Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » A jelenlegi KRESZ szerint...

A jelenlegi KRESZ szerint kerékpárral be lehet hajtani egyirányú utcába fordított irányban?

Figyelt kérdés
2011. ápr. 6. 17:20
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

(3) Ha az „Egyirányú forgalmú út” jelzőtáblák (104. és 105. ábra) alatt elhelyezett kiegészítő táblán (105/a. ábra) autóbuszt és/vagy kerékpárt mutató ábra jelenik meg:

a) az úttesten kijelölt kerékpársávon, ennek hiányában az úttest jobb széléhez húzódva a kerékpáros,

b) az autóbusz forgalmi sávon a menetrend szerint közlekedő autóbusz,

c) a kerékpáros által is igénybe vehető autóbusz forgalmi sávon - az autóbusz részére kijelölt közlekedési iránnyal megegyezően - a kerékpáros is

a jelzőtáblán megjelölt iránnyal szemben közlekedhet.

(4) Az (1) bekezdés v), x), y) pontjában meghatározott jelzőtáblák zöld, kék vagy fehér alapszínűek lehetnek.

Itt a forrás: [link]

Szóval az utolsó hozzászóló.. khm khm..

2011. ápr. 6. 17:58
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

Térjünk vissza az eredeti kérdésre, ami így szólt: A jelenlegi KRESZ szerint kerékpárral be lehet hajtani egyirányú utcába fordított irányban?

Figyelmedbe ajánlom, a megjelenése óta az összes KRESZ-módosítást tartalmazó (ezt úgy hívják, hogy a mai napon hatályos - 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendeletet.

Kicsit tájékozódni kell, de megfogod találni az ide vonatkozó részt.

[link]

Ha az (1) bekezdés a), b), n) és z) pontjában említett jelzőtábla alatt az 59/a. ábra szerinti kiegészítő táblán autóbuszt és/vagy kerékpárt mutató ábra van, a jelzőtáblával jelzett tilalom a menetrend szerint közlekedő autóbuszra és/vagy kerékpárra nem vonatkozik.

(A z) pontban lévő jelzőtábla a „Behajtani tilos” tábla, aminek a jelentése: „az egyirányú útra ebből az irányból behajtani tilos. (valamennyi járművel!))

Akkor most ki, mit mond?

2011. ápr. 6. 18:18
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

A 2010. január 1.-én hatályba lépett KRESZ módosítás!

[link]

[link]

II. A KERÉKPÁROSOKAT ÉS MOTORKERÉKPÁROSOKAT ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK

Enyhülnek az egyirányú utcák ellenkező irányú használatának feltételei.

A kerékpárosok eddig is behajthattak az egyirányú utcákba ellenkező irányból KÉTFELTÉTEL EGYIDEJŰ FENNÁLLÁSÁNAK ESETÉN. Ehhez a LEHETŐSÉGET KIEGÉSZÍTŐ TÁBLÁVAL KELLETT JELEZNI, és az utcában kerékpársávnak is kellett lennie. A MÓDOSÍTÁS UTÓBBIT ENYHÍTIt enyhíti annyiban, hogy kijelölt kerékpársáv hiányában is közlekedhet így a kerékpáros az úttest jobb széléhez húzódva. Az egyirányú utcákban két gépkocsi nem fér ugyan el egymás mellett, de egy gépkocsi és egy kerékpár igen. A változtatással megoldható, hogy a kerékpárosok kerékpársáv hiányában se kényszerüljenek indokolatlan kerülőkre. Az olyan kereszteződések előtt, ahol a jobbra nyíló egyirányú utcából – az egyirányú utca forgalmával szemben közlekedő – kerékpáros hajthat ki, a közútkezelő köteles a kerékpárosok keresztirányú közlekedésére figyelmeztető jelzőtáblát is kihelyezni.

[link]

[link]

2011. ápr. 6. 19:00
 14/15 anonim ***** válasza:
100%
Magyarul :) Kiegészítő tábla még mindig kell!
2011. ápr. 6. 19:18
 15/15 A kérdező kommentje:
Én is rákerestem és én is ezt találtam.
2011. ápr. 6. 21:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!