Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » A "kivéve célforgalom" kiegész...

A "kivéve célforgalom" kiegészítés alatti közlekedést mennyire ellenőrzik a rendőrök?

Figyelt kérdés

Házvásárlás előtt állok, az egyik legígéretesebbet Kakasdon találtam. Viszont a falu csak a 6-os főúton közelíthető meg két irányból, kint a kerékpárral behajtani tilos tábla, alatta a "kivéve célforgalom".

Országúti kerékpározom. A falu elhelyezkedése miatt értelemszerűen szabályosan kerékpároznék az úttesten, ehhez vita nem férhet. De érdekelne, hogy mennyire sűrűn ellenőrzik az ilyet? Mert hiába vagyok szabályos, ha minden harmadik edzésem során 5-10 percet elrabolnak az életemből a semmire, akkor keresek máshol házat, a kinézett ház tulaja meg szívhatja a fogát, amiért a dilettáns rendőrség miatt ugrottak a milliói.

Most is a környéken lakom, de ezen az útszakaszon csak kb. 2-3 alkalommal bicikliztem életemben, az is kb. a Covid előtt volt. Frissebb tapasztalatok érdekelnének.

tegnap 12:42
 1/4 Telelő Teve ***** válasza:
24%

A rendőrség nem ellenőrzi, de aki miatt ki van rakva a célforgalom tábla - pl. ipartelepek, kórházak, erőművek, hulladéklerakók, állattartó telepek, bányák - háklisok lehetnek miatta, ha akadályozod őket. Nekik nem annyira kellemes ha bicikliseket kell kerülgetni, miközben targoncával vagy nehéz munkagépekkel próbálnak manőverezni.

Néha lakóközösségek is kibulizzák, hogy kitegyék ezt a táblát és ne feléjük hajtsanak a nehéz teherjárművek, de ez a kiegészítő tábla pont fordítva működik és azt a célt szolgálná, hogy a rekreációs közlekedők ne hajtsanak be olyan szűk utcákba, ahol plusz 1-2 autó is nagy teher lehet a közlekedés szempontjából.

tegnap 13:42
 2/4 anonim ***** válasza:
35%

Csaknem hetente tekerek hasonló úton (35-ös főút, Hajdú-Bihar vármegye) és még soha nem ellenőriztek a rendőrök. Ez persze nem azt jelenti, hogy Tolnában is hasonlóan járnak el, ott még sosem jártam.

"háklisok lehetnek miatta, ha akadályozod őket"

BS. A kerékpárosok senkit nem akadályoznak. Ha a széltében egy métert sem kitevő kerékpáros mellett nem tud biztonságosan elmenni akármelyik gépjárműsofőr, akkor 1. túl szűk az út, 2. erős a szembeforgalom, 3. az illető alkalmatlan a vezetésre. Egyik sem a kerékpáros hibája.

tegnap 13:59
 3/4 anonim ***** válasza:

De miért a rendőrség lenne a dilettáns?

Egyébként szerintem ez elég magas labda, kint a tábla, kutya nem bringázik arra, csak egy okostojás. Tuti 1-2 alkalommal megállítanak. Aztán viszont leszoknak róla, legyintenek csak, mert nincs a rendrőségnek erőforrása ilyen kivagyiskodásra, mert ugye meg fognak ismerni. Inkább az lesz érdekes, amikor te elkezdesz majd kapálózni, hogy nem érzed magad biztonságban azon a szakaszon a bringán, hol és mennyire fogod verni az asztalt, hogy valaki tegyen valamit érted.

tegnap 14:00
 4/4 Telelő Teve ***** válasza:
0%

#2: A kerékpárosokra még az USA-ban is akadályként tekint mindenki pedig ott széles sugárutak épültek. Európában történelmi okokból pedig szinte más sincs a településeken, csak szűk utcák - szóval de, elég komoly akadály lehet egy ilyen jelzésnél behajtó bringás.

Fogd fel úgy a kivéve célforgalom táblát, hogy 150 évvel ezelőtt pont a település legszűkebb utcájába rakták le a helyi tűzoltó laktanyát (ami általában így is van) ahonnan a nagymamád égő házához vonuló lánglovagok pont akkor akarnak majd kihajtani mikor te épp a reggeli edzésedet tekered. Egy autós legalább gázt tud adni, hogy mielőbb eltűnjön előlük, de te nem.

Persze lehet mondani, hogy 1000-ből 999-szer senkit nem fogsz zavarni, de elméleti síkon a KRESZ a kerékpárosokra is vonatkozik. S nem azért, mert megbüntet a rendőr, hanem mert te is elvárnád, hogy ne hajtson boldog boldogtalan feléd, ha ez a tábla ki van rakva.

Mint írtam: nem fog senki megbüntetni, gyakorlatban sokszor nem ellenőrizhető, hogy kinek van célja az adott területen, ez egy gumiszabály.

tegnap 14:42

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!