Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Évi hány megtett km-nél...

Évi hány megtett km-nél érdemes téli-nyári gumit használni, cserélgetni?

Figyelt kérdés
Télen nagyon keveset használom a kocsit, csak jó időben megyek vele a telekre, meg hetente 2 km-re a boltba.
2023. márc. 10. 10:35
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
0%
LoL
2023. márc. 10. 18:18
 12/16 A kérdező kommentje:

lol?

5 évig vezettem robogót főleg Budapesten, kb 30 ezer km-t vezettem télen-nyáron (régi felkeményedett, kopott gumikkal), és egyszer "sikerült elcsúszni" . Összejött a jeges út, kanyar, kátyú egyszerre.

Sokszor előztem meg más miatti balesetet.

Érted? Nulla fokban, meg hidegebben is motoroztam.

Mondjuk az fájdalmas volt.

2023. márc. 10. 18:33
 13/16 anonim ***** válasza:
0%
Akkor csapassad papi, nem is kell gumi, csak egy jó 4 évszakos felni. A mazsolákat meg le kell nyomni, mert VESZÉLYESEK
2023. márc. 10. 18:43
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
Az alapján amit írsz, tényleg fölösleges a cserélgetés, de ha hó van aszfalton (ilyen napokból mennyi van egy évben manapság,<5?), akkor ne autókázz mert akár 2 km-en is elüthetsz valakit a zebrán. Vagy használj egyfolytában télit, amivel viszont kánikulában nem tanácsos országutazni.
2023. márc. 11. 10:49
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

A legtöbb nyári gumi csontszáraz úton -10-ig teljesen biztonságos, 10 perc után, mert felmelegszik a súrlódástól, és meglágyul. (Mértem, tényleg felmelegszik.)

De az indulás utáni percekben, valamint minden esetben a hideg, nedves úton már 3x-osára nő a féktáv. (A víz visszahűti.) És hiába vagy te óvatos, ha más nem. Akkor is neked kell fékezni, és nem tudod kivédeni más hibáját, ha kemény a gumid. A téli gumik általában csak 8-10 év után lesznek nagyon rosszak, némelyik már hamarabb. (Pl. az én Pirellim 5 év után.)

A télivel az a gond, hogy nyáron, hőségben, 60 fokos aszfalton ugyanúgy lecsökken a tapadása, mint a nyárié hideg, nedves úton.

Ezért én 4 évszakost vettem, ami a tesztek alapján viszonylag jó télen és nyáron is. Mikor valami extrémebb idő van, akkor még ezzel is vigyázva közlekedek.

2023. márc. 11. 13:28
 16/16 anonim ***** válasza:
0%
30k km.t mentél és máris szakértő vagy? Szorozd fel egy tizessel, aztán beszéljünk. Addig meg hallgass mindenki másra, akinek van valódi tapasztalata. Vegyél normális gumit a sz/rodra, az meg nem menő, hogy sz/r gumikkal jártál korábban is.
2023. márc. 11. 17:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!