A "B+E" kategória mit takar? (BŐVEBBEN)
Minden tömeg kérdése,
Ám E kategóriához (azaz nyerges vonatóhoz) szükséges a C (teherautó) jogosítvány megléte!
Külön E kategória nincs, csak kombinált B+E, vagy C+E.
Azt nem tudom megmondani, hogy a kettes lószállító milyen tömeget képvisel, ennek te biztosan utána tudsz járni.
Arra kell ügyelni, hogy a B+E-vel majd vontathatsz nehéz pótkocsit (750 kg-ot meghaladó) de a vonó és a vontatott jármű együttes össztömege nem haladhatja meg a 3500 kg-ot. Magyarul, ha mondjuk 2 tonnás a gépkocsid, akkor B+E-vel max 1500 kg-os össztömegű pótót húzhatsz. Ha a vontatmány ennél nagyobb tömegű, azt már csak C+E-vel vezetheted.
Egy B+E jogosítvány, vizsgadíjakkal együtt jelenleg kb 125 ezer Ft. (Budapesti árak)
előző hülyeséget beszél.
B kategóriás jogsival max 750kg össztömegü pótkocsit vontathatsz.
BE kategóriával 3500kg vontató jármü+750kg nál nagyobb össztömegü pótkocsi vontatható.
4 Napja vizsgáztam, és azóta 3500kg os Kisbusz (fiat ducato)+2t utánfutót vontattam.
de itt is levan irva:
20:54
Írd már le, hogy hol találsz hülyeséget abban, amit leírtam?
"de a vonó és a vontatott jármű együttes össztömege nem haladhatja meg a 3500 kg-ot" De meghaladhatja!
idézem:
"A 3500 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, és az ilyen járműhöz kapcsolt nehézpótkocsi ,vezetéséhez szükséges jogosultság,
<b>amennyiben a járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege meghaladja a 3500 kg-ot.</b>
Bár régi a kérdés, de ha valaki végigolvassa, egy teljesen pontos választ sem talál.
Tehát B-vel amit vezethetsz az 3500kg megengedett össztömegű (möű) autó + 750kg-os futó így a szerelvény össztömege 4250kg lehet vagy 75kg-nál nehezebb futó esetén a szerelvény össztömege max 3500kg lehet, pl 2000kg möű autó + 1500kg meű utánfutó.
B+E-vel pedig marad a 3500kg-os autó plusz akkora futó, amekkorát az autó húzhat. Extrém esetben 3500+3500kg Land Rover Discovery, Nissan Patrol és van még pár terepjáró ill kisáruszállító amiken van 3,5t-s horog.
Régen feltett kérdés, én hetek óta kutatok ezután, de itt le is van már írva. Azért a pontosság kedvéért, amit találtam az "oktatoklub pont hu-n" :
"B kategóriába tartozó vontató jármű és pótkocsi vagy félpótkocsi olyan szerelvénye, amelyben a pótkocsi vagy félpótkocsi megengedett legnagyobb össztömege a 3500 kg-ot nem haladja meg.
Azaz a maximális 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű vonójármű esetén az így kialakított járműszerelvény legnagyobb megengedett össztömege max. 7000 kg lehet."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!