Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Ilyen esetben ki fizeti a...

Ilyen esetben ki fizeti a kárt vagy hogyan is van ez?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, hogy lakott területen belül mész a megengedett 50-el. Kiugrik eléd egy gyerek, a szembe jövő sávban is jönnek így az egyetlen opció, hogy elrántod a kormányt jobbra az árok/oszlop felé.

A kocsid összetörik, addig oké “te okoztad saját magadnak a kárt” de mégsem csak úgy mert olyanod volt, hanem azért, hogy ne történjen baleset.

Ebben az esetben, ha nincs cascod (és gondolom a biztosító sem fizet) akkor ki téríti meg a keletkezett kárt?

szept. 20. 09:02
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Te fizeted meg.

Lehet bírósági eljárás, ahol vizsgálják, hogy mi történt. De szerintem csak polgári perben kérhetsz kártérítést, ha egyértelműen megállapítják, hogy mi történt és te nem voltál hibás.

szept. 20. 09:07
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Te, saját magadnak. A gyereket (szüleit) perelheted, sok sikert hozzá.
szept. 20. 09:38
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

A CASCO lényege, hogy akkor fizet, ha saját hibás károd van, vagy nincs károkozó.

Annál a példánál amit felhoztál, perelheted a gyerek szüleit ha maguktól nem hajlandók megtéríteni a károdat, de...sok sikert hozzá. A szükséges időt és a per kimenetelét illetően is.

szept. 20. 09:40
 4/8 A kérdező kommentje:

Valahogy sejtettem…

Szóval célszerű egy kamerára beruházni + cascot kötni, hogy a szülő felelőtlensége miatt bekövetkezett több százezres kárt ne én fizessem ki azért mert nem akartam megölni valakit.

szept. 20. 09:41
 5/8 anonim ***** válasza:

A kamera felvétel is csak egy bizonyíték. A bíró mérlegelni fog a te bizonyítékeid és a másik fél által előterjesztettek összessége alapján.

Ha az én akarnám megúszni hogy velem fizettesd a károd, akkor arra hivatkoznék, hogy nem voltál elég deffenzív, mert nem vetted figyelembe az út mellett játszó gyerekeket és nem csökkentetted a sebességed. Ha megtetted volna vagy meg tudsz állni, vagy kisebb lett volna a törés.

szept. 20. 09:50
 6/8 anonim ***** válasza:
Volt, hogy kint állt a járdán egyedül egy kisgyerek, szülő messzebb. Az volt az első, hogy fékeztem és néztem végig a gyereket. Inkább menjél 30-cal. Vagy 20-szal. Egyébként per.
szept. 20. 18:39
 7/8 A kérdező kommentje:

Persze lassít az ember, ha látja a gyereket az út környékén mert bármikor kiugorhat. De egy kocsi, oszlop stb takarása mögül nem fogod észrevenni és csökkenteni az adott sebességet.

A kamera felvétel (amin minden látszik, a sebesség is) ezek szerint egyenértékű a szülő által bemondott hazugságnak? Ez kicsit azért durva.

szept. 22. 18:41
 8/8 anonim ***** válasza:

A bizonyítékok mind ugyanannyit érnek. Nincs olyan mint a kártyában, hogy magasabb értékű lap, meg adu.

Ez nem azt jelenti, hogy egy hazugság überel egy tárgyi bizonyítási eszközt, hanem hogy a hatóság, a bíróság egyenként és összességükben is megvizsgálja és mérlegeli azokat.

Mindazonáltal mivel a döntést ember hozza, a bizonyítékokon alapuló szubjektív meggyőződése szerint dönt.

szept. 23. 08:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!