Zold zebranal atkeleskor a jarmuveknek (bicikli is) vagy a gyalogosnak van elsobbsege? Zold a gyalogosnak, piros a jarmunek.
10
Ne haragudj nincs jogsim, kreszt is csak annyira tanulmanyoztam hogy ne okozzak balesetet.
A te valaszod vonatkozik gyalogos atkelo nelkuli utakra is? Tehat ha megyek a jardan, es ki van rakva a jobbra kanyarodo tablacska tolem balra ahol az utsav van, egy kocsi meg jobbra bekanyarodik, en meg mar raleptem epphogy az utra akkor is nekem van elsobbsegem?
Jegyezd meg!
Ha zebrát látsz, neki van elsőbbsége bármely szituációban. Ők nem tudják a KRESZ-t.
Más esetekben a lámpa nélküli gyalogátkelőhelyen és a lámpásnál zöldnél a gyalogosnak van elsőbbsége.
Bocs, a zebra, mint élőlény szarkazmus.
A második mondantom minek mond ellent? Lámpátlan zebránál a gyalogosnak van mindig elsőbbsége, még ha ezt nem is mindenki gondolja így.
A lámpásnál pedig csak akkor nincs, ha piros van naki, tehát ha zöldet kapő a gyalogos, mindegy, hogy merről jön az autó, el kell engedni a gyalogost.
Ez utóbba talán magyarországon nem annyira kérdéses, de németeknél pl vannak olyan lámpák, amikor balra nagyívben kanyarodok és akkor van a gyalognak zöld, akkor is el kell engednem.
A csúcs az, hogy vannak olyan lámpák náluk, amik egyik irányban engedig a gyalogot, másikba meg már piros. Egy bunkó autós ilyenkor majdnem a tyúkszememre hajtott, mert ő a másik irányt látta, hogy piros, azt hitte priosnál sétálgatok, mikor nekem még zöld volt.
15
Es az meg van hatarozva hogy meddig vagy vegig az uton vagy egy kovetkezo keresztezodesig vagy hasonloig?
@11: igen. KRESZ 31. § 5) "Elsőbbséget kell adni, ha a 28. § (2) bekezdésében foglaltakból más nem következik
a) jobbra vagy balra bekanyarodó járművel
– annak az útnak az úttestjén áthaladó gyalogos részére, amelyre a jármű bekanyarodik..."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!