Kerékpárosként mindig betartod a szabályokat vagy szoktál szabálytalankodni is?
Igen, elég gyakran. De csak úgy hogy nem veszélyeztetek közbe senkit!
Irányjelzés csak akkor ha más közlekedését befolyásolom vele(bár kb 70%-uk észre se veszi...)
Zebrán, ha a lámpa nekem zöld akkor nem tolom a bicajt,kormányt gyakran nem fogom, rendszeresen közlekedek a járdán ha épp nincs rajta gyalogos. Ezek a leggyakoribbak, de szoktam még gyorshajtani is, meg még sorolhatnám :)
(kevésbé tartom be a szabályokat mint autót vezetve, de mégis nagyobb biztonságban érzem magam)
Annak, aki lehúzta a másodikat: Szeretném jelezni, hogy a minősítésnek arra kell vonatkoznia, hogy mennyire hasznos a válasz, s nem a válaszban megfogalmazott viselkedést.
Én zöld kezet nyomok rá, mert szerintem a kérdésre felel.
-------
Autóban ülve, kerekesként és gyalog is hibázok, de csak igen ritkán szándékosan. Őszintén.
Hogy kerekesként mi ellen vétek? Néha, ha nem keresztezem autó útját, a karjelzés elmarad. Ez leginkább jobbra kanyarodást jelent. Akkor, ha valami miatt nehéznek érzem félkézzel tartani a kormányt. Csapatban bringázom (túrakerekezés), s mindig veszek a többiekkel, mert a lehető legszabálytalanabbul tudnak megállni az úttesten. Pl. kanyarban. Balhézok velük, de azért én is ott állok meg. Igaz, nem az úttesten, de legalábbis nem a közepén. Meg nagy előszeretettel rövidítenek úgy, hogy az egyirányú utcába bemennek ellenkező irányból. Megint csak igyekszem felhívni ennek a veszélyére a figyelmet, de nem szakadok el tőlük. Zebra előtt néha nem állok meg a még csak nézelődő gyalogosnak. (Autósként viszont mindig. Ha háttal áll nekem, akkor is lassítok és fékkészenlét).
Nem mindig, de nem is állatkodok a forgalomban :) Általában az úton közlekedem, de van, hogy az úticélomhoz vezető utolsó pár 10 métert már járdán teszem meg, mert úgy praktikusabb - úgy vagyok vele, hogy ha kibírom a bringaúton grasszáló gyalogosokat beszólás nélkül, akkor talán ők is kibírnak engem egy kis darabon, persze ekkor is vigyázok, nem száguldozom, kisgyereket, kutyát nagy ívben kerülöm.
Buszsáv használatának tilalma - na ez szerintem agyrém, bár tény, hogy sok bringás képtelen segíteni a tömegközlekedést, de ez a hozzáállás az autósoktól sem idegen. Én mindig figyelek, hogy ne tartsam fel a buszokat-trolikat, a buszsávban meg különösen - tükörből látom, ha kékség jön, és elhagyom a sávot, vagy lehúzódok.
Ha hosszabb távú túrákra (100+ km) megyek, akkor bizony ignorálom a főutakon sajnos elterjedt "szentháromságot", mert máskülönben szinte lehetetlen egyes városokat megközelíteni, vagy több tíz km-t is dobhat az úton, mire kerülő megoldást találok. Nem életszerű. Természetesen odafigyelek arra, hogy látható legyek.
Nem tudom, ki húzta le a válaszolókat, nem én, mert nekem igenis hasznosak ezek a válaszok. Mindőtöké.
Amiket én el szoktam követni, hogy néha elengedem mindkét kezemmel a kormányt, de csakis bicikliúton.
Van egy egyirányú utca, ahol egyébként turistajelzés van, ott szoktam néha "forgalommal" szemben menni, mert ha nem ott mennék, hatalmas nagy kerülő lenne. Nem nagyváros, forgalom sincs benne.
Néha a járdán megyek, ott ahol éppen csatornázás miatt lezárják a kerékpárutat, és egy időben a Jókai Színház előtt (Békéscsaba) is kerékpárral jártam. Most tábla jelzi, hogy kerékpárral behajtani tilos, de nincs is annyi hely, hogy el lehessen menni.
Ami még elő szokott fordulni, hogy nincs nálam sárga mellény, sem sárga macskaszem az első keréken. Többnyire kerékpárúton közlekedem a településen kívül, így nem érzem szükségét, hogy legyen nálam mellény, és néha, amikor kimegyek az útra, mindig parázok, hogy majd megbüntetnek.
Szerintem olyan nincs, aki minden szabályt betartana. Őszintén? Én sem...
Főleg a tiltó táblákra haragszom. amikor lehetetlenné teszik, hogy elérjem a célomat. "természetesen" ilyenkor ignorálom őket. Ezen kívül -ha csak nem feltétlenül szükséges- nem vagyok hajlandó a járdán közlekedni -még abban az esetben sem, ha egy kék táblával rá akarnak kényszeríteni (habár ez a KRESZ 13.§ (2) szerint nem szabálytalanság).
Néha -egyértelmű helyzetekben- elmarad a karjelzés, illetve táblánál a "kaliforniai stop".
Meg ilyesmik... Ha a merev szabálykövetés a biztonságos közlekedés rovására menne, akkor a biztonságot választom.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!