Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Ingyenes jogosítvány?

Ingyenes jogosítvány?

Figyelt kérdés
Sziasztok. Jelenleg utolsó évemet járom az gimnáziumban a 18. életévemet betöltve. Hallottam olyat,hogy elvileg hivatalosan is ingyenes lesz szeptemberől a jogosítvány teljesen azon tanulók számára,akik közép/szakközépiskolába járnak. Ki mit tud erről,ez mennyire igaz,és minden téren ingyenes? mind a kresz,vezetés,elsősegély vizsga is? Válaszokat előre is köszönöm szépen! :)
aug. 24. 22:33
 1/8 anonim ***** válasza:
65%
Még semmi extra infó nem jött ki, se kormányrendelet.
aug. 24. 22:34
 2/8 anonim ***** válasza:
85%

A kreszre azt hiszem, 25 ezres támogatás van a 20. születésnapod előtt (én kb 2 éve töltöttem, azért csináltam akkor a jogsit, egyébként még nem kezdtem volna el, csak hát, gondoltam, olcsóbb nem lesz)

A

Egy évvel később, amikor vezettem, akkor az oktatóm azt mondta, olyasmit terveznek, hogy az első 29 óra lesz ingyenes a középiskolásoknak. Most utánaolvastam, még nagyon sokmindent nem tudnak, de írják azt is, hogy középiskolai keretek között lehet majd kreszt meg eü-t oktatni

aug. 24. 23:48
 3/8 anonim ***** válasza:
55%

Nincs róla konkrét információ, de én nem várnám meg, mert egyrészt kiszámíthatatlan, hogy mikor és milyen feltételek mellett veszi kezdetét a dolog…másrészt pedig nagyon régen bejelentették a tervezetet, valószínűleg nagyon sokan várnak rá, így amint megnyílik a lehetőség, hirtelen megtelnek majd az autósiskolák.

Ez alapvetően nem feltétlenül lenne baj, de van egy olyan feltétele az egésznek, hogy a sikeres KRESZ-vizsgától számított két éven belül sikeres forgalmi vizsgát kell tenni. Márpedig ez problémás lehet, amikor az egy oktatóra jutó tanulók száma többszáz, vagy akár ezer lesz.

aug. 24. 23:50
 4/8 anonim ***** válasza:
80%
Meglepődök, ha lesz belőle valami és nem csak egy újabb bedobott csont volt. Ez azt jelentené, hogy az útra szabadítanak egy rakat alkalmatlan embert.
aug. 25. 03:28
 5/8 Mad Max2 ***** válasza:
55%

Amugy....

Mostanában annyi bambula, tétova, autóssal futok össze az utakon akik ugy tünik semmit nem tudnak a KRESZ ből

Lehet már elkezdték ingyen osztogatni a jogsikat valahol?:D

Nektek nem tünt fel a sok az úton tétován, bambulva össze vissza autókázó ember mostanában?

Régen azért ilyennekkel nagyon ritkán lehetet összefutni, akkor is max nőkkel.

aug. 25. 06:36
 6/8 zulu ***** válasza:
82%
Így van sok a bamba az utakon akik túlzottan óvatosak.Hogyan reagálnának az ilyenek a váratlan helyzetekre?Ingyen nem ingyen a jogsi majdnem mindegy,amúgy se lesz ingyen csak más fizet érte(állam,ja)...Csak tartsák meg a szintet lehetőleg szigorúan főleg a vizsgáztatást és buktatni mint az állat ha valaki alkalmatlan.Annál rosszabb nincs amikor egy ilyen bizonytalankodó,túlzottan óvatos kimegy a forgalomba főleg ha fél.Ne vezessen az ilyen....csak azért ne vezessen mert vinni kell a gyereket közben meg kapaszkodik a kormányban és retteg.nem kell vezetni,ott a taxi ,busz,miegyéb...
aug. 25. 08:45
 7/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Szerintem is gondot jelentene részben,hisz tényleg sok az erre alkalmatlan ember. Tekintve csak a generációt amibe születtem (sajnos).. Igazából ha pénzbe kerülne is ugyanúgy elkezdeném,de az sem esne rosszul ha végül ingyenes lenne,mert így akkor annyival több marad nekem is.
aug. 25. 14:34
 8/8 anonim ***** válasza:
58%

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény szeptember 1-én hatályba lépő módosítása azt tartalmazza, hogy

┌ „30/B. § (1) A középiskola utolsó évfolyamán a tanuló „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez szükséges, a tanulmányi rendszerben elérhető online közlekedési alapismeretek és elsősegélynyújtási tanfolyamon (a továbbiakban együtt: gépjárművezetői elméleti tanfolyam) vehet részt. A tanfolyamon való részvétel saját használatú informatikai eszközön, tanítási időn kívül is teljesíthető, a középiskola azonban az órarendbe illesztve, tanítási napon, délután köteles olyan idősávot biztosítani a tanulók számára a gépjárművezetői elméleti tanfolyamon való részvételhez, amelynek ideje alatt tanórai vagy egyéb foglalkozás nem szervezhető a gépjárművezetői elméleti tanfolyamon részt vevő tanulóknak.

(2) A gépjárművezetői elméleti tanfolyam megszervezése során az állami mentőszolgálat bevonásával jelenléti formában, legalább egy alkalommal elsősegélynyújtási demonstrációs alkalmat kell szervezni, amelyet ugyanazon a településen több középiskola közösen is megszervezhet.

(3) A gépjárművezetői elméleti tanfolyamon részt vevő tanulóknak a középiskola a tanulmányi rendszerben elérhető online közlekedési alapismeretek elméleti vizsgát és online elsősegélynyújtási vizsgát szervez, ezek elvégzéséről a tanuló tanúsítványt kap, amely megfelelt vagy nem megfelelt eredményt tartalmazhat. A megfelelt eredményt tartalmazó tanúsítvány igazolja a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez szükséges gépjárművezetői elméleti tanfolyam szerinti elméleti ismeretek megszerzését. A középiskola biztosítja, hogy a tanúsítvány – az egészségügyért felelős miniszter rendeletében meghatározottak szerinti, az elsősegélynyújtásból előírt ismeretek megszerzésének igazolása céljából – a Magyar Vöröskereszt részére bemutatásra kerüljön.

(4) A gépjárművezetői elméleti tanfolyam ideje alatt a tanulók felügyeletét pedagógus vagy nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő foglalkoztatott látja el.”

A jogszabály hatályos teljes szövege itt elolvasható: [link] (Az idézett szakasz bal szélén a piros vonal azt jelzi, hogy frissen hatályba lépő szöveg.)

A gyakorlati képzésről és vizsgáról nincs szó.

A már hat éve létező, legnagyobb számban a 20. életévüket be nem töltötteket érintő térítés is csak az elméleti oktatás és vizsga díjára vonatkozik, arra is csak adott összeghatárig.

A közúti közlekedésről 1988. évi I. törvénybe ezt iktatták be: „48. § s) (4a) Felhatalmazást kap a Kormány, hogy rendeletben határozza meg a középiskolás járművezetők középiskolai képzésének és vizsgájának különleges részletszabályait.”

Hogy ez kimerült a fenti köznevelési törvény módosítással, vagy lesz folytatása a gyakorlati képzéssel kapcsolatban, nem tudom.

Újságcikkben azt olvastam, hogy gyakorlati oktatás csak néhány helyen, kísérleti jelleggel indul, ehhez 26 (egyes cikkek szerint 28) honvédségi oktatót képeztek ki. De arról semmi sem volt, hogy ez ingyenes, kedvezményes, vagy egyik sem.

aug. 25. 22:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!