Mikor van elsőbbsége városban a busznak?
Városon belül egy menetredszerinti busz ált ki a buszmegállóból és rámhuzta a kormányt csunyán kijött elém!
A következő megállóba megkérdeztem hogy ez mi volt és azt a választ kaptam hogy nyugodtan kijöhet elém,mert a kressz engedi!
Szerintem egy busz és egy személygépkocsi teljesen egyenrangú jármű a KRESZ szempontjából. A KRESZ meghatározza, mikor, kinek van elsőbbsége.
1. Egyértelműen le van írva, hogy ki kell engedned, ha képes vagy megtenni hirtelen fékezés, irányváltoztatás nélkül.
2. Az is egyértelműen le van írva az elindulás szabályai közt, hogy a busznak mikor szabad elindulnia és hogyan.
Ettől függetlenül: pont ma okoskodott velem egy buszos, mert már megkezdett, majdnem befejezett- az autóm orra a buszsofőr mellett volt- kikerülésemet nem nézte jó szemmel.
A buszosok mifelénk nagyon őrültek, napi rendszerességgel leszorítanak az útról, nem ismerik a jobbkézszabályt, a kikerülés szabályait, az elindulás, megállás szabályait. Sőt láttam már olyan buszsofőrt is, aki négykézláb tolatott le a buszról rendőri segítséggel, és a mentőautós vérvétel után kapásból bilincsben szállították tovább.
Na ezért nem ülök én buszra soha az életben, nem bízom a testi épségemet ilyen tudatlan, agresszív sofőrökre.
Mellesleg a gázos autómban három ember utazik, de ha a z általa kibocsájtott szennyezőanyagokat felszorzom egy tömött buszon közlekedő emberek száma osztva hárommal, akkor maximum fele annyit kapok, mint egy busz által kibocsájtott szennyezőanyag mennyiség. A buszok műszaki állapota magyarországon olyan rossz, hogy felüket környezetvédelmi bírság illetné meg, de húzós.
Egy baj van csak; senkit sem érdekel.
Egyébként nem csak a buszvezetők közt vannak őrültek, nem csak őket kell szidni.
A probléma gyökere ott kezdődik, hogy a rendőrök csak agyorshajtásért büntetnek - vagy már azért sem.
Példa: Tegnap Budakeszi lejtön, a háthátulja mellett jártam (állt a megállóba) 40 tonnás teherrel, indexét kitette, és elindult, szerencsére senki nem jött szembe, így vészfékkel kerültem, az busz gurult ki, de így is az elejénél tudtam megállni a szembe sávba. 40 km a megengedett sebbesség, az minimum 40 méter féktávolság + a lejtő.
Ha van szembe jövő forgalom, kereszbe töröm a Buszt.
Következő megállónál megálltam mellette, (70-80 körüli bácsika) csak integetett, hogy haladjak tovább.....
Régebben (személyautó) stop táblánál) kijött elém egy hölgy, ut 3 sávos, (régi Lupa sziget szentendrei ut) megállt előttem kereszbe, nem tudta, hogy meg kell kerülni a köztes szigetet, és nem velem kéne szembe jönni, elkaptam a kormányt, de a hátuját eltaláltam, sárvédő rászolult a kerékre
120 métert pörögtem. A helyszínel rendőr kiszámolta, menyivel mentem, mivel a pörgés megegyezik a féktávolsággal. Gyorshajtás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!