Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Elütöttem egy gyalogost,...

Elütöttem egy gyalogost, könnyebb sérüléseket szenvedett, az autómban kár keletkezett. Mi lehet a büntetésem? Ilyenkor fizet a biztosító?

Figyelt kérdés
5 óra után elütöttem egy gyalogost,lakott területen belül,de házak már nem voltak,a tábla 5 méterre.Közvilágítás nem volt, a gyalogoson sem láthatósági mellény.Ki akart kerülni egy tócsát,és ezért bejött teljesen a felezővonalig.Későn vettem észre,mert egy szembejövő autó elvakított,kikerülni nem tudtam,mert akkor frontálisan ütköztem volna a szembejövővel.A mentőt kihívtuk,rendőrséget is,a fejét össze kell varrni,nincs komolyabb baja.A rendőr szerint elvehetik a jogosítványom hónapokra.Ez igaz?Eddig egyetlenegy balesetem sem volt,ittas sem voltam.A szélvédőm betört,ki kell cserélni.Ilyenkor fizet a biztosító?
2010. dec. 8. 19:11
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Ne okold magad egyszerűen rossz helyen voltál rossz időben. A szabs. eljárásban kérhetsz az iratokról másolatot és bizonyítási indítványokkal is élhetsz, ha nem akarsz ügyvédet fogadni, akkor azt javaslom menj be a kapitányságra egy-két hét múlva és beszélj az ottani előadóval, kérd ki a véleményét, végülis Ő fog dönteni a kérdésben.
2010. dec. 8. 20:08
 12/20 A kérdező kommentje:
köszi a sok hasznos és biztató választ!sokat segítettetek,de még így is lelkiismeret furdalásom van.bár rosszabbul is végződhetett volna,csak bosszúság maradt.
2010. dec. 8. 20:22
 13/20 A kérdező kommentje:
még annyit,hogy szélvédő nélkül közlekedhetek?valahogy el kell jutnom a szerelőhöz,ami nincs közel...(vidéken lakom)
2010. dec. 8. 20:26
 14/20 anonim ***** válasza:

Ha a rendőrök jegyzőkönyvet vettek fel arról, hogy a megengedett sebesség alatt voltál, és a gyalogos is elismerte, hogy ő volt a hibás, hogy bejött eléd, kikerülni a tócsát, akkor nemhogy nem te vagy a hibás, hanem a nyomozás még azt is kihozhatja, hogy a gyalogosnak kell megfizetnie a károdat.

Szélvédő nélkül mehetsz a szerelőhöz, nagyon lassan persze, és csapadékmentes időben.

Jó tanács, hogy mielőtt megcsináltatnád az autódat, ha még nem történt volna meg, a rendőrséggel fényképekkel alátámasztva vetess fel jegyzőkönyvet az autód állapotáról, és minden javításról kérj számlát.

2010. dec. 8. 20:43
 15/20 A kérdező kommentje:

a rendőrök az autómat lefényképezték,de jegyzőkönyvről nem tudok semmit...kaptam egy lapot,amit ki kellett töltenem,hogyan is történt a baleset.

az lenne az?

2010. dec. 8. 21:00
 16/20 anonim ***** válasza:
Nem igazán. Menj be a rendőrségre, és kérd meg őket, hogy legyenek szívesek azt jegyzőkönyvezni, hogy pontosan milyen sérülés keletkezett az autódon, ha ez a baleseti jegyzőkönyvbe nem került bele. Ha még nem készült el a jegyzőkönyv róla, akkor kérd ki előbb.
2010. dec. 8. 21:02
 17/20 A kérdező kommentje:

köszi!akkor holnap utánanézek,nehogy még ebből is baj legyen.

ha kiderül valami,megírom.

2010. dec. 8. 21:09
 18/20 anonim ***** válasza:
100%

Elméleti szinten boncolgatva a kérdést ott hozhatnak ki Téged hibásnak, hogy a közlekedési rendszabály szerint megengedett sebesség alatt közlekedni és látási viszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedni az két külön dolog. Bármilyen akadály hirtelen megjelenése balesethez vezet, ezért preventív módon úgy kell vezetni, hogy feltételezni kéne a bármikor megjelenhető akadályt.

Ezzel az a gond, hogy vannak olyan szituációk, amikor ezt egyszerűen képtelenség betartani. Illetve, ha szó szerint betartom, akkor utazás közben időnként satuféket kéne alkalmazni. Sokszor egy agyonpakolt Dacia lámpája úgy felsüt, hogy abban a pillanatban a látási körülményeknek megfelelő sebesség konkrétan az, ha megállok. De százszor voltam már úgy, hogy a lemenő nappal néztem szembe egy kanyar kijáratánál, és amíg lehajtom az ellenzőt, gyakorlatilag vakon megyek.

Ugyancsak hasonlóan szoros helyzet, amikor a hőmérséklet fagypont körül van, de az utakról már felolvadt a jég. Érkezel egy kanyargós, fákkal övezett útszakaszhoz, ahol a nap egész nap nem érte az utat, és pont abban az egy kanyarban vízátfolyás miatt egy vékony jégréteg van az úttesten. Ember legyen a talpán, aki előre megjósolja, hol áll meg a víz az úttesten.

Sajnos az ilyen esetek mind ebbe a kalapba tartoznak, és bizony rádkenhetik, hogy nem mentél a körülményeknek megfelelően.

2010. dec. 9. 04:25
 19/20 anonim ***** válasza:
igen, igazad van, csak akkor talán nem kéne a valóságtól ennnyire elrugaszkodott szabályrendszert alkotni és eszerint dönteni ... nem?
2010. dec. 9. 09:59
 20/20 A kérdező kommentje:
pedig ha egy kicsivel is gyorsabban megyek,akkor keresztülmegyek rajta,mert lepattant a szélvédőről az útra,és nem tudtam volna megállni...szerintetek mennyi pénzbüntetésre számítsak kb?
2010. dec. 9. 18:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!