Miért van kerékpáros nyom felfestve a Margit hídon, ha van kerékpárút is az északi járdán?
Mert szokás szerint elcseszték a bicikliutat a járdán... És a biztonságos közlekedés érdekében felfestettek kerékpáros nyomot is hogy aki az úton szeretne kerekezni az is szabályosan megtehesse. Mert ugye nem mehetne az úton amúgy mert van kerékpárút.
Ellenben a kerékpáros nyom semmi extra jogot nem ad a kerékpárosnak csak kölcsönösen felhívja a kerékpárosok-autók figyelmét egymásra, és kijelöli hol közlekedjen a kétkerekű.
Én is gondolkodtam ezen.
Mindenesetre nagy szívás, ha arra jár egy biciklis, mert egy égsz forgalmi sávot elfoglal (a sávok annyira keskenyek a hídon, hogy nem lehet sávon belül előzni). Szóval nem volt ez jó ötlet, de remélhetőleg a bicikliseknek is lesz eszük, és inkább a kerékpárutat fogják használni.
A margit hídon járok napi rendszerességgel, és ha jól emlékszem, ennek historikus okai vannak:
Amikor még nem volt készen az északi járda, illetve ment a vita a kerékpársáv felfestéséről, akkor ideiglenesen festették fel a nyomot, hogy a bringások tudjanak menni a hídon, és legyen nekik valami "legális jogalapjuk". Mivel már akkor is lehetett sejteni hogy lesz kerékpárút, illetve egyébként sem lett volna hely egy teljes sávnak az autó úton, ezt a megoldást választották. Elvileg most már le kéne szedni, csak senkit nem érdekel. Szerintem amíg le nem kopik, ez már így marad...
Amúgy ezt a kerékpáros nyomot nagyon utálom, semmi értelme sincsen...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!