Ingyenes jogosítvány?
A kreszre azt hiszem, 25 ezres támogatás van a 20. születésnapod előtt (én kb 2 éve töltöttem, azért csináltam akkor a jogsit, egyébként még nem kezdtem volna el, csak hát, gondoltam, olcsóbb nem lesz)
A
Egy évvel később, amikor vezettem, akkor az oktatóm azt mondta, olyasmit terveznek, hogy az első 29 óra lesz ingyenes a középiskolásoknak. Most utánaolvastam, még nagyon sokmindent nem tudnak, de írják azt is, hogy középiskolai keretek között lehet majd kreszt meg eü-t oktatni
Nincs róla konkrét információ, de én nem várnám meg, mert egyrészt kiszámíthatatlan, hogy mikor és milyen feltételek mellett veszi kezdetét a dolog…másrészt pedig nagyon régen bejelentették a tervezetet, valószínűleg nagyon sokan várnak rá, így amint megnyílik a lehetőség, hirtelen megtelnek majd az autósiskolák.
Ez alapvetően nem feltétlenül lenne baj, de van egy olyan feltétele az egésznek, hogy a sikeres KRESZ-vizsgától számított két éven belül sikeres forgalmi vizsgát kell tenni. Márpedig ez problémás lehet, amikor az egy oktatóra jutó tanulók száma többszáz, vagy akár ezer lesz.
Amugy....
Mostanában annyi bambula, tétova, autóssal futok össze az utakon akik ugy tünik semmit nem tudnak a KRESZ ből
Lehet már elkezdték ingyen osztogatni a jogsikat valahol?:D
Nektek nem tünt fel a sok az úton tétován, bambulva össze vissza autókázó ember mostanában?
Régen azért ilyennekkel nagyon ritkán lehetet összefutni, akkor is max nőkkel.
A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény szeptember 1-én hatályba lépő módosítása azt tartalmazza, hogy
┌ „30/B. § (1) A középiskola utolsó évfolyamán a tanuló „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez szükséges, a tanulmányi rendszerben elérhető online közlekedési alapismeretek és elsősegélynyújtási tanfolyamon (a továbbiakban együtt: gépjárművezetői elméleti tanfolyam) vehet részt. A tanfolyamon való részvétel saját használatú informatikai eszközön, tanítási időn kívül is teljesíthető, a középiskola azonban az órarendbe illesztve, tanítási napon, délután köteles olyan idősávot biztosítani a tanulók számára a gépjárművezetői elméleti tanfolyamon való részvételhez, amelynek ideje alatt tanórai vagy egyéb foglalkozás nem szervezhető a gépjárművezetői elméleti tanfolyamon részt vevő tanulóknak.
(2) A gépjárművezetői elméleti tanfolyam megszervezése során az állami mentőszolgálat bevonásával jelenléti formában, legalább egy alkalommal elsősegélynyújtási demonstrációs alkalmat kell szervezni, amelyet ugyanazon a településen több középiskola közösen is megszervezhet.
(3) A gépjárművezetői elméleti tanfolyamon részt vevő tanulóknak a középiskola a tanulmányi rendszerben elérhető online közlekedési alapismeretek elméleti vizsgát és online elsősegélynyújtási vizsgát szervez, ezek elvégzéséről a tanuló tanúsítványt kap, amely megfelelt vagy nem megfelelt eredményt tartalmazhat. A megfelelt eredményt tartalmazó tanúsítvány igazolja a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez szükséges gépjárművezetői elméleti tanfolyam szerinti elméleti ismeretek megszerzését. A középiskola biztosítja, hogy a tanúsítvány – az egészségügyért felelős miniszter rendeletében meghatározottak szerinti, az elsősegélynyújtásból előírt ismeretek megszerzésének igazolása céljából – a Magyar Vöröskereszt részére bemutatásra kerüljön.
(4) A gépjárművezetői elméleti tanfolyam ideje alatt a tanulók felügyeletét pedagógus vagy nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő foglalkoztatott látja el.”
↓
A jogszabály hatályos teljes szövege itt elolvasható: [link] (Az idézett szakasz bal szélén a piros vonal azt jelzi, hogy frissen hatályba lépő szöveg.)
A gyakorlati képzésről és vizsgáról nincs szó.
A már hat éve létező, legnagyobb számban a 20. életévüket be nem töltötteket érintő térítés is csak az elméleti oktatás és vizsga díjára vonatkozik, arra is csak adott összeghatárig.
A közúti közlekedésről 1988. évi I. törvénybe ezt iktatták be: „48. § s) (4a) Felhatalmazást kap a Kormány, hogy rendeletben határozza meg a középiskolás járművezetők középiskolai képzésének és vizsgájának különleges részletszabályait.”
Hogy ez kimerült a fenti köznevelési törvény módosítással, vagy lesz folytatása a gyakorlati képzéssel kapcsolatban, nem tudom.
Újságcikkben azt olvastam, hogy gyakorlati oktatás csak néhány helyen, kísérleti jelleggel indul, ehhez 26 (egyes cikkek szerint 28) honvédségi oktatót képeztek ki. De arról semmi sem volt, hogy ez ingyenes, kedvezményes, vagy egyik sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!