Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » A jelenlegi KRESZ szerint...

A jelenlegi KRESZ szerint kerékpárral be lehet hajtani egyirányú utcába fordított irányban?

Figyelt kérdés
2011. ápr. 6. 17:20
1 2
 1/15 anonim válasza:
0%
Én még úgy tanultam (tavaly október) hogy igen.
2011. ápr. 6. 17:27
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Ha így emlékszel rá, akkor rosszul tanultad meg. Egyirányú utcába kerékpárral a forgalommal szemben csak akkor hajthatsz be, ha ezt külön kiegészítő tábla megengedi - ám ekkor nem szükséges az, hogy fel legyen festve a sáv, amin közlekedhetsz. Ha nincs tábla, csak egy egyszerű egyirányú utcáról van szó, akkor nem hajthatsz be a forgalommal szemben.
2011. ápr. 6. 17:31
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

Akkor ennyit ért nálad a KRESZ! A Kresz szerint kerékpárral egyirányú utcába behajtani az ellenkező irányból nem lehet kerékpárral sem, kivéve HA KIEGÉSZÍTŐ TÁBLA MEG NEM ENGEDI!

Tehát, ha az van ott, hogy behajtani tilos, és nincs semmilyen kiegészítő tábla, akkor nem mehetsz be. Ha alatta ott van egy fehér alapú tábla, amin az van h kivéve és egy kerékpár, akkor bemehetsz. Ilyen táblákból nagyon kevés van, pesten láttam eddig egy kettőt, de máshol nem igazán. A média cseszte el, mert ők mondták azt, hogy belehet menni mostantól, csak elfelejtették azt már hozzátenni, hogy ha kiegészítő tábla engedélyezi csak is akkor.

Egy városi kerékpáros harcos :)

2011. ápr. 6. 17:31
 4/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Én 11 éve tanultam KRESZ-t, akkor még nem lehetett. De valóban nekem is a médiából rémlett, hogy nemrég mondtak valamit, hogy lehet. Erre a kiegészítő táblára én sem elékeztem, lehet hogy tényleg nem is mondták.

Ezért kérdeztem. Így legalább kerékpárral sem fogok szabálytalankodni. Bár így elég nagy kerülő nekem ahová el szeretnék jutni. De legfeljebb leszállok és tolom.

2011. ápr. 6. 17:36
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

ha van rá 30 ezer Ft-od... minden további nélkül.

(fokozott közúti kerékpáros ellenőrzésen belül, erre harapnak a legjobban!)

Egyébként a 2010 jan 01-től érvényes KRESZ szerint, csak akkor, (ahogy az előzőekben is helyesen írták), ha a Behajtani tilos tábla alatt, a kerékpárosok számára kiegészítő tábla a behajtást engedélyezi.

2011. ápr. 6. 17:40
 6/15 anonim ***** válasza:
0%

A válasz írója 75%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 17:31

Rohadtul okosnak képzelitek magatokat srácok közben olyan sötétek vagytok, mint az éjszaka.

A kormány még tavaly(!) módosította több ponton is a KRESZ-t, amely módosítások január 1-jén léptek hatályba. (gyengébbek kedvéért: január 1-től érvényes)

A módosítások szerint kerékpárral BÁRMELY IRÁNYBÓL be lehet hajtani az egyirányú utcákba. További módosítások voltak még pl.: nem kötelező motorral jobbra tartani (lehúzódni), de van erre egy honlap is. Google-ön meg lehet keresni.

Egy szó, mint száz: igen, be lehet.

2011. ápr. 6. 17:45
 7/15 A kérdező kommentje:

Egy külvárosi, város széli, csendes mellékutcáról van szó. Nem hogy közúti kerékpáros ellenőrzést, még rendőrt se nagyon láttam 28 év alatt, mióta erre járok.

De nem emiatt, elvből nem fogok bemenni szembe, ha nem szabad.

2011. ápr. 6. 17:45
 8/15 A kérdező kommentje:
Na, akkor most mi az igaz?
2011. ápr. 6. 17:46
 9/15 anonim ***** válasza:
100%
Kiegészítő tábla kell :)
2011. ápr. 6. 17:55
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

[link]

17. § (3) Ha az „Egyirányú forgalmú út” jelzőtáblák (104. és 105. ábra) alatt elhelyezett kiegészítő táblán (105/a. ábra) autóbuszt és/vagy kerékpárt mutató ábra jelenik meg:

a) az úttesten kijelölt kerékpársávon, ennek hiányában az úttest jobb széléhez húzódva a kerékpáros,

b) az autóbusz forgalmi sávon a menetrend szerint közlekedő autóbusz,

c) a kerékpáros által is igénybe vehető autóbusz forgalmi sávon - az autóbusz részére kijelölt közlekedési iránnyal megegyezően - a kerékpáros is

a jelzőtáblán megjelölt iránnyal szemben közlekedhet.

2011. ápr. 6. 17:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!