Évi hány megtett km-nél érdemes téli-nyári gumit használni, cserélgetni?
lol?
5 évig vezettem robogót főleg Budapesten, kb 30 ezer km-t vezettem télen-nyáron (régi felkeményedett, kopott gumikkal), és egyszer "sikerült elcsúszni" . Összejött a jeges út, kanyar, kátyú egyszerre.
Sokszor előztem meg más miatti balesetet.
Érted? Nulla fokban, meg hidegebben is motoroztam.
Mondjuk az fájdalmas volt.
A legtöbb nyári gumi csontszáraz úton -10-ig teljesen biztonságos, 10 perc után, mert felmelegszik a súrlódástól, és meglágyul. (Mértem, tényleg felmelegszik.)
De az indulás utáni percekben, valamint minden esetben a hideg, nedves úton már 3x-osára nő a féktáv. (A víz visszahűti.) És hiába vagy te óvatos, ha más nem. Akkor is neked kell fékezni, és nem tudod kivédeni más hibáját, ha kemény a gumid. A téli gumik általában csak 8-10 év után lesznek nagyon rosszak, némelyik már hamarabb. (Pl. az én Pirellim 5 év után.)
A télivel az a gond, hogy nyáron, hőségben, 60 fokos aszfalton ugyanúgy lecsökken a tapadása, mint a nyárié hideg, nedves úton.
Ezért én 4 évszakost vettem, ami a tesztek alapján viszonylag jó télen és nyáron is. Mikor valami extrémebb idő van, akkor még ezzel is vigyázva közlekedek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!