Majdnem elutottem egy gyalogost, ki lett volna a hibás? Az út közepén ment át, egy kanyarban ahol én kb 55el mentem, lakott területen belül és a kanyar közepén ment át eppchogy észrevettem, elrontottam a a kormányt és tovább hajtotta
Attól függ....
Ha olyan kanyar amit nem látsz be akkor ott tuti volt 30-as tábla.
Azért egy utcakép jól jönne...
Ha nem belátható akkor simán rádverik a relatív gyorshajtást.
Mondjuk azt nem értem hogyan nem vetted észre időben ha végig az utat figyelted?
Ha elütötted volna akkor még sok kérdés megválaszolása kellene a felelősség megállapításához.
A gyalogosnak a zebrán kell átmenni, ha van a közelben. (KRESZ 21. § (5).) Ez egyértelmű előírás, és ha kivasalod, akkor a szabálysértése bizonyítható is, a fék- és vérnyomokból.
A gyorshajtásod miatt elvileg te is elmarasztalható lennél, de annyira azért nem pontos a rendőrségi technika, hogy bizonyítható módon eldönthető legyen, hogy 50-nel vagy 55-tel mentél. Tipp szintjén csak.
Óra szerinti 55 volt egyébként? Az általában valós 50-52 körül szokott lenni. Gumimérettől függően. Ott meg főleg nem bizonyítható a túllépés.
A relatív gyorshajtást ellenben rád verhetik, ha azt mondod, hogy a kanyar miatt nem vetted észre. "A jármű sebességét az (1)–(3) bekezdésben említett sebességhatárokon belül úgy kell megválasztani, hogy a vezető járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül és minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kell." A megosztott felelősséget csak úgy kerülheted el, ha a belátható távolságon belül ÉS a féktávolságon belül lép eléd.
A megosztott felelősség amúgy csak az anyagi természetű dolgok miatt szükséges, hogy a KGFB-d fizet-e, és mennyit a gyalogosnak. Ha bizonyíthatóan szabályt sértett mindkét fél, akkor a rendőrség a bírság 100%-át kiszabja mindkettőnek. Ez alól inkább csak elgázolt gyalogosokat mentesítenek, mert úgy gondolják, hogy elég büntetés nekik a sérülés. De ha mondjuk rád a rendőrség szerint nem hárult semmi felelősség, akkor a gyalogostól (illetve örököseitől) kérheted az autódban esett kár árát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!