Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » A zöld villogó mit jelent a...

A zöld villogó mit jelent a rendőrautókon?

Figyelt kérdés

Láttam Angliában is, ez a kép azt hiszem az USA-ból van, de még Argentinában is. a kék-piros alap, de némelyiknek van egy plusz zöld mélg hátul.

vajon ennek mi a jelentése? valaki tudja esetleg?

2023. szept. 13. 13:42
 1/5 anonim ***** válasza:
Önkéntes járőr, tűzoltó. Nem tudom, hogy jogilag megfelel-e a polgárőrnek.
2023. szept. 13. 13:50
 2/5 A kérdező kommentje:

elfelejtettem a képet csatolni.

nem önkéntesek ezek, ez az "igazi" állami rendőrség.

[link]

2023. szept. 13. 13:58
 3/5 anonim ***** válasza:
79%

A rendőrautók zöld lámpája jellemzően erős LED-es vészlámpa. A legtöbb esetben a zöld lámpa sürgősségi jármű jelenlétét jelzi, figyelmeztetve a többi járművezetőt az óvatosságra. Ezeket a lámpákat fel lehet szerelni a rendőrautó tetejére, vagy fel lehet szerelni a jármű oldalára vagy elejére.

A zöld fény a bűnüldözés egyetemes jelévé vált, és sok állam rendelkezik törvényekkel, amelyek szabályozzák az ilyen típusú lámpák használatát.

A rendőrségi lámpák többsége számos funkcióval van felszerelve, beleértve a vakumintákat, a tompítási lehetőségeket, az állítható színeket és a hangerősítést. Ezekkel a funkciókkal számos vészjelzést használhatnak a bűnüldöző szervek.

Például egy autó zöld lámpája jelezheti, hogy egy rendőr segélyhívásra válaszol, vagy aktívan járőrözik. Ez a lámpa használható nagy tömegek biztonságos mozgatására, forgalom blokkolására és egy jármű helyének kijelölésére is.

A rendőrautókra szerelt zöld lámpák mellett sok rendvédelmi szerv borostyánsárga és kék lámpával jelzi jelenlétét. A borostyánsárga fények figyelmeztetik a járművezetőket a lehetséges veszélyekre, míg a kék fények jellemzően egy hívásra aktívan reagáló vagy gyanúsítottat kereső rendőr jelenlétét jelzik.

Míg a zöld lámpákat a bűnüldözés képviseletére használják, használatuk a legtöbb államban szabályozott, és nem szabad tisztnek kiadni.

2023. szept. 13. 15:56
 4/5 anonim ***** válasza:
68%
3. innen : [link]
2023. szept. 13. 15:57
 5/5 A kérdező kommentje:

kösz mindenkinek, én elolvatsam és megnéztem mindent, de továbbra se értem. egymás után önmaghuknak is ellentmondó mondatok :)

tehát ha jól értem, olyan sürgősségi feladatokat lát el az autó, amelyek mégse sürgősségiek. na ezt fejtse meg valaki. csak mert kb ezt vettem ki az angol leírásból.

eleve sürgősségi az ugye a kék, vagyis országtól, államtól függően a kék/piros vagy tiszta piros, eddig stimm. de akkor a zöld még ennélis sürgősségibb?

a videoban jobban elmondta a srác, de ott is kiemelte, hogy ez nem priority light, szóval ez nem ad többletjogokat az autónak, ennek ellenére is ellentmondás.

ha a rendőr segélyhívásra válaszol, akkor az a megkülönböztető jelzést hazsnálja, azaz kék vagy kék/piros vagy piros. de a zöld milyen többletet ad hozzá?

egyedül Angliában mondták, hogy a zöld villogó semmilyen többletjogot nem ad az autónak, kizárólag arra szolgál, hogy pl orvos vagy egyéb eü-személyzet megy ellátni valakit, és azt jelzi, de se sziréna se semmi, nem mehet át a piroson, azaz kb csak annyi, hogy a többi autós udvariasságból elengedi, vagy esetleg a parkolóőr nem bünteti meg a tilosban parkolásért, de nincs elsőbbsége úgy, mint a kékkel.

"The green light on a police car is typically a bright LED emergency light. In most cases, the green light signifies the presence of an emergency vehicle"

>>> na de miért? a kék nem? miért kell még pluszba a zöld?

(a sárga pedig ugye csak figyelemfelhívás, mint pl kukásautók, útfenntartók, azaz valami veszélyre hívja fel a figylemet, de semmilyen elsőbbségi jelentése nincs. kivéve nagyon kevés országot, pl Spanyolországban a tűzoltóknak sárga és a franciák meg keverik a kéket a sárgával, ahogy mi a kéket a pirossal, de kb ennyi, ha jól tudom. sőt, amiokor volt a nagy Uniós harmonizálás, akkor kifogásolták is ezeket, mert az elsőbbség színe egyértelműen a kék, és jogszabályilag a kékfényes autókra nálunk, ill.a legtöbb helyen sárgát nem is lehet felszerelni)

most komolyan, ez mit jelent vagy mennyivel jelent többet a kéknél, hiszen az egy baleset színhelyén mondjuk úgyis megy:

"Green emergency lights typically indicate the presence of an emergency vehicle or personnel. Generally, green emergency lights indicate that a vehicle or personnel are on the scene for non-emergency purposes."

Megvallom, nekem továbbra is rejtély, itt Európában teljesen elképzelhetetlen is lenne (kivéve a briteket).

"A zöld fény a bűnüldözés egyetemes jelévé vált,"

De ez egységesen a kék nálunk és Európában (vagy a kék/piros), és igazából az USA-ban se láttam zöldet sehol. Eddig egyedül argentin mentőkön láttam zöld villogót + szirénát, tehát náluk úgy tűnik, a sürgősséget mentők esetében a zölddel jelzik. Na de rendőrautón ???

2023. szept. 14. 09:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!