Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » MKJ-s autóval ki lehet menni...

MKJ-s autóval ki lehet menni Ausztriába, egyéb Uniós országba?

Figyelt kérdés

Eltérő infókat hallok. Egy kollega még a horvát tengerpartra is azzal ment le nyaralni, egy másik is kiment már Bécsbe, de állítólag volt, akinek szóltak a rendőrök (de aztán abból se lett semmi, mert nem tudták hova tenni az esetet).

Sokszor hivatkoznak arra, hogy EU-n belüli együttműködés stb, de kapásból az osztrákoknál alapból nem is engedélyezett a piros fény, csak a tiszta kék.

Az én kocsimon meg ugye kék/piros vegyes a fényhíd, amilyen a magyar MKJ-k többsége.

Nyilván nem használja az ember, de vajon mit szólnak ehhez?

Valakinek esetleg saját tapasztalata van?

(egy sima személyautó amúgy)

nov. 9. 14:04
 1/6 anonim ***** válasza:
Szereld le, miért van rajta.
nov. 9. 14:23
 2/6 A kérdező kommentje:

ne viccelj, azért ennél komolyabb, talán jogi választ várnék.

amúgy nem lehet leszerelni.

nov. 9. 15:20
 3/6 anonim ***** válasza:
Le kell takarni. A legtöbb kialakítású megkülönböztető/figyelmeztető fényjelzésre van takarózsák. Van nylon, műbőr vagy vászon. Ha olyan a kialakítás, némelyikre még szemetes zsákot is lehet húzni, a száját megkötni egy ponton és szigszalaggal, vagy kábelkötelegővel lefogni, hogy ne libegjen.
nov. 9. 17:53
 4/6 anonim ***** válasza:

Magyarországon megbüntettek régen egy magyar autópálya-kezelős autót, mert nem volt bejegyezve a forgalmijába a figyelmeztető jelzés. Arra vettek egy takarót, azzal jártak vele. Rohangálós kocsi volt, nem használták rajta a sárgarigót.

"állítólag volt, akinek szóltak a rendőrök (de aztán abból se lett semmi, mert nem tudták hova tenni az esetet)."

Hogy a fenébe ne tudnák, még büntetési tétele is van minden egyes országban Svédországtól Kongóig.

nov. 9. 17:58
 5/6 A kérdező kommentje:

4

Pedig így volt. Állítólag azok legyintettek, mert náluk ugye nincs ilyen személyautó "ambulance", de végül nem foglalkoztak vele, mivel nem használta. Érdekes kérdés ez, elvégre osztrák rendőr még át is jött nem egyszer magyar területre MKJ-val, egyszer egész Zalaegerszegig. És nálunk is láttam már pl lengyel használatban lévő tűzoltó kisbuszt egy az egyben üzemkész MKJ-vel, mert azzal jöttek valami konferenciára. Ugyanígy magyar mentő is ment már Eszékre szakmai konferenciára.

Szóval azért érdekes egy kérdés. Igazából elméletileg együttműködés van a határos országokkal, akkor ha ezt nézem, miért is szólnának?

De valóban, olyan verziót is hallottam, hogy valaki letakarta szemetesszákkal, akármivel.

Amit írsz az autópályakezelős autóról, az meglep, mert nekik jogszabályi alapon, azaz külön engedély nélkül mehet a figyelmeztető jelzés (ahogy a mentőnek is az MKJ).

4-es azt írod, tudják és van büntetési tétele, na de minek? ha egyszer az üzembentartó ország szerinti jogszabályoknak megfelelően, azaz jogszerűen van fenn az MKJ, akkor ez olyan, mintha más "különcségbe", pl egy legálisan felszerelt vonóhorogba kötnének bele. Vagy mi lenne a megsértett szabály, aminek van büntetési tétele?

És azért nagyon nem mindegy, hogy Svédország vagy Kongó ... Ha jól tudom, pont az MKJ-re kifejezetten Uniós normák is vannak.

nov. 9. 20:09
 6/6 anonim ***** válasza:

#4 Láttam én is, amikor a lengyel tűzoltók konvojban vonultak Görögországba segíteni a nyári tüzeknél, akkor használták nálunk a kéket, de tudtommal vagy az adott ország belügyi engedélye kell a megkülönböztető fényjelző készülék fent létének, különben le kell takarni/szerelni. Vagy útvonal engedély, már nem emlékszem.

Az autópálya kezelő járműinek lehet adni engedélyt figyelmeztető jelzésre, de a forgalmijába akkor is bele kell írni, mert a rendőr nem az engedélyezett cégek és szervezetek listáját kéri le, hanem a forgalmit nézi.

nov. 9. 20:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!