Megállni és várakozni tilos hatálya alatt, hogy lehet ki-/behajtani kapun?
Szigorúan csak szabályokat nézve: ha magamnak kell nyitni/csukni, az hogyan szabályos?
Ha még záróvonal is van… erre mit mond a KRESZ?
Forgalmi okból történő megállásról hallottál már?
Ha zebrán kell megállnod, hogy belásd a kereszteződést, azt hogy oldod meg?
De hallottam! Csak egy idegen városban panzióban szálltam meg (Tudom, csak egy KRESZ van.)
A tulajdonosnő sopánkodott, hogy jaj, itt nem szabad megállni, és a rendőrök utaznak erre.
Nem kértem tőle bizonyítékot, sem jogi elemzést. Ennyi az előzménye a dolognak.
"Járdán mióta szabad várakozni?"
Amióta a KRESZ bizonyos esetekben engedi.
A kérdéshez:
A záróvonalat nem értem. Annak akkor lenne jelentősége ha te a menetirány szerint bal oldalon található kapun akarnál balra bekanyarodni. Ez tilos.
KRESZ
Megállás
"15. § (1) A járművek megállását vagy várakozását tiltó jelzőtáblák:
a) „Megállni tilos” (60. ábra); a tábla azt jelzi, hogy - a forgalmi vagy műszaki okból szükséges megállást kivéve - megállni, valamint várakozni tilos..."
értelemszerűen ezt kell alkalmazni a "Várakozni tilos" jelzésnél is.
A megállás fogalma:
"d) Megállás: járművel a be- és a kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel- és lerakáshoz szükséges ideig, illetőleg - ha a vezető a járműnél marad - egyéb okból legfeljebb 5 percig történő egy helyben tartózkodás."
Tehát a válasz: annyi időre sem állhatsz meg szabályosan, amíg a kaput kinyitod.
7.!
Záróvonal mellett tiltó tábla nélkül sem szabad megállni, ha nem elég széles (gyakorlatiasan: teherautó, busz stb. is elférjen)
"Záróvonal mellett tiltó tábla nélkül sem szabad megállni, ha nem elég széles (gyakorlatiasan: teherautó, busz stb. is elférjen)"
Ehhez nem kell záróvonal sem. Sehol sem szabad úgy megállni hogy ne maradjon egy sávnyi hely közted és az úttest másik széle vagy az ott parkoló jármű között. Ezért nem értettem a záróvonalat, azt hittem balra kanyarodva akarsz beállni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!