Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Ha fizetős parkolóhelyen...

Ha fizetős parkolóhelyen várakozok, tehát bent ülök az autóban, kell fizetni?

Figyelt kérdés
márc. 27. 06:19
 1/6 anonim ***** válasza:
23%
Igen, ugyanúgy foglalod a helyet.
márc. 27. 06:25
 2/6 anonim ***** válasza:
94%

Ha a kresz értelmében várakozol (5 percnél tovább egy helyben állsz), akkor elvileg kéne.

A gyakorlatban nem kell. Ha a parkolóőr meglátja, hogy van valaki a kocsinál, akkor tovább ballag.

márc. 27. 06:49
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Nem fog megbüntetni!

[link]

Amúgy csak a fogalmak tisztázásaként, várakozás az mikor bezárod az autót, és otthagyod, vagyis köznyelven parkolsz. (elvileg az új kreszben már várakozni tilos tábla is átneveződik parkolni tilosra)

Te viszont ez esetben csak megálltál.

márc. 27. 06:52
 4/6 anonim ***** válasza:

Megállás: járművel a be- és a kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel- és lerakáshoz szükséges ideig, illetőleg - ha a vezető a járműnél marad - egyéb okból legfeljebb 5 percig történő egy helyben tartózkodás.

Várakozás (parkolás): járművel a megállásnál hosszabb ideig történő egy helyben tartózkodás.

És ehhez jön hozzá hogy közteres azért olyan gyakran nem sétál arra, és ha arra is sétál, fingja nincs hogy te 5 percen belül álltál oda vagy fél órája. Mivel neki bizonyítania kellene hogy több mint 5 perce ott vagy, ezért NEM fog büntetést adni, max. akkor tudna ha 5 perc múlva visszasétál és még mindig ott állsz. De ezt sem fogja megtenni. Sosem fizettem parkolásért miközben ott ülök, sok közteres ment el mellettem szemkontaktussal, sosem büntettek.

márc. 27. 10:56
 5/6 anonim ***** válasza:

Én se veszek soha ilyenkor jegyet. Sőt, én életemben talán 1 alkalommal vettem jegyet, amikor se nem maradt senki az autóban, se nem tudtam elérhető távolságban olyan helyet, ahol nem volt fizetős a parkolás.

Viszont: valahol Budapesten állítólag már létezik az a technika, hogy egy kamerás autó cirkál a fizetős részen, és a rendszámfelismerő szerkezet időponttal ellátott fotókat készít az autókról. És ha 5 percen túl is látja ugyanazt a rendszámot, akkor bukta. (Azt nem tudom, hogy ember hasonlítja-e össze a képeket, hogy nem mozdult-e el közben a jármű.)

márc. 27. 11:47
 6/6 anonim ***** válasza:
Ahhoz hogy bizonyítani tudják hogy több mint 5 perce ott állsz, kell 2 fotó ami közöt lt legalább enyi idő eltelt. Szóval ha jön közteres és lefotóz téged, akkor érdemes moccanni. De ilyen még sose volt, és szerintem semelyikük nem csinál ilyet.
márc. 27. 12:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!