Magánszemélyként kell garanciát vállalnom az eladott használtautó után?
Októberben eladtam az öreg F Astrám 100 ezer forintért. Az az igazság, hogy sok baja volt, rozsdás volt, füstölt, stb, és a müszakija is lejárt. Nem árultam zsákbamacskát, az általam ismert hibákról tájákoztattam a vevőt, de biztos volt olyan is, amiről magam sem tudtam. Viszont szerintem az ára is tükrözte az állapotát, ennyi pénzért nemigen lehet jobbat kapni. A vevő hozott egy új akkut és azzal egyből beindult, önerőből távozott.
Két hete visszajött, hogy az autó nagyon rossz, túl sokat kell rá költeni, és még a bontók sem veszik meg tőle, ezért követelte, hogy vegyem vissza, és adjam vissza a pénzét. Persze nem vettem vissza, és most azzal fenyegetőzik, hogy feljelent, beperel.
Az van, hogy az öreg autóknák nagy egy időszak, amikor a bontósok még hajlandóak érte fizetni, alkatrészeket el tudnak adni belőle.
Az F Astrák ezen a korszakon már túl vannak, "hegyekben állnak" a bontókban, ha esetleg mégis kell valakinek, ergo a bontós nem fizet érte, de mivel veszélyes hulladéknak minősül, köteles átvenni, de annak a tulajdonosra nézve vannak költségei.
Rohaszthatod a kert végében, de az szabálytalan, a forgalomból véglegesen kivonás feltétele a bontási igazolás bemutatása is.
Egy ilyen állapotban lévő roncs esetébem minek kellene hiba lista?
100ezerért megvett egy szemmel is látható roncsot, az eladó megmondta, hogy rengeteg hibája van, a vevő pedig úgy gondolta, hogy az neki úgy is jó.
Ilyen összeg esetén nincs mire reklamálni, nem kell hiba lista sem, mit várt, mit kap, nem azt, amit látott a vétel előtt?
" Nem fizetek azért, hogy valakinek odaadjam, inkább rohadjon a kert végében még évtizedekig. "
De ha nincs kivonva végleg a forgalomból akkor fizetni kell a kötelezőket mindíg.
Ezért kell bontóba vinni.
Lényegtelen az autó ára.
Az adásvételi szerződésbe bele kell írni, hogy hibás.
Lehet annyit írni, hogy motor és karosszéria hibás, vagy közlekedésre jelenlegi formában alkalmatlan. De még a "megbeszélt hibákkal rendelkező" is védhető.
Enélkül viszont a szerződés alapján egy ép autót adott el a kérdező
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!