Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Mi a logika a biztosítási díj...

Mi a logika a biztosítási díj emelése mögött, baleset esetén?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy hogyan működik, de ez a kérdés már régóta fúrja az agyam. Ez inkább csak teorizálás, amit szeretnék megosztani másokkal.

Amikor balesetet okoz valaki, akkor megnövekszik a biztosítási díja. Egy friss biztosításnál még érthető, mert akkor még nem sok pénzt tett az ember a közösbe, de ha egy évek óta élő biztosításról beszélünk, akkor nem pont azért fizet az ember rendszeres díjat, hogy fedve legyen?

Vegyük úgy, hogy fizetek 20.000-et havonta, tíz éven át. akkor van 2.400.000 forintom a közösben. Aztán okozok egy balesetet, aminek mindenestől (kár, munkadíj) az értéke 120.000 forint. Akkor abból a pénzből lemegy a káreset költsége, így van bent 2.280.000 Ft, tehát még pluszban vagyok. Akkor ez esetben a biztosító, miért pakol rá a havidíjra?

Ez olyan, mintha bemennék a bankba, betennék magamnak egymillió forintot, de ha ki akarnám venni, akkor azt mondanák, hogy fizessek még húszezret a saját költségükön felül, mert CSAK! Vagy előfizetnék egy zenehallgatós alkalmazásra havi ötezret, de ha meg akarnék hallgatni egy zenét, akkor kérnének még száz forintot zenénként, mert CSAK!

Mi itt a logika? Nem vagyok közgazdász, így nem látok bele a motortérbe, de érdekel, hogy van-e itt valami dolog, ami reális, vagy csak egy legális lehúzás, amit évtizedek óta tűrünk?

Bónusz kérdés: Vajon nem lenne jobb, ha lehetne választani, biztosító, és saját félretett pénz között?

Sokkal nyugisabbnak hangzik, hogy én teszem félre azt a húszezret, és ha kell, akkor előránthatom mindenféle extra emelés nélkül, mert így az a tíz év 1.4 milliója tényleg 1.4 millió lenne. Nyilván az első pár hónapban izzadós lenne a dolog, mert ha akkor történik baleset, akkor nincs még annyi a malacperselyben, de idővel jobb lenne.

Kijátszani sem lehetne, mert baleset esetén a rendőrségnek megvannak az adatok, és ha az okozó nem fizet, akkor mehetnének az ingóságokra, hogy abból fizessen, egy kis közmunka/börtön mellett. Esetleg ha az illető nevén nincs semmi vagyon, akkor meglehetne tiltani az önbiztosítás lehetőségét, és csak akkor lehetne kötelező a biztosítás meglétét.

nov. 20. 11:39
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
0%
Azért nincs biztosító társaságom, mert én nem akarom lehúzni az embereket azt meghagyom másoknak. Helyette inkább van több hektár földem. Valamint köszi a válaszokat.
nov. 20. 17:37
 22/26 A kérdező kommentje:

#20 Értem. Köszi a választ. Utánaolvasok kicsit ennek a meghatározási alapnak.

Igen a saját költséges biztosítást megértettem.

nov. 20. 17:39
 23/26 anonim ***** válasza:
0%
#21: Tehát még mindig nem érted, nem baj. Mi köze a földekhez? Mi még gazdálkodunk is rajta, nem csak birtokoljuk...
nov. 20. 18:07
 24/26 anonim ***** válasza:
69%

"Ilyenkor nem kéne arányba venni, hogy hány éve vagyok náluk balesetmentes?"

De figyelembe veszik. Ez a lényege a bonus-malus rendszernek.

Minden balesetmentes évben egy kategóriát felfelé lépsz.

Balesetenként lefelé lépsz 2-t.

Csak ha nagyon béna vagy és egy év alatt 4+ balesetet okozol, akkor kerülsz instant a legrosszabb (M04) kategóriába.

[link]

nov. 20. 18:24
 25/26 anonim ***** válasza:
69%
A redszer úgy van kitalálva, hogy folyamatosan váltogasd a biztosítót. Ha megfigyeled nem csak akkor jársz rosszul, ha balesetezel, hanem akkor is, ha hosszú ideig egy adott helyen vagy. Vannak rejtett növelések is, csak ezt addig nem veszed észre, ameddig meg nem nézed, hogy máshol mennyi lenne a biztosításod.
nov. 20. 22:14
 26/26 anonim ***** válasza:
28%

Az a baj,hogy nem kell nagy kárt okoznod ahhoz,hogy több száz k-s legyen a javítási költség. Kb 3-4km/órával beletolattam egy kb 10 éves audiba. Az én autóm újrafényezese lesz kb 150, az audit meg hiába kicsit,de meg is nyomtam. Kb 300 ezres árat mondott neki a karosszériás,számla nélkül.

Mivel biztosítót nem akartam bevonni,nyeltem egyet és kifizettem.

nov. 20. 22:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!