Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Ma kaptunk egy fényképet....

Ma kaptunk egy fényképet. Lakott területen belül 50km/h helyett 61km/h-val hajtottam. Egyelőre csak a levél jött, meg, h. Nyilatkozzunk ki vezette a kocsit. A bűnti összegéről nem írtak. Mire számíthatok?

Figyelt kérdés
Utána néztem neten, és mindenhol azt írják, h. a bűnti összege 30000Ft-nál kezdődik, de ezt 50-es tábla esetében 65km/h-tól szabják ki. Akkor most mi van a 61-emmel? Ez még nem bűntetendő? Akkor minek a kép? HELP!
2009. ápr. 17. 15:57
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Biztos, hogy 50 volt a megengedett adott helyen és nem 40? Tényleg 65 lenne a büntetés alsó határ (ha 50).
2009. ápr. 17. 16:22
 2/8 anonim ***** válasza:
93%

Az objektív felelősség szerint 65 km/h (30%) az ami alapjkán büntetnek. De ettől függetlenül gyorsan hajtottál, ez közúti szabálysértés, amelyre az eljárás lefolytatható. Nem fogja elérni a büntetés a 30e Ft-ot, de büntetőpont és kb. 10-15e Ft lesz a büntetés.

Amúgy ebben az esetben nyilatkozhatod azt - teljesen jogosan - hogy magadra és hozzátartozódra nem vagy köteles terhelő vallomást tenni, így a vallomástételt megtagadod. Ekkor az ügy le fog zárulni.

2009. ápr. 17. 16:33
 3/8 anonim ***** válasza:

Sajnos az-az új szabály, hogy a gyorshajtás szabálysértést csak az előírt sebességet 15 Km/h-val meghaladva kell büntetni 30000 Ft-tól, csak május 1.után érvényes. (A Magyar Közlöny ápr. 2. 42. számában megjelentek szerint.69/2009.(4.2) Korm. rendelet módosítás szerint, a kihírdetését követő harmincadik napon lép hatályba.)

Jelenleg még a régebbi, a sebesség túllépés %-ban meghatározott büntetési tételei, vannak érvényben.

2009. ápr. 17. 17:27
 4/8 anonim ***** válasza:

Büntetési tételek, a jelenleg még érvényes jogszabály szerint: A megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó rendelkezések (a megengedett legnagyobb sebesség túllépésének mértéke a megengedett legnagyobb sebesség %-ában)

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 26. § (1) és (2) bekezdés szerint, a bírság összege Ft-ban

a) 30%-tól 50%-ig = a) 30 000

b) 50% felett 60%-ig = b) 40 000

c) 60% felett 80%-ig = c) 60 000

A lényeg, mivel nem érted el a 30%-ot csak kisebb összegű büntetésre számíthatsz, mint 30 ezer Ft.

2009. ápr. 17. 17:42
 5/8 anonim ***** válasza:
Egyébként ez az objektív felelősséges dolog meg hogy nem kell terhelő vallomást tenned hozzátartozódra már nem így van, követni kéne a dolgokat. Az a felelős akié az autó! Szénné volt reklámozva, akinek ez elkerülte a figyelmét az csukott szemmel jár!
2009. ápr. 17. 20:40
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat! És igen, a levélben írták, hogy 50 helyett hajtottam 61-gyel.

Már annak is örülni fogok, ha nem kell 30000Ft-ot fizetnem, hanem vmi kisebb összeget állapítanak meg. Amúgy sztem is az van, ha nem nyilatkozik a tulaj,akkor övé a bűnti. Kösz mégegyszer mindenkinek! Majd megírom mit kaptam!:)

2009. ápr. 18. 11:24
 7/8 anonim ***** válasza:

Kedves előttem szóló!

Azé a felelősség, akié az autó. Azokban a bizonyos minősített esetekben, amelyet a jogszabály konkrétan megfogalmaz. Ilyen pl. a fenti helyzetben a 30%-os sebességtúllépés. Ekkor OBJEKTÍV FELELŐSSÉG van, és közigazgatási bírságot fognak kiszabni a gépjármű tulajdonosára vagy üzembentartójára - ha nem nevezi meg igazolhatóan azt a személyt, aki a gépjárművet vezette (kölcsönadási szerződés, menetlevél stb.)

Azonban a kérdező NEM meríti ki az objektív felelősség elvébe tartozó szabálysértést. Ő egyszerűen csak "gyorsan hajtott", de nem érte el azt a sebességhatárt, amiért KÖZIGAZGATÁSI bírságot szabna ki a hatóság. Ezért SZABÁLYSÉRTÉSI eljárás indul ellene, ahol pedig JOGOSULT megtagadni a vallomástételt, ha ő vagy közeli hozzátartozója volt a "tettes".

Lehet, hogy valamit "szénné reklámoznak", az még nem írja felül a hatályos jogszabályokat.

2009. ápr. 20. 17:00
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm az utolsó hozzászólónak is. Végül úgy áll a helyzet, h. ez lesz a megoldás, ugyanis egy rendőr ismerősünk is ezt mondta.
2009. ápr. 21. 08:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!