Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Általános "szakkifejezés" a...

Általános "szakkifejezés" a szállítmányozásban hogy amit köznyelvben "kamionnak" ismerünk vagyis konkrétan a motorizált járművet ami vontat, azt Traktornak hívják?

Figyelt kérdés

[link]

Tehát ez amit köznyelvben általában "kamionnak" ismerünk, ez szakmai berkekben traktor?

febr. 17. 09:50
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
69%

Én már a "húzó" kifejezést is hallottam, konkrétan ST22 Lacikától

[link]

febr. 17. 10:04
 2/13 anonim ***** válasza:
79%

Nyerges. A nyergesvontató rövidítéseként.

Tractornak csak angolul hallottam idáig.

febr. 17. 10:17
 3/13 anonim ***** válasza:
84%

Kamionnak a teljes járműszerelvényt hívja a köznyelv, nem a vontatót.

Hivatalosan nyergesvontató, szlengben nyerges.

Traktornak angol nyelvterületen hívják.

Németül a gyönyörű Sattelzugmaschine (vagy a hasonlóan szépséges Sattelschlepper) kifejezést használják hivatalosan, Zugmaschine a köznapi elnevezés.

febr. 17. 10:54
 4/13 anonim ***** válasza:

Természetesen. Mi másnak lehetne még hívni szerinted?

"Én már a "húzó" kifejezést is hallottam, konkrétan ST22 Lacikától"

Húzó az a hajtott tengely. Tudom, hogy lacika szakmailag nincs épp a topon, de szerintem még ő sem használja a traktorra. Bár mondjuk aki szerint Lá Jonquerát Láhungérának kell ejteni attól ez se lepne meg.

febr. 17. 11:31
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Megnéztem a videót, igen a húzó mint tengelyről van szó. 4 gumiabroncsról beszél a húzóra, tehát nincs benne a két kormányzott, mert akkor hatról beszélne. Szóval a hozzászóló feltetelezésével ellentétben itt most helyesen használja a húzó kifejezést a húzótengelyre és nem a traktorra.
febr. 17. 11:36
 6/13 anonim ***** válasza:

"amit köznyelvben "kamionnak" ismerünk vagyis konkrétan a motorizált járművet ami vontat, azt Traktornak hívják?"

Amit kamionnak ismersz a köznyelvben az a teljes szerelvény ami traktorból és pótkocsiból áll. Egyébként nem muszáj erre annyira ráragadni, mert mondhatod magyarul is a traktort vontatónak. A hivatalos megnevezése pedig nyerges vontató. Lényege, hogy a vontatott félpótkocsi súlyának egy részét átveszi. A húzó 11 tonnát nyomhat. Efölött beszélünk tengelyzúlsúlyról. A szlengben simán csak tengelyesnek mondják.

febr. 17. 11:44
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

"Traktornak angol nyelvterületen hívják."

Ott Truck (trákk). A magyar nyelvterület az ahol kifejezetten traktornak hívják. Egyébként a traktor kifejezés jelentése pontosan csak annyi, hogy vontató. Tehát teljesen mindegy melyiket használod, mert pont ugyanazt jelenti.

febr. 17. 11:50
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
Traktor, nyerges, vagy vontató. Kamionnak elsősorban azt hívjuk, aminek van saját rakfelülete, vagy magát a komplett szerelvényt.
febr. 17. 12:52
 9/13 anonim ***** válasza:

"Ott Truck (trákk)"

Ott is tractor a nyerges vontató.

febr. 17. 15:35
 10/13 anonim ***** válasza:
Magyar is hívja traktornak, a vontatót.
febr. 17. 20:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!