Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Hogyan kell felmenni az...

Hogyan kell felmenni az autópályára, hogyan kell becsatlakozni?

Figyelt kérdés
Életemben nem voltam az autópályán, pedig van 5 éve jogosítványom

#autópálya #Brcsatlakozás
2023. márc. 20. 17:38
1 2 3
 21/22 anonim ***** válasza:
Persze, hogy megkérdezheted. És kapsz is választ. De ha butaságot kérdezel, a válaszok mellé egy kis cikizést is le kell nyelni.
2023. márc. 21. 16:33
 22/22 anonim ***** válasza:
43%

Na de akkor én is leírom, amit már úgyis leírtak. Gyorsítósáv: felveszed a forgalom ritmusát minél gyorsabban. Azaz járatod az indexet jelzés gyanánt, lepadlózod, kihúzatod normálisan (én autóval kb. 3. fokozatig, esetleg 4.-ig, motorral kettesig szoktam eljutni), amikor tükör-holttér szerint beférsz, akkor besorolsz. A többség amúgy sokkal hamarabb és lassabb tempóban sorol be, mint lehetne, mert nem ismerik a gyorsítósáv fogalmát, ahogy a lassítósávét sem (mert ugye ha nem vagy gyorshajtó, bőven ráérnél motorféket leszámítva fékezni, ha már a kisoroló sávban vagy). Amúgy táblák jelzik a becsatlakozást, nem mész be a behajtani tilosba ami kötelező kikerülési iránnyal párosul, így nem tudsz szembemenni a forgalommal, meg gyorsítósáv elején többnyire kint van az elsőbbségadás kötelező tábla.

A két sáv között az a különbség, hogy JOBBRATARTÁS van, belsőt akkor veszed igénybe, ha előzöl, és ha mögötted gyorsabban jönnek (nem a te dolgod eldönteni, milyen tempóval és szerinted az oké-e), akkor kisorolsz, amennyiben ezt biztonságosan meg tudod tenni. Ha két kamion között nem túl nagy a távolság és neked sokkal nagyobb a sebességed, akkor nyilván nem, de sokan ragadnak bent a belső sávban, mert nem mernek váltani. Erre az az aranyszabály, hogy ha egy pillanatra is felmerül benned, hogy esetleg ki kéne sorolni jobbra, akkor már rég kint lenne a helyed. Az nem sorozatos előzés, hogy ötpercenként haladsz el valaki mellett. Háromsávos pályán még oké a középsőben maradni, ha a külsőben sok a kamion, de alapjáraton senkinek nincs bérlete a belső sávba (na jó, egy embernek van, karácsonyra lamináltam neki :D).

Voltaképpen az autópálya a sebességkorláton meg a hosszán kívül nem sokban különbözik egy csomó lakott területen kívüli többsávos úttól, annyi a különbség, hogy autópályán van leállósáv, meg általában ha már felmész, többnyire egy monoton, tempomat+kormánytekergetés élményt kapsz.

2023. márc. 21. 16:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!