Ilyen esetben mi a teendő szerintetek?
Elvileg igen, ha ezzel mást nem veszélyeztetsz.
Ha van lehetőség, akkor el kell engedni a mentőt, és ez egy (egyetlen) lehetőség.
Nem vagyok biztos benne, de szerintem lehet ilyet tenni.
A gyakorlatban már száguldottam hasonló helyzetben szirénázó mentő előtt, csak ez azért kétélű dolog, mert ha a sebességtúllépés miatt - ami ugye nekem nem megengedett, hiszen nem én szirénázok-villogok - valamiért ütköztem volna, akkor szerencsétlen mentő útját teljesen elzárom.
Szerintem az a legszabályosabb, ha olyan gyorsan mész a mentő előtt, amennyi neked a megengedett maximum, aztán, amint lehet, félreállsz a mentő útjából, hadd száguldjon tovább.
Én biztosan gyorsan hajtanék, főleg egy hídon. Elég kicsi annak az esélye hogy elkapjanak. Ha esetleg mégis kapsz egy csekket, bemész és megmondod hogy akkor ott egy mentő miatt lépted túl a seb. korlátot, nem csak úgy jókedvedből...
Sajnos a kresz erről így nem rendelkezik hogy emiatt túlléphetnéd a max. seb. határt, vagyis elvileg nem lenne szabad:
"
megkülönböztető fényjelzést használó gépjármű részére minden járművel, minden helyzetben elsőbbséget kell adni, és akadálytalan továbbhaladását - félrehúzódással és a szükséghez képest megállással - lehetővé kell tenni.
"
Viszont én azt mondom, hogy inkább lépd túl. Gondolj bele ha a te gyerekedért rohannak, akkor minden perc számít...
Mondjuk ha elkezdjük csűrni a szavakat talán indokolható, mert:
"
b) Elsőbbség: továbbhaladási jog a közlekedés más résztvevőjével szemben. Azt a járművet, amelynek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett nem kényszerítheti haladási irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására. Azt a gyalogost, akinek elsőbbsége van, az elsőbbségre kötelezett nem akadályozhatja és nem zavarhatja áthaladásában.
"
Vagyis ha a mentő jön 100-al, de te 50el haladva lassításra kényszeríted, akkor nem adtál neki elsőbbséget, és az előző pont meg éppen azt mondja hogy elsőbbséget kell adni neki :)
Na most légy okos! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!