés érvényes, de a hitelezővel szemben hatálytalan. Ez azt jelenti, hogy a szerződéssel érintett vagyontárgy fedezeti jellege fennmarad, tehát a hitelező és az adós viszonyában úgy kell tekinteni, mintha a vagyonátruházási szerződést meg sem kötötték volna.

Egy szerződés csak akkor minősülhet fedezetelvonónak, ha az, amire kötötték valóban fedezetül szolgált volna a tartozás kiegyenlítésére és annak elvonása miatt a hitelező részben, vagy teljes egészében elesett attól a lehetőségtől, hogy a tartozást rendezze felé az adós.

Így tehát nem beszélhetünk fedezetelvonásról, ha az adósnak az átruházott vagyontárgyat meghaladóan olyan vagyona maradt, illetve olyan jövedelme van, ami megfelelő fedezetet nyújt a hitelező részére.

Fontos, hogy ha az adós ingyenesen ruházta át valamilyen vagyonának tulajdonjogát, tehát azt elajándékozta, abban az esetben a fedezetelvonás megállapítható.

Ha a szerződés nem ingyenes, tehát például adásvételről van szó, akkor a fedezetelvonó jelleg megállapításának feltétele a tulajdont szerző fél, vagyis a vevő rosszhiszeműsége. Ez azt jelenti, hogy a vevő a szerződés megkötésekor tudott vagy tudnia kellett az eladó tartozásáról és arról, hogy a szerződéskötéssel a hitelező kielégítési alapját vonják el.

Fontos rendelkezés, hogy a szerződés ingyenességét és a szerző fél rosszhiszeműségét mindenképpen vélelmezni kell, ha

- valaki hozzátartozójával, vagy

- a vele összefonódásban álló gazdálkodó szervezettel, vagy

- a gazdálkodó szervezet a tagjával, vezető tisztségviselőjével vagy annak hozzátartozójával köt ilyen szerződést.

A részletek itt:

[link]

2012. júl. 10. 17:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!