Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » A ló mennyire tudja hátrafelé...

A ló mennyire tudja hátrafelé tolni a szekeret úgy értem hogy mit szól ahhoz ha komoly távokat hátrafelé akarunk menni?

Figyelt kérdés
2023. jún. 12. 12:57
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Ha verik, akkor agyon kell verni azt, aki veri a lovat. De rendes kocsis nem rongálja a munkaeszközét. De a fizikát veréssel sem lehet felülírni.
2023. jún. 12. 15:02
 12/14 Majatom ***** válasza:
Nyilván, ha nagyon erőltetik, verik, akkor a farával is hátrébb fogja lökdösni a szekeret, de ezt úgy hívják, hogy "nem rendeltetésszerű használat".
2023. jún. 12. 15:06
 13/14 anonim ***** válasza:

Milyen komoly távra gondolsz, és mi értelme lenne?

Illetve nem lenne értelme.

A lovasszekerekkel, jól idomított lovakkal lehet tolatni néhány métert, de nagyon megterheli az állatokat.

A lovak nem szoktak önszántukból tartósan hátra lépkedni, és a szekér is húzásra lett tervezve.

Gyermekkoromban, a '70-es években még sok lovasszekeret láttam, a tolatás ritka, és láthatóan tortúra volt a lovak, és a kocsis számára is.Többnyire úgy zajlott, hogy a kocsis leszállt a bakról, beállt a lovak elé, "curik hátra" "curik" kiabálások közepedte próbálta korrigálni, hogy a szekér irányba álljon.

Erre a manőverre az akkori kátyús utakon volt olykor szükség, de pl a szénszállító szekerekel is betolattak olyan szűk udvarokba, ahol nem volt hely a benti megforduláshoz.

Az a 10-15 méter már maratoni táv volt.

Miért terheli meg az állatot?

Nem látja mi történik mögötte, öszönösen fél, ha ráadásul verik is, meg is vadulhat, jobb esetben bízik a gazdájában, aki ott áll előtte.

A szekeret húzva teljes testével bele feszül a hámba, de a toláshoz csak a szekérrúdhoz rögzített láncon keresztül tud erőt kifejteni, lényegében a fejével kénytelen mozgatni a szekeret.

2023. jún. 12. 16:03
 14/14 A kérdező kommentje:

10 én se nagyon értek hozzá csak valahogy sejtettem hogy a lóval hátrafelé menni nem annyira egyszerű.

Nagyjából így van a kocsinál is mert azért a rükverc az messze nem teljes értékű sebességváltó állás, egy van csak belőle ami nagyjából az egyes megfelelője az is túlterheli az autót kivéve ha valaki tényleg annyival megy rögvestbe na mennyi a megfelelő fordulatszám de akkor meg több lesz a fogyasztás és a kocsit is túlterheli de sose üljél bele a normális sebességet

2023. jún. 13. 07:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!