Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Elhunyt autóját, kizárólag a...

Elhunyt autóját, kizárólag a hagyatéki tárgyalás után lehet eladni?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Édesanyám hunyt el nemrég, a kocsi az ő nevén van, apukám már rég nem él.(mi gyermekei örökölnénk) A családban senki nem szeretné megtartani az autót. A hagyatéki tárgyalás vagy 1 évig is elhúzódhat. Van módja annak, hogy a kocsit eladjuk? Látni is rossz érzés mindenkinek a ház előtt...:(

#hagyaték autó
2023. febr. 9. 20:28
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Persze. Hogy adnád el addig, amíg nem a tiéd?
2023. febr. 9. 20:52
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem, nem tudod eladni. Nem a tied.
2023. febr. 9. 21:27
 3/8 A kérdező kommentje:

1: pont ezt kérdezem... el lehet-e adni... ez az autó 1 évig állna a ház előtt... 1 év alatt ha egy autót nem használsz- akinek van autója tudja hogy mennyire fog leépülni...

2: köszönöm a válaszod!

2023. febr. 9. 23:11
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

A biztosítónál be kell jelentenetek édesanyád elhalálozását. Egyben arról is nyilatkozhattok, hogy vállaljátok a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás tovább fizetését, vagy sem. Amíg fizetve van a biztosítás, használható az autó. Az autót bárki vezetheti, akinek megengeditek. Ha találtok valakit, aki leelőlegezi, vagy bármilyen konstrukcióban átveszi a használatát, vállalja a karbantartását, üzemeltetését, akkor nem áll ott, várva az enyészetet. És majd kifizeti a megállapodott összeget, ha tulajdonosként jogosult leszel eladni.

(Más, de ilyenkor mindig örülök annak, hogy gondoskodtam a fiamékról az autómmal kapcsolatban. Már évekkel ezelőtt elajándékoztam neki, csak az okmánykiállítások díjait kellett kifizetni, mert egyenesági rokonok közt (is) illetékmentes az ajándékozás; nem kellett eredetiségvizsgálat sem. Mivel így két autójuk lett, és a második autónak A00-ból indult a biztosítása, nekem viszont B10-em van, ő hamarosan elajándékozta nekem az üzembentartó jogot. Csak a forgalmi engedély kiállítási illetékét kellett megfizetni, szintén, az egyenesági rokonság miatt. Minden változatlan lett, minden az én dolgom az autóval kapcsolatban, csak nem adhatom el. Ha meghalok, akkor visszaszáll a fiamra az üzembentartói jog is, de ami a fő: tulajdonosként azonnal azt kezd vele, amit akar. És ha netán el szeretném adni, akkor annyi, hogy vele kellene megbeszélnem, és ő lenne az eladó.)

2023. febr. 9. 23:47
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

#4-es jól írja.

Az még opció lehet, bár nem tudom hogy jogszabályban mi van erről, mert annyira nem vagyok képben, de ha nem akarjátok hogy ott álljon és ti sem akarjátok használni akkor adjátok bérbe, és aki bérli az fizet rá mindent, rendben tartja stb... használja, és még kevés pénzt is láttok belőle. Aztán ha már ténylegesen a tiétek lesz az autó akkor már el is lehet adni gond nélkül.

Még mindig jobb mint ha ott állna és szétrohadna.

2023. febr. 10. 00:32
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem olyan régen történt, akkor keresel egy balekot, aki megveszi visszadátumozott adásvételivel.

Egyébként talán nem túl nagy feladat pár hetente kerülni vele egyet, vagy bérelni neki egy garázst valahol (persze, ha az értéke indokolja)

2023. febr. 10. 07:37
 7/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Nem olyan nagy értékű, hogy garázst bérelnénk neki, de mint írtam, nem akarjuk azt sem, hogy szétrohadjon, annál többet ér.. de igazából: látni nem akarjuk...

4: köszönöm a kioktatást mit kéne tenni: anyu 68 éves volt, teljes életet élt.. 4-kor még beszéltem vele, hogy másnap együtt megyünk vásárolni.. 6-kor jött a telefon a bátyáméktól (szerencsére egy udvarban éltek) hogy elvitte a mentő- agyvérzés.. másnap meghalt.. de köszönöm, most már tudom, hogy ennyi idősen is előre gondoskodni kell a hagyatékról..

2023. febr. 10. 08:19
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
#7: Egy év alatt nem fog elporladni. De állj vele át a szomszéd utcába, ha igazából az érzelmi töltettel van a gond
2023. febr. 10. 08:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!