Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Hogyan tudhatom meg a Bonus-Ma...

Névtelenül nevű kérdése:

Hogyan tudhatom meg a Bonus-Malus besorolásomat biztosítótársaságoktól FÜGGETLENÜL?

Figyelt kérdés
Állítólag létezik egy központi nyilvántartás erről, ahonnan akár maguk a biztosítótársaságok is lekérdezhetik, de magánszemélyek is Van ilyen? Ha igen, hol és mi a lekérdezés menete? Online? Vagy személyes? Google nem ad választ, csak utalgatnak cikkekben.

jan. 1. 12:55
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

Mi az, hogy a biztosítóktól függetlenül? A B/M rendszer a biztosítóké. Nem létezik olyan, hogy tőlük függetlenül.

Amúgy sem értem, hogy mi szükséged van erre. Megnyitod a kötvényt, ott van benne a B/M szint.

jan. 1. 13:36
 2/16 A kérdező kommentje:

Már hosszú évek óta évente váltok biztosítót a Netrisk-nél. Soha nem foglalkoztam a bonus malus besorolásommal, mindig, minden évben az alapot adtam meg. Minden évben előlről kezdtem. Tudom, hülye vagyok, de most szeretném rendbe tenni.

A biztosítómtól nem kaphatok tehát korrekt választ, mert ő csak azt tudja, amit én helytelenül megadtam neki, tehát az alapot.

Az előző biztosítóimat sem kérdezhetem, mert nekik is ezt mondtam minden évben, amikor váltottam.

De ettől függetlenül nem okoztam kárt és nekem sem okoztak már 15 éve, tehát már a maximumban kell lenem. Erről szeretnék igazolást.

Remélem már érthető, miért nem a biztosítómtól, hanem független helyről, ami létezik, csak nem találom. Ezért is írtam ki a kérdést.

És tudom, hogy én mulasztottam, de ismétlem, szeretném rendbehozni.

jan. 1. 13:43
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

#2 Ez nem így működik, hogy miben kellene lenned. Vagy valamiben és pont. Nem tudod "rendbe hozni". Mostantól odafigyelsz rá, megadod rendesen, amikor kötöd a biztosítást és röpke 10 év múlva fent is leszel a maxon.

És ismétlem: nem létezik ilyen, hogy "független". Ez a rendszer a biztosítók saját rendszere. A biztosítóktól függetlenül nem létezik ilyen rendszer, csak a biztosítóknál létezik. Ja és főleg nem publikus a nyilvántartás, szóval ezt így felejtsd el.

jan. 1. 14:03
 4/16 anonim válasza:
100%
Kiküldik minden évben.
jan. 1. 14:41
 5/16 A kérdező kommentje:

Értem.

De az nem lehet, hogy ezt ne lehetne kideríteni.

A nem létezik ilyen, hogy független -re pedig:

"...Nos, a bonus malus besorolásod a biztosítási kötvényen szerepel, de erről kérhetsz igazolást a biztosítótól is. Manapság már a központi nyilvántartásból is meg lehet tudni, ezt a lehetőséget gyakran kihasználják a biztosítótársaságok is. ..."

/ [link]

Ezt a "központi nyilvántartást" keresem, ezért írtam ki a kérdést. Ezt több internetes oldal is említi. Több, mint valószínű, hogy valóban létezik, csak én nem találom. Hmmm....

Tehát nem azért írtam ki a kérdést, mert kitaláltam egy ilyen központi nyilvántartást, hanem mert sok helyen már ELEVE hivatkoznak rá, csak nem találom.

jan. 1. 14:45
 6/16 A kérdező kommentje:

Másik hely:

"...Fontos tudni, hogy a szerződések bonus-malus besorolásánál a biztosítók kizárólag a kártörténeti nyilvántartásban szereplő adatokat használhatják, a másik biztosító által írásos formában (papíralapon) esetlegesen kiadott igazolást nem.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításáról szóló 2009. évi LXII. törvény (Gfbt.) 51. §-nak értelmében a kárnyilvántartó nyilvántartást vezet a kötvénynyilvántartásban szereplő biztosítási szerződések vonatkozásában a kármentes időszakokról, a szerződő üzemben tartókról, továbbá a hozzájuk kapcsolódó kártérítési kötelezettséget kiváltó káreseményekről, a kártérítésre kötelezett személyekről, a kártérítési kötelezettség ismertté válásáról, a kárösszeg károkozó üzemben tartó által történt visszafizetéséről, az ezekhez kapcsolódó események dátumairól...."

/ [link]

jan. 1. 14:48
 7/16 A kérdező kommentje:
A kérdést EZÉRT írtam ki. Hogy hol lehet ezt elérni?
jan. 1. 14:49
 8/16 A kérdező kommentje:
De megértem, ha tévesen fogalmaztam, és ez nem független, hanem valmiféle biztosítók közötti adatbázis. Nem ez a fogalmazásbeli különbség a lényeg, hanem hogy hol érem el, hol igazolják le nekem, a saját biztosítómtól FÜGGETLENÜL IS a bonus malus besorolásomat?
jan. 1. 14:52
 9/16 retektorta ***** válasza:
75%
Még mindig nem érted, hogy butaságot kérdezel.
jan. 1. 14:56
 10/16 A kérdező kommentje:

Még élesebbre állítva:

Ha a biztosítómtól kérdezem (Generali), akkor a Generali-tól kapok egy levelet, amiben az a fokozat lesz, amit helytelenül, én magam adtam meg nekik.

Ha a kárnyilvántartótól, akkor pedig a valós bonus besorolásom, amit továbbíthatok a saját biztosítómnak, aki korrigálni fogja a helytelen besorolásomat a helyesre.

jan. 1. 14:57
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!