Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Vis maiornak számít, ha...

Vis maiornak számít, ha valaki vezeti az autómat, és elé ugrik egy őz? Fizetnie kell vagy az én károm lesz?

Figyelt kérdés

2011. nov. 22. 17:14
 1/7 anonim ***** válasza:
Te nagyon nem vagy képben, neked kell még kifizetni az őzt is a vadásztársaságnak. Nem véletlenül szokták bevágni az árokba és gyorsan elhajtani...
2011. nov. 22. 17:36
 2/7 anonim ***** válasza:
80%

A dolog azon múlik, hogy az adott pontra nézve ki volt e téve korábban kresz tábla (tudod, az ugró szarvas - vadveszély figyelmeztető tábla). Ha a hatókörében voltál, te vagy a hibás, a következményivel számolhatsz. Hogy ez mennyire tisztességes, azt most nem minősíteném.

Ha viszont nem volt ilyen tábla, akkor az illetékes vadásztársaság a felelős, mert nem hívta fel a figyelmedet a veszélyre.

2011. nov. 22. 17:55
 3/7 A kérdező kommentje:

Lehet, hogy nem értettétek a kérdést. De köszi azért:)

A kérdés arra irányul, hogy az a személy érvelhet-e azzal, hogy elém is kiugrott volna, vagy ő téríti meg a károm? Elvileg vállalja, hogy fizeti a casco önrészét, de ha oda kerül a sor, akkor számíthatok e erre? Azt tudom, hogy majd később a vadásztársaság küldi a számlát az őzről, ami 150-280-ig terjed, de azt is ő fizeti elvileg, ha lesz ilyen. Szóval érvelhet e ezzel, azaz elháríthatatlannak számított e ez az eset, vagy sem? A rendőrségi jegyzőkönyv szerint nem hajtott gyorsan, ittas sem volt. Tábla volt, így a társaság nem fizet!

2011. nov. 23. 08:17
 4/7 anonim ***** válasza:

Semmi közöd más által okozott balesethez.

Ha szabályosan hajtott az illető és bekövetkezett a baleset akkor még lehet azon civakodni, hogy fizet e a vadásztársaság vagy sem. Ugyanakkor van kötelező az autón ami kifizetheti a kárt a vadásztársaság fel. Mindenképp a baleset az aktuális gépjárművezető és a vadásztársaság között fog lezajlani.

2011. nov. 27. 14:46
 5/7 A kérdező kommentje:
Hát sajnos ez egyáltalán nem ígyvan, kedves harmadik! Azóta voltunk közlekedési jogásznál, aki elmondta, hogy lehet vis maior, de ebbe is bele lehet kötni. De lényeg, hogy a tábla nem mentesít, és peren kívül meg lehet egyezni!!!! Hogy a cascon füli károkat, úgy mint értékcsökkenést, önrészt, casco megemelkedését a vtársaság fizesse!!!!
2011. nov. 27. 15:44
 6/7 Synesztro válasza:
Nekem hál istennek még nem volt ilyenben részem mi csak fácánt ütöttünk el, és csak a lámpa tört be ami önkár volt saját zsebből! Ha kérdeztetek ügyvédet akkor gondolom megmondta a frankót, de amúgy én is úgy tudom ahogy az előttem szólók! Ha van kint tábla, és elütöd, lényegtelen mien okból (megcsúszott a kocsi, eléd ugrott stb.) akkor a károd is önkár, a Casco sem bizti hogy fizet rá, meg kell fizetned a vadkárt is, meg még a hús sem a Tiéd mert az is a vadásztársaságé! Azt hogy mennyire lehet ezért perelni, az már ügyvéd és bírója fogja válogatni!
2011. nov. 28. 04:12
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszi neked is!

Igazából a casco mindig fizet, ha a saját kocsidnak bevered a szélvédőjét, akkor is. Csak az önrészt kell kifizetned! De a tábla nem mentesíti a vadásztársaságot, mivel a táblák ára nincs arányban az okozott kárral!!! A lényeg, hogy peren kívül ki lehet egyezni velük, általában kivétel nélkül!

2011. nov. 28. 09:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!